Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Ponedeljak 30.07.2018.
18:00
Đ. Barović - Vesti - Foto: V. Sekulić A

Zahvalni do neba

Potresna životna priča braće Marić, ratnika koji više nisu sposobni za život, i moraju da brinu o bolesnoj majci i detetu jednog od njih, i dalje izaziva veliku pažnju. Marići su nas obavestili da im je nedavno na račun uplaćeno 89.000 dinara (oko 750 evra) od Srbina iz Čikaga, koji nije želeo da mu se otkrije identitet.

V. Sekulić
Zemljake ganula teška sudbina: Nenad i Predrag Marić

- Pročitao je priču preko interneta i odlučio da nam pomogne. Hvala mu do nebesa, jer smo sa tim novcem uspeli da vratimo dugove, a Nenad pošalje kćerki alimentaciju. Eto, do pre koji mesec smo mislili da se čuda ne dešavaju i da smo zaboravljeni od svih, ali uz Božju pomoć i pomoć "Vesti", vidimo da još ima dobrih ljudi koji znaju šta su teška ljudska sudbina i patnja kada se nema - priča Predrag Marić.

Njegov brat blizanac Nenad je ovih dana angažovan oko dogovora sa radnicima za završetak septičke jame, zato što se stara izlila.

Strah od zime

Marići imaju problem i kako da obezbede novac za predstojeću zimu. Leto je po pravilu deo godine kada se nabavljaju jeftinija drva za ogrev, ali prodavce ne zanima tuđa muka, već samo novac.
- Prošlu zimu smo se više smrzavali, nego ogrejali, ali na sreću nije ni bila hladna zima. Ni brat ni ja se ne usuđujemo da vidimo prognozu za ovu godinu. Biće kako biti mora - pričaju Nenad i Predrag.

- Zahvaljujući donaciji Boška Vukića iz Filingena isplatili smo sve radnike i sav materijal, a preostaje još da se stave cevi i zatrpa kanal. Od ovog novca smo kupili i materijal za tri metra ograde sa prednje i 12 metara ograde sa zadnje strane kuće, jer od pasa lutalica ne možemo da živimo. Za nas i nekako, ali se plašimo kada majka izađe zato što jedva hoda, a ti kučići su sve agresivniji - iskreno će Nenad.

Oboleli od hronične senzomotorne poluneurologopatije - bolesti koja napada nervni sistem i izaziva nekontrolisano trzanje mišića na telu, braća Marić nisu sposobni za rad, a brinu i o 71-godišnjoj majci Dosti. Istovremeno, samo za lekove mesečno izdvajaju oko 30.000 dinara.

Školski pribor za Mariju

Nenad Marić priznaje da ga najviše tišti kako da šestogodišnjoj kćerki Mariji koja je ovog 2. jula napunila sedam godina priušti ono što joj je potrebno. Nenad se razveo od supruge koja živi u Rogatici, a kako nije zaposlena, on joj šalje novac kad može i koliko ima.
- Voleo bih da mogu da pozovem dete da mi dođe, ali to je sada nemoguće. Pa ovde nije zdravo ni za nas da spavamo, a kamoli za dete. Ipak, nadam se da ću svom malom anđelu skupiti novac i kupiti pribor za školsku godinu i malo garderobe, da se ponosi što je moja kćerka - kroz suze priča Nenad.

Međutim, ovo nije kraj nevolja za ovu braću. Dok su imali snage radili su i zarađivali. Od tog novca su i kupili kuću u Ribarima kod Loznice, jer su izbegli iz Glamoča. Međutim, kuća je sve, samo ne za život.

Pre nekoliko godina su rešili, u to vreme akutni problem, loših vrata i prozora, ali u međuvremenu je otišao i krov, pa kada je kiša jednako kaplje i unutra, kao napolju.

- To nam je, što nam je. Iz ove kože se ne može, a sramota nas je i da pitamo nekoga da nam pomogne u obnovi krova, kada su i zidovi loši, dotrajali, popucali. Ipak, nadamo se da će nam i tu neko pomoći. Ni za ovo nismo verovali da će biti, pa se eto, obistinilo - kažu na kraju braća Marić.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

 

 

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Spreman za prvi ispitni rok
HUMANITARNI MOST Kad sudbina promeša karte
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online