Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Kapa dole za dobrotvora

Deo donacije našeg vernog čitaoca, Boška Vukića iz Filingena od 500 evra namenjen za lečenje Milana Rabrenovića (16) iz Priličkog Kiseljaka kod Ivanjice, obolelog od autizma, bio je povod da se nedavno susretnemo sa njim i njegovom porodicom. Poželevši da zahvale dobričini koji je mislio na njihovog sina, ali i preuzmu pomoć, to su se Rabrenovići zaputili u prestonicu.

Vesti - V. Sekulić
Ne odustaju od sina: Danijela, Milan i Ivan Rabrenović

Stigli su u punom sastavu, vedri i raspoloženi, budući da je njihov sin Milan bolje od prve terapije matičnim ćelijama koje su obavili u Beču. Ipak, velika skupina ljudi, nepoznate prostorije u koje je prvi put kročio, kod autističnog Milana izazvale su nelagodu i uznemirenost, zbog koje je jedva čekao da se završi naš razgovor i fotografisanje.

- Prvi rezultati terapije su vidljivi, jer Milan bolje spava, bolje jede, smireniji je i mesta na koži gde se samopovređivao, počela su da blede, što ranije nije bio slučaj. Veće pomake očekujemo kroz mesec dana. Ono što je sigurno jeste to da našoj borbi nije kraj. Doktor koji je radio transplantaciju matičnih ćelija nam je rekao da ćemo morati da dođemo na još jednu terapiju jer je ceo njegov organizam zatrovan metalima poput aluminijuma i žive. Ipak, uveren je da će našem Milanu biti mnogo bolje i mi polažemo velike nade to - iskreno će mama Danijela (43), dodajući:

- Čitali smo o divnom Bošku u "Vestima" i prosto nismo mogli da verujemo da je toliko novca izdvojio da bi drugima pomogao, pri tom nije nikakav bogataš i biznismen, već čovek sa dušom koji je i sam imao bolesno dete i borio se za njega. Do neba mu se zahvaljujemo, želimo dug život i dobro zdravlje. Iskreno se nadamo da će nam se ukazati prilika i da mu se lično zahvalimo. Njegov dar čuvaćemo za narednu Milanovu terapiju. Činjenica je da će nam opet biti potrebna poprilična suma novca koju sami nećemo moći da izdvojimo i zato nam je ova pomoć zlata vredna.

Vesti - V. Sekulić
Od srca sve što daje: Boško Vukić

U međuvremenu, Milanu predstoje i redovne fizikalne terapije, zbog slabosti u mišićima i kolenima, upravo zbog odbijanja da redovno uzima obroke. Često ne može ni dugo da stoji na nogama, pa mu su mu vežbe i više nego potrebne.

- Miki je dugo bio u teškom stanju i ćelije ne mogu iz prvog puta da odrade sve što je potrebno, da bi ga doveli u bolje stanje. Predložena nam je hiperbarična komora, rad sa logopedom, defektologom, fizikalne terapije... Pred nama je još mnogo toga što moramo uraditi za dete. Prognoze su dobre, nadamo se i molimo da našem Mikiju bude dobro. Živimo za taj dan kada ćemo njega videti srećnog - kazala je majka Danijela.

Podsećanja radi, zahvaljujući jednom plemenitom preduzetniku i njegovim prijateljima iz Ivanjice, Rabrenovići su uspeli Milana da odvedu na lečenje u Beč. Stvari kao da su se odjednom preokrenule.

- Zaista je teško rečima opisati koliko smo zahvalni svim dobrim ljudima koji su bili uz nas jer bitku za Milana sami ne možemo dobiti. Mnogo toplih pozdrava i zahvalnosti dugujemo i našem svešteniku Siniši Nikitoviću, bez koga ne bismo ostvarili svoj san. Posebnu zahvalnost dugujemo dvojici privatnika, koji su uplatili veći deo novca, opštini, građanima Ivanjice, prijateljima, rođacima, Golijskoj TV i naravno našim dobrotvorima iz dijaspore. Mnogi dobri ljudi su bili uz nas i jedno je sigurno, a to je da ne smemo da odustanemo od Milana - rekla je majka Danijela, koja od sina ne može da se odvoji ni sekund.

Na rastanku nam je i Milan pružio ruku, želeći na taj način da zahvali na svoj način. Ipak, požurio je da što pre izađe iz Dopisništva "Vesti", što je bilo razumljivo s obzirom na njegovu uznemrenost. Istovremeno, bili smo prijatno iznenađeni što nam je pružena ruka uz blagi osmeh. Upravo taj osmeh je i naša najveća pohvala i nagrada za posao koji obavljamo.

U iščekivanju većih pomaka

Mladi Milan Rabrenović je, u međuvremenu, završio je još jedan razred specijalne škole u Užicu kao vrlo dobar, do koje njegovi roditelji dnevno moraju da prevale čak 120 kilometara u oba smera.
- Naš Milan je sad, kao i mlađi sin, na raspustu što donosi i nama olakšanje za i ovako skroman budžet jer nećemo morati da putujemo svakodnevno više od stotinu kilometara. Samim tim, moći ćemo da vidimo da li će još blagotvornih efekata dati terapija kojoj je bio podvrgnut. Mi smo svakako i više nego nestrpljivi jer ukoliko ne dođe do poboljšanja, onda nema ni svrhe odlaziti narednog puta. Ne bismo voleli da novac trošimo zalud - iskreno će Rabrenovići.

Kontakt za pomoć

Ukoliko neko od plemenitih zemljaka može i želi da pomogne porodici Rabrenović da sinu omoguće dale lečenje, možete stupiti u kontakt sa njima na adresu: 32 252 Prilički Kiseljak (kod Ivanjice) ili putem telefona na broj: 00381 69 197 51 03 i dogovoriti se o načinu slanja i dostavi pomoći. Otvoren je račun i u Komercijalnoj banci na ime majke Danijele Rabrenović na broj: 205-9011007275271-04 (dinarski) i devizni RS35205903102482685162 SNjIFT KOBBRSBG

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Do zime pod novim krovom
HUMANITARNI MOST Svaku blagodat vam želimo!
HUMANITARNI MOST Teška sudba u srce gađa
HUMANITARNI MOST Lečenje se ne sme prekidati
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online