Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Utorak 24.07.2018.
18:00
O. Đoković - Vesti - Foto: O. Đoković A

Od duša mekših od pamuka

Kratko i jasno naš Parižanin Željko Vukić upućuje poruku "Vestima":

O. Đoković
Tandem dobrotvora: Jasminka Ilić i Željko Vukić

- Šaljemo 320 evra namenjenih porodici Novice Spasića iz Bojnika, a potom dodao:

- Ne pomaže onaj ko ima novce, već pomaže dobro srce, a moram istaći da je kod naših Parižana dobročinstvo česta pojava.

I, zaista, sećanja to potvrđuju. Nekad se ogromnim srcem isticala dobrotvorka Zade Đurović, nasledio je do danas nezamenljivi i nezaustavljivi humanitarac Ilija - Miki Vujović, okružuju ih brojni zemljaci koji nikad nisu zakazali u pomaganju sunarodnika, a jedan od njih je gore spomenuti Baranin Željko Vukić, izuzetno vešt u pronalaženju jedva vidljive lampice, na šta učini da svetlost bljesne i rasprši se.

- Moj putokaz su "Vesti", drugujemo svaki dan. Tako sam nedavno naišao na priču o porodici heroja sa Košara, Novici Spasiću iz Bojnika kod Leskovca, koji je sa sedmoro dece, u mraku. Tužna je njihova zbilja, pa odlučih da tu situaciju opišem drugarima i brzo sakupismo nešto novca za pomoć toj nesrećnoj porodici, naša želja je da im struju uključe - objašnjava korpulentni Željko, a duša mu mekša od pamuka.

Veliki je rodoljub, kad god se obeležava neki naš jubilej iz herojske epopeje, prvi stiže na parisko srpsko groblje Solunaca ili uz monumentalni spomenik kraljeva Karađorđević, u ruci mu srpska zastava, donese i cveće.

Željko je i veliki simpatizer našeg sporta, Crvena zvezda mu zakletva, zato je i svoju kafanu uz metro stanicu Port Klinjonkur, nazvao L'Etoile Rouge (Crvena zvezda), najlepše mesto uz ulaz dodeli velikom Zvezdinom grbu.

Učesnici u akciji

"Za lakši život dece u Bojniku, za elektriku koja će im olakšati da uče školske lekcije" - tako je objasnio Željko, prikupljena pomoć iznosi 320 evra, a ovakve su uplatnice u kafani Crvena zvezda: Željko Vukić 100 evra, po 50 evra njegov sin Srđan, Milan Borac Radović, Mikeli Crnogorac koji se predstavlja i kao veliki Srbin i Jasminka Ilić, 20 evra, kako se predstavio, predložio je "Dobre". Potrebno je istaći da je i ova mala akcija samo jedna u nizu učestalih, uvek po ideji i realizaciji Željka Vukića i njegovih kafanskih drugara.

Unutrašnjost ukrasio zastavicama Crvene zvezde i Zvezdinim dresom. Željko je zakačio i uramljene fotografije Novaka Đokovića, ono kad Novak pobednički razmahuje reketom. Tu je i grb navijačke grupe Garda Pariza, pa zidni kalendar, i srpske ikone, i fotografija boksera Miodraga Perunovića ulepšanog šampionskim pojasom, koji je svoju snagu i moć overio autogramom. Na zidu je primetna i Putinova slika, šubara mu greje glavu, za to vreme klijenti se hlade pivom.

- Kod mene je uvek međunarodni sastav, najviše je naših iz svih krajeva bivše Jugoslavije, a ima i crnih, i Arapa, svi se dobro slažu - oslikava gazda Željko.

Jasminka Ilić je gazdina "desna ruka". On okom, ona skokom i tako godinama, a kad god Željko naumi da za nekog zemljaka prikupi pomoć, u kombinaciju uskoči i Jasminka.

- Ovako bih to objasnila, ko će pomoći ako se niko od nas ne seti? Svi su u krizi, život je težak, ipak, stoji i pitanje da li se želi pomoći? Ako želi, nađe se, prema mogućnostima, nešto u novčaniku. A i staro je pravilo da uvek pomažu oni koji nemaju, dok se u mišju rupu sakriju oni što imaju, zato i imaju - razrađuje Jasminka.

Ovih dana, zbog odlazaka u maticu, parisko leto je razredilo Željkovu klijentelu koja mu je verna otkako je 1982. godine napustio rodni Bar, malo šetao po Nemačkoj i Švajcarskoj i skrasio se u metropoli Francuske, gradu po njegovoj meri.

- Čini mi se da ovde više i bolje nego u drugim našim dijasporskim zemljama uspeva srpska humanost. Dobri su ljudi - izvagao je Željko.

Rešio sve probleme

Donacija od 320 evra Željka Vasića i njegovih humanih prijatelja, pristigla je u beogradsko Dopisništvo "Vesti", odakle će put Bojnika, da donese radost porodici Novice Spasića. Istina, taj dar će utrošiti na nešto drugo ili sačuvati, budući da je Novica, koji je na Košarama ostao bez jednog oka, u međuvremenu, uspeo da reši sve probleme koji su ga tištili. Pre svega, zahvaljujući plemenitim ljudima poput Željka, jer je na njegovu kućnu adresu pristiglo toliko donacija humanih zemljaka širom sveta, ali i Srbije, da je za samo nedelju dana uspeo da isplati celokupan dug za struju, ali i da decu pripremi za početak nove školske godine. Čim se i ovaj prilog humanih Parižana nađe u njegovim rukama, zabeležićemo i sve što u znak zahvalnosti bude poručio svojim dobrotvorima iz daleka, kao što to uvek i činimo.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Za sina i na kraj sveta
HUMANITARNI MOST Zahvalnost do neba
HUMANITARNI MOST U iščekivanju dobrih vesti
HUMANITARNI MOST Plakali od sreće
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online