Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Nagrada za sve petice

Pored donacije od čak 40.000 evra koje je plemeniti Boško Vukić iz Filingena nedavno darovao za KBC Zemun, u beogradsko dopisništvo "Vesti" doneo je i dar od 5.000 evra za štićenike Humanitarnog mosta kojima je najpotrebnije.

Lična arhiva
Osmeh njegov zaštitni znak: Sergej Petkov

Među njima, na listi ovog dobričine našao se i mališan Sergej Petkov iz Beograda, rođen sa spinom bifidom, kome je namenio deo od 500 evra.

Tim povodom, njegova mama Vesna nedavno nas je posetila kako bi preuzela ovu pomoć velikog dobrotvora iz Nemačke koji je zagazio u devetu deceniju života.

Tada smo i saznali da je Sergej, koga život od rođenja nije mazio i uprkos svim mukama sa kojima se bori, završio drugi razred sa svim peticama.

- Veliko hvala gospodinu iz Nemačke što je mislio i na Sergeja. Želimo mu sve najbolje. Zaista nas je veoma obradovao. Oduševljeni smo, jer je svaka para zlata vredna i služi samo i isključivo za njegovo lečenje. Stanje u kojem se naš sin nalazi je specifično i iziskuje konstantan rad, specijalnu ishranu, terapije, a sve to zaista mnogo košta. Uprkos sa mnogim problemima sa kojima se suočava, Sergej je nedavno završio drugi razred, sa svim peticama. Ova donacija, na neki način došla je i kao nagrada za odličan uspeh i trud - šali se Vesna.

Njen sin, podsećanja radi, rođen je sa oštećenjem na kičmenom stubu, tzv. spinom bifidom. Pored toga, ima hidrocefalus, zbog čega mu je ugrađena pumpica koja reguliše dotok tečnosti u mozak. U petoj godini postavljena je nova dijagnoza, sindrom Arnold Kjari, zbog čega je postojala pretnja da dođe do uklještenja mozga.

Ništa od koncentratora

Porodica Petkov pre nekoliko meseci konačno je uspela da kupi pokretni koncentrator kiseonika za Sergeja, zahvaljujući humanitarnoj predstavi mališana vrtića Bubamarica. Ipak, na ogromnu žalost, Sergej zbog niske saturacije kiseonika nije mogao da koristi ovaj koncentrator. Firma koja ga proizvodi je izašla u susret i vratila novac.
- Novac je vraćen, na računu je, i biće utrošen na Sergejevo lečenje svakako. Mnogo nam je žao što ne može da koristi koncentrator, koji bi njemu i nama olakšao život. Malo je reći koliko smo bili razočarani - rekla je Vesna.

Zbog toga je morala da se uradi operacija. Iako je intervencija trebalo da pomogne, njegovo stanje se pogoršalo. Danas Sergej diše uz pomoć kiseonika, jede uz pomoć gastrostome i ne govori.

Pre operacije disao, jeo samostalno i mogao je da govori, zbog čega se roditelji i dalje pitaju zašto već četiri godine nisu čuli glas svoga sina. Želeli su da potraže pomoć u bolnici Bambino Gecu u Italiji, ali nažalost tamošnji lekari rekli su da Sergeju ne mogu da pomognu.

Sada čekaju odgovor jednog cenjenog lekara iz Barselone koji je specijalizovan za rad sa najtežim slučajevima.

Z. Raš
Preuzela prilog: Majka Vesna Petkov

Nadaju se, kako kažu, da će on možda imati rešenje da Sergeju olakša život. Pored svog truda, veoma je teško obezbediti dovoljno novca kako bi Sergej imao kompletnu negu.

Tretmani sa logopedom i fizijatrom su ovom mališanu neophodni, a uz sve druge troškove, nemoguće je obezbediti sve neophodno.

Ipak, Sergej ne skida osmeh sa lica i pozitivnom energijom zarazi svakoga ko ga upozna.

- On je pun života i energije. Zato mi svi oko njega nemamo pravo da odustanemo i posustanemo. Borićemo se uvek da mu bude bolje - kaže Vesna i dodaje da je Sergej naučio da koristi računar, tako da je to jedna novost koja mu sada ulepšava život i predstavlja jedan nov prozor u svet.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Za sina i na kraj sveta
HUMANITARNI MOST Plakali od sreće
HUMANITARNI MOST Božić ogrejan dobrotom
HUMANITARNI MOST Zahvalnost do neba
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online