Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Narod pozlatio sve što nije država

Nevolje Novice Spasića iz Bojnika kod Leskovca, heroja sa Košara, oca sedmoro mališana, koji je ostao u mraku zbog neizmirenog duga za struju, odjeknule su među našim zemljacima poput groma.

Lična arhiva
Deca više nisu u mraku i željna svega

U prilog tome govori i činjenica da je za ovog čoveka, kome su mnogi iz dijaspore širom sveta pomagali i prethodnih godina, a za samo nekoliko dana stiglo je toliko donacija da je Novica uspeo da reši sve probleme.

Saznali smo to, između ostalog i kada smo ovom nesrećnom čoveku, na kućnu adresu prosledili prilog od 100 evra Dragutina Jovanovića iz Minhena, koji je stigao posredstvom naše Redakcije u Bad Filbelu.

Podsećanja radi, on je od svog skromnog studentskog džeparca odvojio onoliko koliko je mogao, a reagovao je odmah posle čitanja teksta.

- Teško mi je bilo kad sam to pročitao i video muku porodice junaka s Košara koji je za svoju državu dao sve, i ostao bez jednog oka. Verujem da će biti još novčanih priloga za Novicu Spasića i njegovu porodicu i da će izmiriti dug za struju. Ta višečlana porodica ionako živi u teškim uslovima, a bez struje za njih je to propast - rekao je Dragutin Jovanović koji je pri kraju studija geodezije.

Ono što je Dragutin poželeo, to se i ostvarilo, zahvaljujući ljudima dobrog srca koji su reagovali isto kao i on.

- Verujte da još ne mogu da dođem sebi, niti da poverujem šta se sve dogodilo za tako kratko vreme od kada ste pisali o mukama naše porodice. Telefon nije mirovao. Pozivi su stizali sa svih strana sveta, a ubrzo i pomoć. Za samo nekoliko dana uspeli smo da izmirimo celokupan dug za struju, koji je iznosio 90.000 dinara (oko 770 evra), zamenili smo i strujomer i platili ponovno priključivanje struje (još oko 70 evra) i time rešili ogromnu stvar. Ali, to nije bilo sve. Još 140.000 dinara (1.200 evra) utrošili smo samo za potrebe dece. Obukli ih od glave do pete, kupili knjige, sveske i školski pribor za narednu godinu, a blizancima pelene. Naravno, obezbedili smo se i hranom i još nam je ostalo oko 700 evra da nam se nađe... - ushićeno priča za "Vesti" Novica Spasić i dodaje:

- Svaki razgovor sa tim divnim ljudima iz Nemačke, Austrije, Švajcarske, Australije i Kanade bio je veoma emotivan. Nekad od suza i kratkih jecaja nismo mogli čestito ni da razgovaramo. Kako ja sa njima, tako ni oni sa mnom. Ono što je činjenica to je da su to divni ljudi, velike patriote. Odvojili su od svojih usta da bi pomogli mojoj porodici i to nikada neću moći da im zaboravim. Svaku priznanicu i uplatu čuvaću kao uspomenu, ali i ostaviti u amanet deci da vide i znaju kakav narod ipak možemo biti. Svaka čast svima. Podigli su nas na noge i još tri života da živim neću moći dovoljno da im se zahvalim niti odužim. Isto tako veliku zahvalnost dugujem i vašem listu koji je pisao o nama, jer da nije, mi bismo još bili u mraku - rekao je Novica Spasić, ističući da je većina darodavaca poželela da ostane anonimna.

Naklon do poda

Novica Spasić (40) je oženjen je Jelenom (36), a zajedno imaju sedmoro dece Tijanu (14), Jovanu (12), Nikolu (10), Đorđa (8), Danila (7) i dvogodišnje blizance Lazara i Lenu. Nakon što im je isečena struja, u očaju dodaje Novica Spasić, sve što su imali od namirnica u kući se pokvarilo i ostali su i bez hrane. Da ne ostanu na marginama života, jer zaborav peče jače i od svake rane, već su se potrudili i brojni čitaoci "Vesti" iz Australije, Nemačke, Austrije, Amerike i Kanade, ali i dobri ljudi iz Srbije. Zavređuju duboki naklon, hvala im!

Kao ratni vojni invalid, sa 70 odsto invaliditeta, Novica prima 20.000 dinara invalidnine i to je sve.

Na jedno oko ne vidi, a na drugom mu je oslabljen vid. Povređeni su mu noga i leđa. Država kaže da je radno sposoban, ali invalide retko ko bi zaposlio.

Ipak, Novica ponavlja da bi prihvatio bilo kakav posao na obezbeđenju objekata, jer je za to i specijalizovan.

Lična arhiva
Rešili muke uz pomoć dobrih ljudi: Jelena i Novica Spasić

Međutim, od toga za sada nema ništa.

- Ono što nije mogla niti htela država, iako sam čak 400 dana proveo na državnoj granici, što je svojevrstan rekord, ponovo su rešili zemljaci. Ranjen, ležao sam satima, i tada sam osetio šta je samoća, praznina... Rešio sam, ako preživim, da ću imati veliku porodicu, u čemu sam hvala Bogu i uspeo. Nadao sam se i da će država biti uz mene, ne da mi da pomoć, već ono što sam zaslužio. Ali, nažalost, do danas mi nikada ništa nisu dali. Od nje sam dobio samo to da mi iseku struju, da mi upadaju u kuću kao da sam kriminalac i kažnjavaju me na svakom koraku - rekao je Novica Spasić, višestruki heroj u životu.
 

Stiže novih 5.360 dolara

Među mnogobrojnim darodavcima, akciji za prikupljanje pomoći Novici Spasiću priključilo se i uredništvo srpskog nacionalnog programa Glas Ravne gore iz Melburna.
- Rekao sam koleginici sa radio programa Živani Sevanović da će 2.000 dolara biti dovoljno i da ćemo to Novici odmah poslati, ukoliko sakupimo. Međutim, posle prvog objavljivanja sakupili smo 2.960 dolara. Posle druge nedelje odaziv u zajednici je bio još i veći. Na kraju radio emisije, slušaoci su obećali pomoć od 5.360 dolara. Akcija traje još nedelju dana - rekao je Milan Pualić, urednik Glasa Ravne gore, koji je sa suprugom Radmilom i sam poslao 500 dolara Novici Spasiću.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Silom prilika u nevolji
HUMANITARNI MOST Svaku blagodat vam želimo!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online