Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Nagrade za odličan uspeh

Punih jedanaest godina (od njegove pete godine) čitaoci "Vesti" pomažu Nikoli Matkoviću (16), siromašnom đaku pešaku iz zabitog Vučinića kod Novog Pazara koji sa slabašnim ocem Slavomirom i bolesnom majkom Jevrosimom jedva preživljava u trošnom kućerku bez vode, a vrlo često i bez struje.

D. N. Petrović
Nikola Matković sa tatom Slavomirom kada je dobio šporet

Naši čitaoci zavoleli su Nikolu, jer je hrabar i uporan, a posebno što je izuzetno dobar đak. Osnovnu školu u Osaonici, do koje je svakodnevno kroz šumu i po svakakvom nevremenu pešačio po pet-šest sati završio je sa odličnim uspehom (bez ijedne četvorke), a da ređa petice nastavio je i u Srednjoj tehničkoj školi u Novom Pazaru gde uči informacione tehnologije. Pre nekoliko dana Nikola je završio prvi razred, ponovo bez ijedne četvorke.

Da u knjižici budu samo petice nije mu smetalo ni dugo pešačenje do autobusa, putovanje do Novog Pazara i odricanje od doručka, užine i još mnogo toga što imaju njegovi vršnjaci. Za odličan uspeh stigla je i nagrada. Naše čitateljke iz Sidneja u dalekoj Australiji Rajka Tarlać i Rada Marković poslale su Nikoli 150 australijskih dolara, a posredstvom humanitarca iz Novog Pazara Hida Muratovića, iz Montreala, Nikoli je stiglo i 50 kanadskih dolara. Po donacije je u Novi Pazar došao sa svojim ocem Slavomirom.

D. N. Petrović
Ređa samo petice: Nikola Matković

- Pešačili smo do asfalta dva i po sata, kiše su odnele seoski put, pa se do naše kuće može samo pešice, na konju ili traktorom. Radosni smo zbog Nikolinog uspeha u školi, nismo ni sumnjali da će biti odličan, jer je do sada uvek bio najbolji u razredu. Da ima bolje uslove za život i školovanje ko zna dokle bi dogurao. Borićemo se i ovako da uz pomoć dobrih ljudi i čitalaca "Vesti" završi srednju školu, a potom i fakultet. Srećna je okolnost da u Novom Pazaru postoji Državni univerzitet i da ima smer programiranje koje Nikola najviše voli, pa neće morati da ide od kuće - priča njegov otac Slavomir.

Naglašava da, uprkos stalnoj pomoći čitalaca "Vesti", još nije uspeo da sakupi novac za popravku kuće sa zemljanim podom i krovom koji prokišnjava.

Biologija druga ljubav

Dok je bio osnovac Nikola je najviše voleo biologiju, predstavljao je školu u Osaonici na mnogim takmičenjima i uglavnom pobeđivao. Maštao je da bude profesor biologije. Međutim, od sedmog razreda, kada je od naših čitalaca dobio laptop i mobilni telefon, zavoleo je i informacione tehnologije, pa je upisao Srednju-tehničku školu. Kompjuteri su mu sada još veća ljubav i nada da će mu jednoga dana doneti posao i bolji život.

- Hvala baka Rajki, ovo nije prvi put da me se setila, skoro redovno mi šalje donacije koje meni i mojoj porodici mnogo znače. Verujem da je ovo nagrada za moj odličan uspeh u školi. Platićemo dug za struju i nešto interneta, kupićemo i najosnovnije životne namirnice, a ostatak ću čuvati za knjige i školski pribor. Trebaće mi za drugi razred i nešto od odeće, a verovatno i nove patike, pa za autobusku kartu do Novog Pazara. Hvala svima koji nam godinama pomažu, da nije bilo donacija dobrih ljudi, a posebno čitalaca "Vesti", verovatno ne bih nastavio školovanje - ističe ovaj izuzetno talentovani mališan.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Spas stigao kroz smetove
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online