Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Ponedeljak 18.06.2018.
18:00
Z. Marjanović - Vesti - Foto: Z. Marjanović A

Nemoć najviše boli

Ima u novinarskom pozivu situacija kada je, ma koliko se čovek trudio, teško pronaći prave reči da se opišu uslovi u kojima žive neki ubogi, bolesni i zaboravljeni ljudi. Njihove sudbine i njihova nemoć da isplivaju iz matice reke života koja ih nosi onako kako ona hoće.

Z. Marjanović
Oči sve govore: Milan Radojčić
Z. Marjanović

Jedan od takvih jeste i Milan Radojčić (65) koji je nakon beznačajne povrede koja se kasnije "dala na zlo" ostao bez obe noge i sada je zauvek vezan za invalidska kolica. On, pored svih drugih nedaća, već osam godina živi bez struje u oronulom stanu u samom centru Gornjeg Milanovca.

Z. Marjanović
Napolje samo kada mu neko od prijatelja dođe u posetu

Od invalidske penzije pre osam godina nije mogao da plati dug od oko 13.000, koji je u međuvremenu narastao na oko 54.000 dinara, zbog čega mu je isključena struja.

Ali, ni to revnosnim električarima nije bilo dovoljno, već su mu skinuli i odneli strujomer koji se i danas, po rečima nadležnih u Elektrodistibuciji u Gornjem Milanovcu i Čačku, nalazi u magacinu i čeka da dug bude plaćen.

A kako je živeti bez struje u 21. veku, u eri elektronike, najbolje zna Milan Radojčić koji danima čami u svom oronulom stanu i svetlost dana ugleda jedino kada iz stana izađe uz pomoć dvoje-troje prijatelja, jedinih koji ga nisu napustili.

- Iskren da budem, ne znam da li mi je teže danju ili noću. Zapravo, jedva čekam zoru, a onda jedva čekam da prođe dan i sve mi se svodi na to da dan prođe. Kada sam sam sa kreveta ne mogu nigde, a kada nekako i pređem u kolica, ne znam gde bih. I tako, sedim pored prozora i nešto čekam, a samo blagi Bog zna šta čekam - da prođe dan, ili da prođe život - kazuje Milan.

Teško je i opisati njegovu muku, ali ništa lakše nije ni opisati radost u njegovim očima kada je primio 250 dolara od plemenite Ane iz Kanbere.

Teško pada i dan i noć

- Da imam struju i televizor nekako bi mi bilo lakše, gledao bih bar šta se dešava u zemlji i svetu, a ovako, uz svetlost sveće, ne znam da li mi je mi je noć duža od dana. Život kojim živim, ne bih poželeo ni najgorem neprijatelju, a ni u najcrnjim mislima nisam mogao da pretpostavim da će me snaći ovakva sudbina - kaže sa gorčinom invalid Milan Radojčić koji živi od male invalidske penzije.

- Novac ću ostaviti na stranu i pokušati da sakupim dovoljno da platim taj dug za struju nakon čega će, valjda, i meni svanuti, da više samujem uz svetlost sveće. Novac mi jeste bitan, ali još više me je obradovalo saznanje da i tamo negde daleko od Srbije ima tako plemenitih ljudi, koji bi da podele muku onih koji su, kao i ja, na ivici egzistencije. Kad neko nema noge, kada je prikovan za kolica, kada je ostavljen od svih, osim od dvoje-troje prijatelja, onda ovakva briga nekog iz daleke Australije i te kako godi. Nije uvek sve u parama, ima nešto što se zove duša, a Ana je sigurno ima. Na kraju, ne bih da blagosiljam i da se na taj način zahvaljujem, jer Ana dobro zna šta osećam i koliko joj sreće želim - reči su Milana Radojčića koje sagovornika ostavljaju bez komentara i ostaje mu samo da pokuša da prenese reči zahvalnosti.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Da svetlo obasja trošni dom
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online