Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Dirljiv susret sa zemljacima

Ovogodišnja evropska smotra srpskog folklora dijaspore i Srba u regionu nije prošla samo u znaku igre i pesme već i u duhu humanosti. Srpsko društvo "Dunav" iz Hohajma u Nemačkoj je pored nastupa u takmičarskom delu Folklorijade iskoristilo priliku da se susretne sa devetnaestogodišnjim Banjalučaninom Vanjom Pejakovićem kojem su u prethodnom periodu pomagali u dugom i napornom lečenju u Italiji. Vanja je prošle godine na ekskurziji u Italiji skočio u vodu i zadobio teške povrede kičme, o čemu su pisale i "Vesti". Usledili su teški meseci borbe da ovaj hrabri momak ne ostane nepokretan, a deo te borbe bili su i članovi "Dunava".

Z. Vicelarervić
Članovi SD "Dunav" sa Vanjom i njegovom porodicom

- Čitali smo o tragičnoj Vanjinoj sudbini. Mi smo humano društvo, učestvujemo često u akcijama kada je nekome potrebna pomoć. Takvo lečenje je skupo i mi smo odlučili da nekako pomognemo. Spontano smo odlučili da se aktiviramo. Organizovali smo roštiljijadu u klubu, sakupljani su dobrovoljni prilozi za njegovo lečenje. Prošle godine smo mu poslali 400 evra. Našim malim doprinosom smo želeli da mu pružimo moralnu podršku, da zna da i mi mislimo na njega. Kada smo nedavno videli fotografiju da ponovo, maltene bez ikakvih pomagala, stoji na svojim nogama, bili smo presrećni. Imali smo želju da, kad smo već došli u Banjaluku, upoznamo ovog hrabrog dečka i simbolično mu uručimo poklon paket sa majicama našeg kluba i slatkišima. Želimo mu potpuno ozdravljenje - rekla je Žaklina Marić Žiberc, potparolka SD "Dunav" iz Hohajma.

Budući advokat

Vanja je učenik četvrtog razreda Poljoprivredne škole u Banjaluci, a trenutno se nalazi pred odlukom o izboru životnog poziva.
- Iako je prethodni period bio posvećen lečenju, sada kada sam na dobrom putu da potpuno stanem na noge, došlo je vreme da se razmišlja o fakultetu. Nisam još sto odsto odlučio koji bi fakultet to mogao biti, ali mislim da ću upisati pravo. To je oblast koja me najviše privlači - rekao je Aleksa.

Susret članova kluba sa Vanjom i njegovom porodicom bio je veoma emotivan, a "Vesti" su bile na licu mesta da sve to zabeleže.

- Ne može se opisati koliko smo radosni što ga vidimo na nogama. To je predivno. Njegova porodica je divna. Želimo da znaju da smo uz njih i da ćemo pomoći u svemu ako bude bilo potrebno - poručuju iz "Dunava".

Vanja je bio dirnut pažnjom svojih prijatelja iz Nemačke.
- Mnogo mi znači podrška ovako divnih i humanih ljudi. Daju mi dodatnu motivaciju i hrabrost da nastavim dalje. Težak je period iza mene, ali sada je sve mnogo bolje - kaže ovaj simpatični maturant.

Kako kaže, imao je težan prelom vratnog pršljena.

- Potpuna kvadriplegija, nisam mogao da se pomerim. Devet meseci sam lečen u Italiji, gde sam se i povredio. Bilo je teško, u tuđoj zemlji, sve je bilo strano. Ali, uspeo sam zahvaljujući roditeljima, prijateljima, svim dobrim ljudima koji su se molili za mene. Čim sam se vratio u svoju zemlju, udahnuo ovdašnji vazduh, sve je odmah lakše. Za potpuni oporavak je potrebno dosta vremena, ali ja sam strpljiv - rekao je Vanja Pejaković.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Za školski pribor i knjige
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online