Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Bog vam dao sve što poželite

Posle više meseci snežne blokade i mučenja po zavejanim i kaljavim planinskim putevima, konačno smo stigli i do Mihrije Murić iz zabitog sela Stup kod Rožaja, samohrane majke Ernesa (16) i Enesa (14). Doduše do nje se može samo terenskim vozilom, a učinili smo to zajedno sa humanistom Hidom Muratovićem, kako bismo doneli novopristiglu pomoć u vidu novčanih donacija i prehrambenih namirnica. Mihriji i njenim sinovima i to mnogo znači.

D. N. Petrović
Dragocena pomoć: Mihrija Murić sa sinovima

- Ove džakove brašna morala bi na leđima da nosim sve od graničnog prelaza Dračenovac (između Srbije i Crne Gore) do kuće. Koliko sam ih puta nosila kilometrima, po kiši, snegu, ledu... Danas je srećom lepo, pa mi je Hido Muratović dovezao džakove na 300 metara do kuće, hvala mu, taj nam čovek mnogo znači. Da nije njega bilo niko za nas ne bi znao, niti bi dobili bilo kakvu pomoć, možda bismo i pocrkali od gladi - priča Mihrija dok sa sinovima iz Muratovićevog vozila do kuće prebacuje džakove brašna i namirnice koje je dobila.

Za novu radost Mihrije Murić i njenih sinova pobrinuli su se Murat Kačar iz Belgije, koji im je poslao 100 evra, Izet Elkasević iz Amerike, donacijom od 100 dolara, i naš saradnik i humanitarac Hido Muratović prilogom od 50 evra, namirnicama i džakovima brašna.

D. N. Petrović
Uz pomoć čitalaca "Vesti" Mihrija oformila stado koza

- Brašno nam je najveći problem, jer ga mnogo trošimo, a teško dopremamo. Jedno vreme bićemo zbrinuti. Takva nam je sudbina, činimo sve da ekonomski ojačamo i da se sami izdržavamo, a nadamo se da ćemo u tome pre ili kasnije uspeti. Zahvalni smo do neba Muratu, Izetu i Hidu, ali i svima koji su nam ranije pomagali. Pred svako spavanje pomolim se Bogu za moju decu, ali i za sve te dobre ljude, neka ih čuva, nagradi i neka im podari sve što požele - priča Mihrija i dodaje:

- Ničega u kući nismo imali. Često smo i gladovali, deca su i u školu išla gladna, u pocepanim opancima i bez potrebnih knjiga. Morala sam da radim kao drvoseča da bih izdržavala i lečila šlogiranog i sada pokojnog supruga Abdulaha i prehranila sinove Ernesa i Enesa. Čitaoci "Vesti" su nam najpre kupili motornu testeru, pa kravu, a potom dve koze. Mnogo puta su nas brašnom, namirnicama i vrednim donacijama "vadili iz blata". Sada smo ojačali, imamo još i tele i mnogo jarića. Cilj nam je da formiramo stado i da proizvodimo kozji sir. Već iduće godine koza će biti još više, a stići će i prvi prihodi od sira.

Ništa od države

Godinama je Mihrija pokušavala da izdejstvuje neku pomoć ili "tuđu negu" za nepokretnog supruga Abdulaha. Obijala je mnoge pragove po Rožajama, bilo je raznih obećanja, ali od države Crne Gore nije dobila ni evro. Isto tako, pokušavala je da izdejstvuje socijalu ili neku stipendiju za sinove, ali ni tu nije naišla na razumevanje opštine i države.
- Iskrena da budem, više i ne želim da im se obraćam. Očito je to čisto gubljenje snage i vremena, jer za nas nemaju sluha - rekla je Mihrija.

Ovu hrabru gorštakinju život od rođenja nije mazio, naprotiv. Ali, nikad se nije predala i činila je sve što je u njenoj moći da se pridigne iz teške situacije "krvavim" radom.

- Sve sam sada podredila mojim sinovima. Stariji Ernes je učenik prvog razreda Srednje tehničke škole u Rožajama, a Enes je u osmom razredu osnovne škole u Baću. Samo za Ernesovu sobicu u Rožajama, autobuske karte i skromnu ishranu mesečno moram da stvorim bar 150 evra, za Enesa najmanje 50 evra. Deo najnovijih donacija potrošiću na njihovo školovanje, potrudiću se da koji evro zaradim i kao drvoseča, jedva čekam da počne sezona spremanja ogreva - ističe Mihrija.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.



 

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Ima nade za prvu sijalicu
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online