Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Pobedite i za nas, mali heroji

Mudre reči vladike Nikolaja Velimirovića da cela priroda liči na jedan klavir, na kome su stvorenja u stvari dirke i da koje se god dirke čovek dotakne, čuje eho svoje duše, mnoge bi podstakla da u životu učine i nešto što će nekome koga i ne poznaju bar izmamiti osmeh na lice.

K. Nedeljković
Mila iz Crne Gore pozdravlja vršnjake

Jedan od takvih ljudi, posebno osetljivih na mališane jeste i naš čitalac Ilija Miki Vujović iz Pariza, koji se, kad god se približavaju veliki praznici, uvek seti nevoljnika u otadžbini i pita ko će njima da ulepša te dane.
 

Dodavši uz to i značaj Vaskrsa, praznika nad praznicima, kojim hrišćanski svet izražava radost zbog konačne pobede sina Božjeg nad smrću i progonstvom, ali i oproštajem grehova, želja ovog dobrotvora jeste da posebno obraduje bolesne mališane.

Znaju to i plemeniti čitaoci "Vesti" iz Pariza, predvođeni ovim čovekom, za koga kažu da mu je srce veće i od okeana, udruženi i sa đacima Srpske dopunske škole, pa se uvek rado odazovu na Mikijev poziv i podrže njegovu humanu akciju. Zato su im i ovog Vaskrsa pripremili lepe paketiće, pune slatkih đakonija, i to već 17. godinu zaredom. Nažalost, Miki nije mogao da prisustvuje podeli paketića.

- Pozdravite mnogo decu i medicinsko osoblje koje se mnogo trudi da deca kroz lečenje prođu sa što manje trauma. Doktoru Đokiću svaka čast jer je uvek nasmejan i veseo sa njima, iako mu to sigurno ponekad teško pada, ali radi to da im ulepša i ovako težak boravak u bolnici. Žao mi je što ne mogu da budem sa njima, želim im da što pre ozdrave, izađu iz teške bitke kao pobednici i vrate se kući - poručio je Miki iz Pariza.

U njegovo ime obreli smo se u novobeogradskom Institutu za majku i dete, gde se leče mališani oboleli od najtežih malignih oboljenja, samo nekoliko dana uoči Vaskrsa. Na odeljenju smo zatekli tek desetak mališana. Oko stola sa vaskršnjim paketićima uspeli smo da okupimo većinu, kako bismo zajedničkom fotografijom poslali pozdrave dobrim ljudima i deci iz Francuske. Pedijatrijske sestre Bojana Radojević i Đina Đajić, posebno su se angažovale i za ovu priliku, pa su uz tople osmehe delile najfinije slatkiše. Učenici Srpske dopunske škole iz Pariza spremila su i poslala, baš kao i za novogodišnje praznike, crteže i šarene čestitke za svoje bolesne drugare, upućujući im dobre želje za brz oporavak.

K. Nedeljković
Mališani srpske dopunske škole iz Niša

Složni u humanosti

Nesebičnu podršku i u ovoj akciji Mikiju Vujoviću pružili su: Ružica Milović iz Italije, Rada i Mićo Aleksić, Živka Mančić, Anastazija Vasilijević, Snežana Radović, Dragoljub Furnigić, Dušanka Mataruga, Marija Nakićen, Goca i Jugo Dinić, Mirjana Simić, Draga i Veselin Jovanović i Vojkan Simić, zajedno sa učenicima srpske dopunske škole iz Pariza 10, 16 i 20 Ivri sur Sen, Isi le Mulino, Robinson, Kulturni centar Srbije, Roni su Bua, Levalua Pere, Pjerfit, Montroj, Bondi, Sens, Oberbilije, San Mor de Fose i Epon i nastavnici Ljiljana Simić, Blaženka Trivunčić, Nenad Milosavljević i Jelena Mihajlović. Miki Vujović se svima od srca zahvaljuje jer bez njih ništa ne bi bilo moguće, kao i sestrama Bojani i Đini za poseban angažman oko dočeka i raspodele pošiljke. Prevoznička firma Fudeks, kao i mnogo puta do sada, obezbedila je besplatan prevoz slatke pošiljke do otadžbine, pa deo zahvalnosti za ovu uspešno realizovanu akciju svakako pripada i njima.

Usledila je podela paketića, koja je izmamila svima osmeh. O razlozima zbog kojih su tu, nije bilo ni reči. Nismo želeli nikoga da rastužimo jer svi znamo razloge njihovog višemesečnog boravka. Tu smo naišli i na lepo raspoloženu 10-godišnju Milu iz Crne Gore, koja nam je rado pozirala i zajedno sa sedmogodišnjim Lukom iz Republike Srpske poručila svojim vršnjacima iz Pariza:
"Paketić i čestitke su prelepi. Hvala drugarima! Veliki pozdrav za sve njih."

K. Nedeljković
Mali pacijenti sa doktorom Đokićem

Među najmlađim herojima bili su tu jednogodišnji Vuk iz Surdulice i Magdalena iz Bačke Palanke, koje smo zatekli i za božićne praznike. Ne želeći da pokvarimo dobro raspoloženje, to smo ubrzo napustili Odeljenje hematoonkologije. Naravno, uvek pomešanih osećanja. Tužni zbog svih mališana koji su se tako rano suočili s teškom sudbinom, a delom i srca na mestu što su i oni osetili deo praznične atmosfere kao i njihovi zdravi vršnjaci. Neka Vaskrsenje bude svima na spasenje.

Dugogodišnja podrška

Doktor Dragomir Đokić je kao i uvek širio dobro raspoloženje među malim pacijentima sa svih prostora bivše Jugoslavije, koje leči, hrabri i neguje.
- Posebnu zahvalnost upućujemo deci iz Pariza na izuzetno dirljivim čestitkama, koji svaki put razgale kako naše pacijente, njihove roditelje, tako i nas lekare i sestre. Najtoplije se zahvaljujem Iliji Vujoviću i humanistima iz Pariza što su nas se setili i ove godine. Ostajemo bez reči kad je njihova podrška u pitanju jer naše odeljenje ni za jedan praznik nisu zaobišli skoro dve decenije. Čitaoci "Vesti" iz Pariza sa nama su uvek bili i u dobru i u zlu. Odavno su deo našeg tima čiji je zajednički zadatak da pomognemo ovoj deci i da ih izlečimo, a to je nešto što je za svaku pohvalu i divljenje - rekao je Dragomir Đokić, načelnik hematoonkologije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online