Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Nedelja 01.04.2018.
18:00
N. Popović - Vesti - Foto: N. Popović A

Teodora se ne predaje!

Malena Kragujevčanka Teodora (10) i dalje, uz podršku svojih požrtvovanih roditelja Nataše i Bogdana i lekara Univerzitetske klinike u Frankfurtu bije bitku protiv teške bolesti (mijeloidna leukemija), a poslednje vesti su, da tako kažemo - i dobre i loše! Prvo ono što je dobro: prošlo je više od 250 dana od kada su lekari Uni-klinike presadili Teodori matične ćelije donora iz Nemačke.

N. Popović
Mali heroj: Teodora Vranješević šalje srce svima

Dakle 50 dana je već prošlo od "kritičnih" 200 dana od transplantacije, što se jednostavno nije smelo desiti da Teodorin bolešću i terapijama iscrpljeni organizam odbaci presađene ćelije donora. Oporavak je tekao da ne može bolje, a Vranješevići već polako počeli da pakuju stvari za povratak u Srbiju, kada su nastupile neočekivane komplikacije koje, u početku, čak ni iskusni lekari frankfurtske Uni-klinike nisu mogli medicinski da objasne!

- Krenuo sam za Srbiju, jer sam morao da uradim registraciju automobila, i poneo neke stvari odavde za koje smo mislili da nam ovde više neće trebati, kada me je bukvalno prst sudbine, u vidu pokvarenog alternatora, vratio nazad u Frankfurt. Sledećeg dana Teodora je bila ponovo u bolnici, jer su joj zakazali, prvo bubrezi, a potom i jetra - priča nam Bogdan Vranješević dok sedimo u dnevnom boravku, jednoj od zajedničkih prostorija Roditeljske kuće u Frankfurtu, u kojoj još od maja prošle godine, od kada su stigli u metropolu na Majni, živi porodica Vranješević. Teodora je za to vreme, u njihovoj garsonjeri, sa sedmogodišnjim bratom Đorđem gledala televiziju. Nataši smo ovom prilikom uručili i donaciju od 500 australijskih dolara koje su im poslale članice Kola srpskih sestara iz Melburna, a ona se toplo zahvalila na podršci i donaciji.

Vredna učenica

I pored svega Teodora stiže da vredno uči i svakodnevno je putem kompjutera i programa Skajp na vezi sa svojom učiteljicom u Kragujevcu.
- Sada je u četvrtom razredu i u mnogim predmetima je čak ispred svojih drugara kod kuće, što je i razumljivo, jer učiteljicu ima samo za sebe.
- Ovih sam dana iz matematike učila jednačine, a iz srpskog jezika pisala sam sastav na temu "Ko je tvoj idol" - priča nam Teodora, malo bledog lica na kojem se ističu lepe tamne oči.
"I ko je tvoj idol?" - pitamo je. - Pisala sam o baki i svom tati, poverava nam Teodora.

- Sada je situacija ponovo pod kontrolom, ali nekoliko nedelja bilo je zaista kritično, uključuje se u razgovor zabrinuta mama Nataša i dodaje:

- Pogotovo što ni lekari nisu znali šta je uzrok zastoja rada bubrega i jetre. Na sve to, kao posledica isključivanja nekih lekova iz terapije, veliki deo njene kože na stomaku, leđima i ruku, zahvatio je veliki herpes. Nakon niza urađenih analiza i pretraga lekari su bili sigurni da se primarna bolest nije vratila, ali i dalje nisu znali šta se dešava i zaista smo u tim trenucima bili van sebe.

Šetnje po Frankfurtu

Teodora se pre pomenutih komplikacija osećala zaista dobro, pa je sa roditeljima malo obilazila Frankfurt, išla u šetnje, posetila poznatu botaničku baštu Palmen Garten, a 27. januara, na Svetog Savu, bila je u srpskoj crkvi Vaskrsenja Gospodnjeg na Galusu, gde je sa drugom decom dobila svetosavski paketić.

Nataša i Teodora sa srpskim sveštenstvom u Frankfurtu

Da ne ulazimo previše u medicinske pojmove i objašnjenja, ispostavilo se da Teodorin organizam proizvodi klon ćelije koje, umesto da štite, napadaju njene vitalne organe.

Neočekivana komplikacija, retko zabeležena i u medicinskim naučnim radovima, iznenadila je lekare, ali se nakon sprovedenih terapija situacija popravila. Teodora trenutno boravi sa roditeljima u stanu, ali je svakog dana na klinici na kontrolama. Ako su nalazi dobri ide kući, ako nisu ostaje u bolnici radi dodatnih terapija.

- Poželeli smo se kuće, rodbine i prijatelja, našeg stana u Kragujevcu i Srbije, pogotovo Đorđe, ali je neizvesno do kada ćemo morati da ostanemo u Frankfurtu. Teodora i njeno lečenje su nam prioritet i o tome nema rasprave - kaže Bogdan Vranješević.

U međuvremenu, Teodora je primila novu "dozu" matičnih ćelija od svog donora jer su lekari procenili da je to potrebno, a za svaki slučaj jedan deo su i zamrzli, ako se ponovo za to ukaže potreba. Hrabra devojčica koja je poslednje dve godine već toliko toga izdržala i preživela, iz još jedne bitke izlazi kao pobednik i duboko verujemo da će na kraju dobiti i rat protiv teške bolesti.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Dečji osmeh nema cenu
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online