Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Spas stigao kroz smetove

Čitaoci Humanitarnog mosta znaju za staricu Stanku Bakračević (81) iz Tušimlje podno Golije (opština Novi Pazar). Ona u zabitom planinskom selu živi sama, a prošle godine smo joj pomagali donacijama čitalaca "Vesti" iz raznih krajeva sveta. Zahvaljujući njima smo joj uveli struju, kupili televizor i stvorili bar podnošljive uslove za život u samoći.

D. N. Petrović
Radost i olakšanje: Dr Nedžad Kršić pored baka Stanke

Čim je ponovo Goliju prekrio sneg, baka Stanka je nezgodno pala i teško se povredila. Jedva je, nepomična, iz postelje uspela da dozove sestru Goru, izbeglicu iz Đakovice koja živi u kolektivnom smeštaju u Lešku na severu Kosova. A Gora je pozvala Hida Muratovića.

Oporavlja se

Pre objavljivanja ovog teksta iz Tušimlje nam se javila Stankina sestra Gora. Kaže da se Stanka oporavlja i da se nada da će se izvući. Na Goliji je još padao sneg, a Tušimlja je bila odsečena od ostalog sveta.

- Pomagaj Hido, zovi i "Vesti" ako treba, Stanka je na samrti, nema ko da joj pomogne... Iz bolnice u Novom Pazaru kažu da ne mogu da se probiju do sela i da čekaju da stane vejavica, bojim se biće kasno - jadala se Gora Muratoviću.

Pozvala je ona u pravi čas, jer se Hido baš spremao da poseti Stanku.

- Planirao sam čim se vreme prolepša, da pođem u Tušimlju i baka Stanki ponesem donaciju od 100 evra koju joj je poslao Marko, čitalac "Vesti" iz Austrije. Poslednji put video sam je u januaru, još je bila krepka. Morao sam brzo da reagujem, najpre sam pozvao gradonačelnika Novog Pazara Nihata Biševca koji je obezbedio specijalno terensko vozilo i spojio me sa članovima humanitarne organizacije Otvorena ruka u kojoj je i puno mladih lekara. Brzo smo se našli, pošao je i član kabineta gradonačelnika Samir Lekić, organizovali i krenuli u Tušimlje, a u Raški smo pokupili i Stankinu sestru Goru - priča Muratović i naglašava da je probijanje do zavejane baka Stanke bilo teško.

D. N. Petrović
Humanisti su jači od prepreka

- Našli smo je u bunilu. Lekar Nedžad Kršić odmah joj je dao injekciju i infuziju, popila je i neophodne lekove, nasmešila nam se posle sat vremena i počela da govori. Kad se malo oporavila uručio sam joj Markovu donaciju, a potom, zajedno sa članovima Otvorene ruke, divnim momcima koji pomažu starima i bolesnima širom Sandžaka, iscepao i uneo drva. Baki Stanki smo ostavili svu potrebnu terapiju, zalihe namirnica, toplu garderobu i obećanje da ćemo, ako bude trebalo, ponovo doći - priča Muratović.

Kako kaže, zamolila ih je da pozdrave sve koji su joj pomogli, a posebno Marka iz Austrije.

- Sa njom je ostala sestra Gora, biće uz nju neko vreme, dok se ne oporavi i ponovo stane na noge. Skoro će proleće, pa će baka Stanki i svim starima i nemoćnima u ovom kraju koji žive sami bar malo biti lakše - naglašava Muratović.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.



 

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Da baka i deca ne gladuju
HUMANITARNI MOST Sad znaju da nisu same
HUMANITARNI MOST Neumorni u humanosti
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online