Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Četvrtak 01.03.2018.
18:00
K. Nedeljković - Vesti - Foto: Lična arhiva A

Redovnije od plate, vrednije od zlata

Zahvaljujući plemenitom O. V. iz Sidneja, četvoro učenika Gimnazije u Orahovcu na Kosmetu i đak pešak sa Golije ne brinu da li će imati za užinu, školski pribor, knjigu, garderobu, što beležimo svakog meseca. Izuzetka nije bilo ni ovog puta, jer su orahovački gimnazijalci Kristina Baljošević, Rastko Manitašević, Dimitrije Radić i Ljubica Micić, kao i 13-godišnji osnovac Stefan Pendić dobili po 120 dolara (ukupno 600). Pored njih, nije zaboravljen ni Dušan Čukarić na koga je mislila Ana iz Kanbere uputivši mu ukupno 200 dolara (stipendije za dva meseca).

Lična arhiva
Kristina Baljošević sa profesorkom Oliverom Radić

Čim su prilozi podeljeni, to se našim novinarima sa detaljnim izveštajem o uručenjima javila profesorka srpskog jezika, Olivera Radić:

- Ostale stipendije su podeljene kao i dosad u školi, deca se raduju i svako na svoj način koristi novac. Ono na šta svi troše najveći deo su užine posle velikog odmora, a svako još ponešto kupi za sebe. Dimitrije se pohvalio novim patikama, jer je igrajući fudbal na betonskom igralištu stare već pocepao. Rastko je proslavio sa društvom 18. rođendan, dok se Ljubica ovoga puta nije izjasnila, a Kristina od onoga što joj pretekne od užine, čuva za upis na fakultet. Još nije odlučila šta će da upiše, ali se sprema za polaganje mature što i nju i Rastka svakako očekuje na kraju četvrte godine. I tako, zadovoljni naši đaci, a i mi profesori što ih imamo još uvek tu.

Zahvalnost svima

- Ovim putem se u moje ime i ime mojih kolega, đaka i njihovih roditelja zahvaljujem našim darodavcima O. V. iz Sidneja, Ani iz Kanbere, Ostoji Zariću iz Frankfurta, Mileni Lubinski iz Berlina, ali i ostalim donatorima koji stipendiraju još naših đaka, a to su: HHZ Radosti moja iz Štutgarta, porodica Stančić iz Makedonije, NAS Svi za Kosmet iz Beograda. Zahvaljujemo i svima koji na bilo koji način pomažu naš opstanak na svetoj kosmetskoj zemlji. Posebno hvala vama u Redakciji "Vesti" - poruka je profesorke Radić.

Osim fotografija sa uručenja stipendija, na naš mejl je stigla fotografija sa Bogojavljenja u Velikoj Hoči.

- Sa posebnim ponosom šaljemo i fotografiju sa Bogojavljenja, zato što naš učenik Dušan Čukarić svake godine učestvuje u osvajanju Bogojavljenjskog krsta na seoskom vrelu. I ove godine je on imao taj blagoslov da osvoji krst i da sa svojim bratom i drugarima bogojavljenjsku radost pronosi do svih kuća u selu. To je drevni običaj kada muška deca sa osvojenim krstom idu kroz celo selo i pevaju tropare, noseći ikone prenose blagoslov praznika do svakog doma, a domaćini ih daruju novcem ili nekim poklonom kao što su čarape, peškir i sl. To je, možda, jedna od zanimljivosti koja bi interesovala i naše divne donatore širom sveta. Istina, do sad su se Dušanovi donatori smenjivali, ali ga ne ostavljaju bez stipendije i od srca im hvala - poručuje Olivera Radić.

Prema njenim rečima, orahovačku gimnaziju je krajem januara posetio ministar prosvete Republike Srbije Šarčević i obećao je da će renovirati školu tokom leta.

- To bi bilo dobro, jer nam škola u jednom delu prokišnjava, a termo peći i furune na koje se grejemo su toliko stare da nas je strah da se škola zapali. Ali, eto, to je naša svakodnevica, a mi sa roditeljima naših đaka i sa dobrim ljudima koji nam preko vas pomažu, opstajemo iz godine u godinu - iskreno će profesorka Radić.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Nove radosti za đake
HUMANITARNI MOST Redovnije i od plate
HUMANITARNI MOST Kao suvo zlato
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online