Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Sreda 24.01.2018.
18:01
B.M. - Foto: Lična arhiva A

Hiljadu evra od porodice Stević

Sarijan-Sajko Stević, taksista iz Minhena, koji je nedavno preminuo, ostavio je "u amanet" svojoj supruzi Dušanki, kćerima i unucima "naviku" da pomažu kad i koliko mogu ljudima u nevolji, jer je on to za svog života uporno činio.

Lična arhiva
Sarijan Sajko Stević

Ovih dana u tuzi i bolu zbog smrti supruga Sarijana, Dušanka se javila dopisniku "Vesti" i rekla da ima 1.000 evra koje želi u ime svog pokojnog supruga, ćerki i dva unuka da pošalje ljudima u nevolji preko Humanitarnog mosta.

Ona se opredelila da to bude pomoć narodnim kuhinjama na Kosovu i Metohiji, odnosno manastiru Gračanica.

- Skoro 10 godine Sajko i ja smo odlazeći u Beograd posećivali Dopisništvo "Vesti" i ostavljali naš prilog za humanitarne svrhe. Prošle godine to nismo mogli da učinimo zbog njegove bolesti, ali sada šaljem 1.000 evra. Rodbini i prijateljima koji su došli na sahranu rekli smo da umesto cveća i venaca ostave novac koji ćemo poslati nekome kome je potreban. Moj pokojni suprug je otpočetka rata u bivšoj Jugoslaviji slao humanitarnu pomoć gde god je stigao, pomagao je nevoljnicima i svima kojima je mogao. Sećam se jednog slučaja na putovanju u Srbiju kada je naš vozač kamiona na benzinskoj stanici u Austriji natočio gorivo, a nije mogao da račun plati karticom svoje firme. Našao se u velikoj nevolji, jer nije znao nemački, a keša nije imao toliko. Tada je Sajko izvadio novac i platio nekoliko stotina evra za gorivo. Čovek je presrećan nastavio put i obećao da će vratiti dug. I, zaista, posle nekog vremena stigao je novac, koji smo Sajko i ja već bili "otpisali" - kaže Dušanka Stević.

Taksista i kuglaš

Sarijan Stević je dugo vremena radio kao taksista u Minhenu, a ljubav prema sportu gajio je i kao član Kuglaškog kluba Euro 92. Pored kuglanja, rado je sa suprugom Dušankom igrao tenis, a kasnije je i jedan od njegova dva unuka zavoleo "beli sport". Deda i unuk su često izlazili na teniski teren.

Primer porodice Stević nije usamljen, jer su oni u toku rata ostali bez vrednog imanja, ali i dalje su nastavili da pomažu drugima.

U Tenju kod Osijeka imali su veliku kuću i imanje koje je tokom rata u Hrvatskoj srušeno i devastirano, što je ogroman gubitak.

Ovaj prilog od 1.000 evra posle smrti Sarijana Stevića govori o humanosti ovog čoveka i njegove porodice, kojoj je on za života bio pravi primer supruga, oca i dede velikog srca.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.



 

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Uvek uz svoj kraj i narod
HUMANITARNI MOST U nebo gledaju i strepe
HUMANITARNI MOST Stefanu s ljubavlju
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online