Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Od dobrote nema većeg dara

Pre nekoliko meseci Slaviša Aksentijević Joja i njegov prijatelj Nemac Marko Blank poklonima su obradovali brojne porodice u selima u okolini Kuršumlije. Tada su najavili da to neće biti njihova poslednja humanitarna akcija. O Božiću je dato obećanje ispunjeno.

Z. Marjanović
Za uspomenu: Slaviša Aksentijević sa porodicom Radosavljević

Za praznik Hristovog rođenja Slaviša je posetio rodni kraj. Ovog puta noseći darove obišao je najsiromašnije u selima Lukovo, Seoce, Štava i Dankovići. Svi mališani iz Konjove dobili su prigodne poklone.

- Do sada smo Marko i ja uglavnom zajedno donosili pomoć i to najviše porodicama sa mnogo dece. Ovog puta sam doputovao sam jer je moj prijatelj imao druge obaveze. Marko je oduševljen Srbijom, njenom prirodom, a najviše ljudima i gostoprimstvom i u najsiromašnijim domovima. Svima prenesem pozdrave od Marka, velikog humaniste, koji ne žali da uloži novac za pakete sa hranom, higijenskim sredstvima, odećom i obućom... To što ja radim pokušavajući da na bilo koji način olakšam život sirotinji u zavičaju, osećam kao moralnu obavezu, ali to što Marko Blank radi, a često je on i inicijator pripreme humanitarnih paketa, to je nešto što se na Zapadu ne sreće tako često. Ovog 7. januara ja sam bio taj koji je i u Markovo i moje ime bio Božić Bata - kaže za "Vesti" Slaviša Aksentijević, koji već odavno ne broji koliko je puta do sada pomagao svojim siromašnim sugrađanima.

Ono što ga raduje, a takvi su utisci i Marka Blanka, jeste što se siromašni ljudi kojima pomažu ni na šta ne žale.

Z. Marjanović

Spojila ih humanost

Slaviša Aksentijević je rođen u okolini Kuršumlije, ali već 28 godina radi u Nemačkoj, u Hamburgu, gde je stekao veliki broj prijatelja među kojima je i Nemac Marko Blank. Slaviša i Marko su i veliki humanitarci koji već godinama unazad pomažu najugroženijim porodicama u udaljenim selima kurušumlijske opštine.

- Najbolji primer za to je porodica Radoljuba Radosavljevića iz sela Štava. Pod jednim krovom žive tri generacije. Kada se uđe u njihov dom, iako skroman, čovek oseti neku harmoniju i patrijarhalni red, jer se svi međusobno poštuju, vole. Žive od onoga što imaju, a ono što nemaju, kao i da im ne treba jer su tako i vaspitani, posebno deca - ističe Joja Aksentijević, nakon što je i ovoj porodici uručio vredne božićne humanitarne pakete.

Posebno zadovoljstvo za njega bila je podela božićnih poklon-paketića za sve đake, a ima ih devetoro, koji uče u školi u selu Konjuva, koja je ponovo otvorena posle tri decenije.

Z. Marjanović

Svaki učenik je dobio dar, a u selu se Jojin dolazak proslavio kao važan događaj.

- Nismo očekivali da se naše dece seti neko ko živi tako daleko od našeg sela. Hvala Slaviši i Marku za sve poklone koji su podelili siromašnima u selima oko Kuršumlije u kojima i deca i odrasli još uvek veruju da postoje dobri ljudi, a samo dobrotom svet može da se menja nabolje - poručili su roditelji dece iz Konjuve.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online