Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Krenulo kao u snu

Nije prošlo ni mesec dana od našeg prvog teksta o nevoljama Safeta Kučevića (49) iz zabitog sela Banovica podno Peštera, a ovaj siromašni gorštak i njegovih sedmoro mališana već grade novu kuću na placu koji im je prošle godine, u selu Vojnići, bliže Novom Pazaru, poklonio dobrotvor iz ovog kraja.

D. N. Petrović
Humanitarac predao donacije: Hido Muratović i Safet Kučević sa sinovima

Podsetimo, u zabitoj Banovici, daleko od asfalta, Safet Kučević živi u trošnom kućerku bez vode i struje, a od pre tri godine, nakon što ga je napustila supruga Elvedina, sam brine o sedmoro dece: Ajši (17), Anelu (16), Aneli (15), Umihani (13), Emilu (11), Elzanu (9) i Mejru (5).

Za preživljavanje i školovanje dece bori se tako što pešice i autobusom putuje do 40 kilometara udaljenog Novog Pazara gde povremeno radi u jednoj fabrici nameštaja i mesečno zaradi najviše 250 evra. Imaju samo jednu kravu, koja ih prehranjuje.

Da sve krene kao u snu pobrinuli su se humanitarac iz Novog Pazara Hido Muratović i, kao mnogo puta do sada, brojni čitaoci "Vesti" sa raznih strana sveta. Nakon što mu se sakupilo 1.200 evra, o čemu smo pisali u našem prošlom tekstu, na Safetovu adresu stiglo je još 900 evra, 200 američkih i 100 kanadskih dolara. Stalni čitalac "Vesti", Kićo iz Nemačke, odmah je zvao Hida Muratovića i pitao kako može da pomogne ovoj porodici.

Bol za majkom ne prestaje

Safetova deca su se mnogo obradovala početku gradnje nove kuće. Sinovi Anel i Emil stalno su uz oca i majstore. Tužni su jedino što sa njima nije i majka Elvedina, koja ih je napustila kada je najmlađa Mejra imala samo dve godine.

Ne znaju ništa o njoj, jer im se nikada nije javila, samo su čuli da je živa i da je negde u južnoj Srbiji. Zbog siromaštva, najstarija Ajša je rešila da se što pre (iako maloletna) uda, Anel posle osmog razreda nije nastavio školovanje, a Anela je, iako je imala druga interesovanja, upisala medresu.

Istoga dana, Safetu i njegovoj deci poslao je 500 evra. Još 200 evra iz Nemačke stiglo od Ferida i Mirsida Zekovića, a 100 evra od Naila i Emine Košute. Još 100 evra porodici Kučević pridodao je i Boško Radovanović, poznati "majstor Bole" iz Novog Pazara. Od Safeta i Sanela Ljalića iz Amerike, porodici Kučević stiglo je 200 američkih, a od Dragana Milunovića iz Kanade 100 kanadskih dolara.

- Čim smo sakupili 2.000 evra odlučili smo da iskoristimo lepo vreme i da u Vojnićima kod Novog Pazara, gde imamo plac, započnemo novu kuću. Sve je krenulo izvanredno. Brzo smo izlili temelje i počeli zidanje. Zidaćemo dok bude bilo para i dok nam vremenske prilike dozvole. Još nemamo dovoljno novca za prvu ploču, a ako ne pristigne čekaćemo proleće. Važno je da je krenulo, presrećni smo! Do pre mesec dana sve ovo za nas je bilo samo san - priča srećni Safet.

Kontakt sa Kučevićima

Plemeniti čitaoci "Vesti" koji žele da pomognu Safetu Kučeviću mogu stupiti u kontakt sa njim putem telefona na broj: 00381 64 282 29 74 i dogovoriti se o načinu dostave pomoći. Na usluzi je plemeniti Hido Muratović sa kojim možete stupiti u kontakt na telefon: 00381 64 330 32 40. Naravno, tu je i redakcija "Vesti".

Svim dobrotvorima koji su mu poslali donacije šalje velike pozdrave i neizmernu zahvalnost uz želju da ih Bog čuva i sreća prati.

- Kažu da Bog pomaže onima koji započnu kuću. Mi se uzdamo u božju pomoć dobrih ljudi iz ovog kraja, ali i iz dijaspore. Da njihovih donacija nije bilo mi bismo se još i bukvalno borili za koru hleba i puko preživljavanje - dodaje Safet.

Ovaj vredni Pešterac planira da se, ako jednoga dana završi započeti dom, doseli u Vojniće iz koga deca mogu pešice do škole u Novom Pazaru, a i on bi, ako ga zdravlje posluži, mogao da potraži neki redovniji i bolje plaćeni posao.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Laptop za veliku radost
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online