Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

U postelji dok se ne oporavi

Nije proteklo ni dvadesetak dana od poslednje posete reportera "Vesti" Nađi Marinković (11) iz Čačka posle teške operacije grudnog koša u Beogradu, a usledila je nova. Povod je još jednom bio uručenje dara od 200 dolara plemenite B. G. iz Adelejda u Australiji i topli pozdravi, koji će porodici Marinković dobro doći za pripreme za narednu tešku operaciju.

Z. Marjanović
Rane još nisu zacelile: Nađa Marinković sa majkom Marinom

Istina, taj drugi hirurški zahvat trebalo je već da bude obavljen, ali posle kontrolnog pregleda ustanovljeno je da će to tek biti moguće krajem januara, jer je Nađin oporavak nešto sporiji, a do tada bi trebalo da se potpuno oporavi. 

Nastavak uručenja

Kako je plemenita B. G. iz Adelejda pomoć od ukupno 1.000 dolara poslala na ukupno pet adresa, od kojih je većina već u rukama onih kojima je namenjena, poput Aleksandra Čolića i Nađe Marinković, to ćemo narednih dana slikom i rečju pribeležiti i ostala uručenja, kako bi dobrotvorka mogla da podeli radost sa onima na koje je mislila.

Novac za operaciju (9.000 evra) je prikupljen veoma brzo, jer joj je zdravlje bilo ugroženo do te mere da joj je i život bio ugrožen. Tako, da ništa od svega toga ne bi bilo moguće da nije bilo plemenitih čitaoca "Vesti" koji žive širom planete, mada ih je najviše bilo iz Australije, na čemu su Nađa i njena majka Marina do neba zahvalne.

- Naravno da sam zahvalna na svakom primljenom novčiću koji je za moju Nađu značio život, jer bez pomoći ljudi sa tolike daljine i sa toliko duše sigurno ne bismo mogli da omogućimo Nađi operaciju, koja je izuzetno komplikovana. Po ko zna koji put se od srca zahvaljujem B. G. iz Adelejda na novčanoj podršci koju je poslala, jer će nam dobro doći za njen oporavak, ali i drugima koji su nam nesebično pomogli. Naravno, to se odnosi i na one koji su nam se javljali telefonom i hrabrili nas da istrajemo sve do Nađinog ozdravljenja - kaže Marina Marinković iza koje su, ali i ispred, mnoge neprospavane noći i mnoge isplakane majčinske suze.

Njena ćerkica se oporavlja od teške operacije i rane još nisu u potpunosti zacelile, ali se i psihički i fizički priprema za još jednu, možda i težu operaciju, nakon koje bi, nada se, trebalo da živi kao i sve njene vršnjakinje.

- Druga operacija je bila zakazana za kraj septembra, ali hirurzi su operaciju odložili za polovinu januara naredne godine. U međuvremenu, Nađa je trebalo da počne sa rehabilitacijom.

Konkretno, bilo joj je preporučeno plivanje u toplim bazenima, ali i to je odloženo dok joj rane u potpunosti ne zarastu. Naravno, sada sam već gotovo sigurna da će i moje dete za koji mesec biti potpuno zdravo, a biće zdravo samo zahvaljujući humanim ljudima koji su bili uz nas.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

Sada zaceljuju Nađine rane, a sa njima polagano zaceljuju i rane na mojoj duši, jer da nije bilo "Vesti" i zemljaka, sve bi bilo samo pusti san, a rane na duši bi mi ostale dok sam živa. Ovako, gde čuli i gde ne čuli, hvala svima onima koji su nam se našli kada nam je bilo najpotrebnije - ističe samohrana majka Marina, koja svoju decu i dalje izdržava sakupljajući i prodajući vosak izgorelih sveća na seoskim grobljima u okolini Čačka.

Druga operacija u januaru

Podsećanja radi, Nađa je rođena sa deformitetom grudnog koša (ulegnutim grudima), zbog čega je vršen veliki pritisak na pluća i srce, a samim tim i život ugrožen. Podvrgnuta je hirurškom zahvatu i ugrađena joj je metalna ploča u grudi, ali ne bez posledica. Kako je počela da srasta u mišiće, to se ova devojčica ponovo našla u ozbiljnoj životnoj opasnosti, zbog čega je bilo neophodno da ponovo bude operisana. Jedina medicinska ustanova u Srbiji koja je prihvatila veoma rizičnu operaciju devojčice bila je klinika Medigrup, koja je odlučila da uklanjanje metalne ploče obavi kroz dve operacije. Jedna je obavljena - uspešno, a nadamo se da će tako biti i sa drugom u januaru, kako bi ova devojčica konačno odahnula od silnih muka kroz koje prolazi odmalena.


 

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Naše molitve su uslišene
HUMANITARNI MOST Toplo i duši i telu
HUMANITARNI MOST Sad znaju da nisu same
HUMANITARNI MOST Iznenađenje za siromahe
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online