Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Vuk, azbuka, rad i muka

Rešeni da očuvaju narodnu tradiciju, običaje i ćirilicu, koja se sve ređe koristi, Udruženje samohranih roditelja i porodica dece s invaliditetom Plava školjka realizuje različite manifestacije obeležavanja Vukovih dana u Beogradu pod nazivom Vuk, azbuka, rad i muka.

Lična arhiva
Pripreme za Vukove dana: Nadica Blažić sa pesnikinjama

- Cilj manifestacije jeste očuvanje lika i dela Vuka Karadžića, ali i osnaživanje i podrška deci i mladima s invaliditetom.
 

Vuk, iako je bio osoba s telesnim invaliditetom, uspeo je toliko toga da učini za naš narod. Većina ljudi je to zaboravila jer je on je svojim radom, delima i zaveštanjem prosto izbrisao takvo sećanje. Udruženje Plava školjka čvrsto veruje da svako dete krije u sebi potencijal i talenat koji je potrebno negovati.

Dete s invaliditetom nije dete s posebnim potrebama. I ono ima potrebe da bude voljeno, podržano, da bude kreativno, da se druži i bude deo zajednice... U Beogradu postoji mnogo zdanja posvećenih Vuku, kao i kulturno-umetničkih društava, ali do sada nisu objedinjeni na ovaj način. Mi ne želimo i ne smemo zaboraviti Vukovo delo satkano od neprebola i velike želje da sačuva narodno blago, da učini naše pismo, pravopis svima dostupan, a narodni jezik izjednači književnim. Dakle, razloga za ovakvu kulturnu manifestaciju ima mnogo. Tokom avgusta prezentacija manifestacije biće u više mesta, širom Srbije: Loznica, Tršić, Banja Koviljača, Novi Sad, Ćuprija, Ub, Kraljevo, Temerin, kao i u svim udruženjima i školama u Beogradu.

Planirano vreme realizacije je 22. i 23. septembra u Ustanovi kulture "Vuk" na Zvezdari. Do sada su nas podržali mnoga udruženja, škole i opštine, među kojima udruženja iz dijaspore i Kancelarija za dijasporu, ukazavši nam posebnu čast. Ovom prilikom pozivamo i humane zemljake iz dijaspore da nam se pridruže i pomognu da sve prođe besprekorno, da deca i mladi s invaliditetom upoznaju Beograd kroz kulturu i kulturno nasleđe, a ne samo kroz bolničke sobe. Isto tako i da deca širom Srbije koja žele dobiju priliku da bude deo kulturnog dešavanja u prestonici za šta nemaju mnogo šanse. Pomozite nam u našoj misiji! - kaže Nadica Blažić, predsednica Udruženja Plava školjka.

Pripreme su počele, pa je tako Nadica Blažić u društvu pesnikinje Slavice Mastikose i profesorke Radmile Pazlanović posetila Vukov zavičaj.

Kontakt

Zainteresovani čitaoci "Vesti", pojedinci i udruženja, koji žele da pomognu da Udruženje Plava školjka realizuje različite manifestacije obeležavanja Vukovih dana jer im je svaka podrška dobrodošla, mogu stupiti u kontakt sa predsednicom Nadicom Blažić, putem telefona na broj: 00381 69 35 34 888 ili na e-mail adresu: otvoriteskoljku@gmail.com i dogovoriti se o svim detaljima. Naravno, na usluzi je i Redakcija "Vesti".

- Odlazak u Tršić i susret sa Snežom Simić i njenim saradnicama bio je poseban doživljaj. Razumevanje, pomoć prijatelja i saglasnost učestvovanja u našem događaju u septembru učinili su našu sreću još većom. Gostoprimstvo i lepa reč pratile su nas na svakom koraku. Divno proveden dan u Vukovom zavičaju. Hvala svim našim domaćinima na srdačnom danu ispunjenom podrškom i razumevanjem - poručila je Nadica, nekada učiteljica u vojvođanskom selu Kumane, a danas predani borac za dostojanstveniji život dece rođene s telesnim i psihičkim problemima.

 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online