Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Ostaše samo pusta obećanja

Uprkos više puta javnim obećanjima Elektroprivrede Srbije, čelnika opštine Sjenica i najviših funkcionera Vlade Srbije da će devetočlana porodica Tomislava Jelića (85) iz zabitog zaseoka Janturine na Pešteru konačno dobiti struju, to se ni do danas nije dogodilo.

D. N. Petrović
U poseti nikad praznih ruku: Porodica Jelić sa Hidom Muratovićem

Zato Tomislavljev sin Darko (45), snaja Svetlana (38) i unučad: Mićo (13), Miloš (12), Marko (8) Marjan (4) i prošlog leta rođene bliznakinje Marija i Marijana, još žive u mraku. A kako trenutno stoje stvari, male su šanse da sijalica uskoro zasija u domu ove porodice, a još manje da svetlo, dočeka i starina Tomislav, koji je od Nove godine teško bolestan i uglavnom u postelji.

Poslednje dana svog života Tomislav provodi u slamom pokrivenoj brvnari, pored koza i ovaca, uglavnom u mraku. Jedva govoreći, ovaj životom izmučeni Pešterac, ističe da su ga svi izdali i izneverili, a posebno država, kojoj je uvek redovno plaćao porez i izlazio na svako glasanje. Žao mu je, kaže, što će umreti u mraku i što će njegovi unuci još čekati struju.

- Deda Tomislav ne ustaje iz postelje, noge su ga izdale, teško hoda, iskopneo je i sam kaže da mu se bliži kraj. Slao je Mića Kaličanin, potpredsednik opštine Sjenica, lekare i socijalne radnike, hteli su da ga vode u Sjenicu ili u užičku bolnicu, ali deda neće ni da čuje. Rešio je da umre na svom ognjištu ne dočekavši svetlo koje je čekao duže od pet decenija - priča Tomislavljeva snaja Svetlana, majka šestoro zlatnih mališana koji su rođeni i žive u mraku u 21. veku.

Nemaju gde da odu

Hrabra majka Svetlana Jelić, naglašava da su zbog nebrige države mnogi otišli sa Peštera.
- Mi nemamo gde da odemo, sve što imamo nam nam je ovde na Pešteru, sva naša muka i sirotinja. Jedino bogatstvo su nam deca. Zbog njih se moramo i dalje mučiti i ovako teško živeti, a državu i opštinu nek je sramota - poručuje Svetlana.

Mnogo čitalaca "Vesti" želelo je poslednjih godina da pomogne Jelićima, mnogi su im slali donacije nadajući se da će naredni Vaskrs ili Božić dočekati u osvetljenom domu. Prošlo je od tada mnogo Vaskrsa i Božića, a Jelići su i dalje bez struje.

- Još nam stoji oko 2.000 evra koje su nam prošle godine poslali dobri ljudi iz Australije. Za elektrifikaciju nam je potrebno oko 6.000 evra, iako mislimo da bi se sve moglo da se završi i za 4.000 evra. Ali, čak i da obezbedimo taj novac, pitanje je da li bi bez učešća lokalne Elektrodistribucije dobili struju, jer niko, pa ni Mića Kaličanin i humanitarac Hido Muratović, koji nam najviše pomažu, ne sme da se upusti u ovaj posao dok EPS i Vlada Srbije ne daju zeleno svetlo. Kao da centralu prave, a ne dovode struju u jedno siromašno seosko domaćinstvo - žali se Darko Jelić.

Pravde niotkuda

- Nema pravde na ovom svetu. Neko ima sve što poželi, a neko ni sijalicu. Nisam ni sanjao da ću umreti u mraku, a izgleda da će biti baš tako. Nije mi zbog mene, moje je prošlo, žao mi je zbog unuka, posebno zbog Mića, Miloša i Marka koje godinama gledam kako se muče dok uz sveću ili petrolejku savladavaju prve lekcije, uče pesmice i pišu domaće zadatke - žali se starina Tomislav.

Početkom 2015. godine struju za Jeliće obećala je potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović, a prošle godine isto obećanje dobili su od sadašnje premijerke Ane Brnabić.

- Džaba obećanja. Neverovatno je koliko država (ne) brine o svom narodu udaljenom od Beograda i drugih velikih gradova - priča humanitarac iz Novog Pazara Hido Muratović.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

On je ovih dana ponovo posetio Jeliće i odneo im garderobe i namirnica u vrednosti 200 evra.

- Nemamo ni vode, jer čim stigne leto bunari presahnu, pa deca moraju na konju da donose vodu sa udaljenih bunara. Dobili smo pre tri godine veš-mašinu koja nam ništa ne znači kad nemamo struju, pa sve perem na ruke. Nije lako bez vode i struje održati higijenu u kući sa šestoro dece i teškim bolesnikom - ističe Svetlana Jelić.

Nismo odustali

- Planirao sam, sa grupom dobrih ljudi, da bez znanja sjeničke Elektrodistribucije započnem elektrifikaciju porodice Jelić, potpredsednik opštine Sjenica Mića Kaličanin spreman je da pošalje mehanizaciju, međutim, iz EPS-a i opštine nam je poslata poruka da ništa ne preduzimamo na svoju ruku i da čekamo potrebne dozvole. Nismo odustali, ako opština i država i dalje budu inertne, organizovaćemo veliku mobu i Jelićima ćemo dovesti struju, makar zbog toga i odgovarali - ističe humanitarac Hido Muratović.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Svaku paru čuvamo za struju
HUMANITARNI MOST Čekaju svetlo još od Tita
HUMANITARNI MOST Strah od ledenog talasa
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online