Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Da ne skapa od gladi

Nije bilo lako ovih dana stići do vrhova Rogozne i u zabitom Dragočevu uručiti donaciju starici Stani Minić (78) koja živi sama u ovom skoro potpuno opustelom selu. Da nije bilo pomoći Staninog rođaka Mira Minića i njegovog sina Rada, koji su nas ladom nivom pokupili iz Novog Pazara i posle više od dva sata mučne vožnje jedva izvukli do Dragočeva, ko zna kada bi uspeli da joj uručimo donaciju od 200 evra anonimnog dobrotvora iz Bad Homburga.

D. N. Petrović
Ne izlazi iz kuće: Stana Minić
D. N. Petrović

- Nije Dragočevo toliko udaljeno, ni zabito koliko je put do sela loš. Zimi smo i bukvalno odsečeni od sveta, tokom proleća i jeseni do sela se može samo traktorom ili dobrim terenskim vozilom. Samo leti, od početka juna do kraja avgusta, do našeg sela stigne i po neko "obično" vozilo - priča Miro Minić.

Naglašava da je Stana, kojoj naši čitaoci pomažu već nekoliko godina, jedva prezimila zimu.

- Bilo je baš gusto tokom januara i početkom februara, samo sam ložila šporet i sedela u kući, strahujući da me ne dohvati mraz i da se ne razbolim. Ne znam ko bi me i kako bi me po snegu od 60 centimetara i na minus 30 stepeni odveo do Novog Pazara u kome nisam bila skoro 25 godina - priča Stana.

Retko izlazi

- Zdravlje popušta, mnogo sam oslabila u odnosu na prošlu godinu. Ranije sam izlazila u dvorište, čak se trudila i baštu da imam, sada jedva ustajem i uglavnom retko izlazim iz kuće. Bojim se da se teže ne razbolim i ne padnem na postelju. Više bih volela da umrem, ovako dok sam na nogama, nego da mi se to u ovoj samoći dogodi. No, šta god da se desi, boriću se, od božje volje pobeći se ne može - poručuje starica Stana sa Rogozne.

Vreme je prekraćivala uz televizor koji joj je prošle godine, u paketu sa dušekom, krevetom i drugim nameštajem, kupio naš čitalac Vojkan Gavrilović iz Australije.

- Posete me povremeno rođaci iz sela. Iscepaju mi i unesu drva, očiste sneg i donesu vode. Kad je put prohodan, bar jednom mesečno iz Novog Pazara, Miro i Rade donesu mi brašna, zejtina i druge najneophodnije namirnice. Sama mesim i sama spremam jelo, ne treba meni mnogo, mada zdravlje popušta, iako se još nekako borim - kaže Stana.

Život nedostojan čoveka

Nešto niže, u podnožju Rogozne, u selu Žunjevići, bez ikakvih primanja i bez zdravstvenog osiguranja, sama bez ikoga svoga, u udžerici od blata, živi Miljojka Aksentijević (80) koju, kako kaže, prehranjuju dve ovce i pet kokošaka. Nekoliko puta dobila je i manje donacije čitalaca "Vesti", a kako nema televizor, sve slobodno vreme prekraćuje pletenjem.
- Ne znam ni kako sam stigla do 80. u ovoj bedi. Češće sam gladna nego sita, ničega što savremeni život nudi nemam. Retko sretnem čoveka, jedino ako navrati neko sa drugog kraja sela, neki lovac ili drvoseča. Bojim se umreću i niko neće znati da mi je Bog uzeo dušu. Pusta je planina, puste kuće, nema ljudi... - priča baka Miljojka.
Humanitarac Hido Muratović sprema se da ponovo poseti i Miljojku i ponese joj novi "paket" namirnica.
- Pre nekoliko meseci odneo sam Miljojki 100 evra, od čega je platila dug za struju, da ne bi ostala u mraku i kupila lekove. Pomozimo baki da nabavi namirnice i lekove, a i da kupi televizor, koji bi joj bar malo život učinio lepšim - poručuje dobrim ljudima u dijaspori humanitarac Hido Muratović.

Novac koji je dobila iz Nemačke će iskoristiti za plaćanje struje, nabavku lekova i obnovu zaliha najneophodnijih namirnica.

- Mnogo hvala tom dobrom čoveku koji mi je poslao ovaj novac jer drugih primanja nemam i ne mogu ništa da radim. Da nije Mira, Moma, Rada, Aleksandra i drugih mojih bližih i daljih rođaka, ali i čitalaca "Vesti", koji me se s vremena na vreme sete (uvek u pravom trenutku), skapala bi od gladi. Takva je sudbina svih onemoćalih staraca na Rogozni, pogotovu nas koji nismo imali poroda - ističe sa setom baka Stana koja je na Rogozni ostala uz majku Cvetu (preminulu pre tri godine u 95. godini) i od koje je država davno digla ruke.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Olakšanje za teške dane
HUMANITARNI MOST Plakala je od sreće
HUMANITARNI MOST Da žive dočekaju proleće
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online