Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Sirotinja i Bogu teška

U selu Žabren na Pešteru, daleko od Sjenice, Duge Poljane i dobrih puteva, u podrumu trošne kuće gde je nekada bila štala, sa suprugom Esmom (47), ćerkom Alminom (12) i sinom Alminom (11) jedva preživljava i bori se za opstanak bolesni i siromašni Rahim Gicić (50).

D. N. Petrović
Žive u podrumu straćare: Esma, Almin, Almina i Rahim Gicić

Najviše zbog Rahimove bolesti i nemogućnosti da radi i zaradi, Gicići godinama oskudevaju u svemu: deca nemaju gde da uče i pišu domaće zadatke, nemaju vodu i kupatilo, nedostaju im knjige i sveske, često ponestane brašna i drugih namirnica, a teškom mukom i plaćaju struju.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

- Sirotinja me prati još od mladih dana. Da sam zdrav odavno bih i ja, poput hiljada drugih Pešteraca, bio negde u Evropi i zarađivao bih za porodicu. Jedva vidim, zbog čega svojevremeno nisam služio vojsku. Ozbiljno sam oboleo i nisam u stanju da poboljšam našu tešku materijalnu situaciju. Žao mi je zbog dece, svašta moraju da trpe, srećom dobri su đaci - priča Rahim koji sa oko 80 evra socijalne pomoći jedva prehranjuje porodicu i dodaje:

- Od imovine imamo samo pevca i četiri kokoške. Svi naši pokušaji da kupimo kravu ostali su bez rezultata. Da nije komšija, rođaka i dobrih ljudi koji nam povremeno priteknu u pomoć, gladovali bismo, tako je vreme došlo danas.

Žali se ovaj siromašni Pešterac i naglašava da još mnogo starih, bolesnih i siromašnih u ovom delu Srbije jedva uspeva da se prehrani.

Ponovo kod Gicića

- Uskoro ću ih ponovo posetiti i poneti im "prvu pomoć" u namirnicama, odeći, obući i školskom priboru. Ovom prilikom pozivam i sve naše u dijaspori da se uključe u akciju. Neki su me već zvali i izrazili su spremnost da lično učestvuju u zbrinjavanju ove porodice. Njihov, a i naš krajnji cilj jeste da tokom leta Gicićima izgradimo novu kuću sa kupatilom... Nadamo se najboljem - poručuje Muratović.
Svi plemeniti čitaoci "Vesti" koji žele da se priključe akciji zbrinjavanja Gicića, mogu stupiti u kontakt sa Hidom Muratovićem putem telefona na broj: 00381 64 330 32 40 i dogovoriti se o načinu slanja pomoći.

Da se naši reporteri zapute u Žabren, selo poznato po kumstvu porodice pokojnog Sulejmana Kučevića sa porodicom Karađorđević (po predanju, iz obližnjeg Petrovog polja potiče otac vođe Prvog srpskog ustanka Karađorđa Petrovića) zamolile su nas komšije Rahima Gicića koje su nam ispričale priču o ovoj porodici uz obavezan naglasak da je Rahim pošten čovek i da ga loša sreća prati kroz ceo život.

U posetu je, da se i sam uveri kako žive Gicići i eventualno pokrene neku akciju za sakupljanje pomoći, možda i izgradnju kuće, pošao i naš saradnik, poznati novopazarski humanitarac Hido Muratović.

D. N. Petrović
Domaći piše na ormariću: Almin Gicić

- I ja sam dobijao pozive i sugestije da obićem Giciće i učinim nešto za njih, evo tek sada su došli na red. Mnogo je bolesnih, ostarelih, zaboravljenih i gladnih na Pešteru, Goliji, Rogozni, severu Crne Gore. Gicićima je preteško, deca nemaju gde da se okupaju i napišu domaći zadatak, često su bez hleba, njihova kuća je trošna i prokišnjava, nemaju mogućnosti da je poprave, niti u nju vredi ulagati... - zaključuje Muratović.
 

Dobio nove zube

Davno je Rahim Gicić ostao bez zuba, jedva se hranio, a kada je za njegovu nevolju čuo Besim Salihović, poreklom iz ovih krajeva, koji živi u Švajcarskoj, odlučio je da mu pomogne. Besim je pre nekoliko godina izdvojio 240 evra za Rahimove nove zube.
- Hvala mu gde čuo i ne čuo! Mnogo mi je pomogao, nikada ja ne bih mogao da napravim zube - ističe Rahim.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Useljenje do jeseni
HUMANITARNI MOST Još malo do useljenja
HUMANITARNI MOST Spremni i kuću da im grade
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online