Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Neprestane muke na opusteloj planini

O Nikolini (8) i Dijani Barać (6) iz zabitog i skoro potpuno napuštenog sela Zmijinac na Rogozni, pisali smo krajem prošle godine, jer su jedini đaci škole u četiri kilometra udaljenim Odojevićima. Tamo sa učiteljicom Dankom Nikolić, koja svakodnevno putuje iz 30 kilometara udaljenog Novog Pazara, uče u magacinu lokalne prodavnice.

D. N. Petrović
Još odsečeni od sveta: Porodica Barać

I tada su siromašne devojčice, ćerke poljoprivrednika Radiše Baraća i njegove supruge Lize, koja je na Rogoznu došla (udala se) iz Skadra u Albaniji, teško dolazile do škole, a njihove prave nevolje počele su posle Nove godine, nakon što je sneg zavejao, a led okovao celu planinu.

- Put od Novog Pazara do Odojevića bio je zavejan desetak dana, a od Odojevića do našeg Zmijinca još je u smetovima. Duže od mesec dana praktično smo odsečeni od sveta, bez namirnica i bilo kakve pomoći. Tri dana Liza i ja pravili smo prtinu da bi decu mogli da povedemo do škole, teško je gaziti po dubokom snegu, kad se Nikolina i Dijana umore nosimo ih na leđima - žali se Radiša Barać.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

Naglašava da je preklinjao opštinare i putare iz Novog Pazara da probiju put i do njegovog sela, ali da mu je rečeno da Zmijinac "nije na spisku"...

- Možda i nije, moguće je i da su nas izbrisali iz ispiska "živih", jer, osim moje porodice, u Zmijincu, nekada velikom selu sa 50 kuća, žive još sedam-osam nemoćnih staraca i moj brat Anto, koji sa suprugom Špresom, takođe Albankom iz Skadra, ima sina Davida (6) i ćerku Teodoru (4) koje čeka ista muka - jada se Radiša dok u školi u Odojevićima loži furunu da ugreje promrzle ćerke.

D. N. Petrović
Školuju se u magacinu prodavnice: Nikolina i Dijana Barać sa učiteljicom Dankom Nikolić

Da Baraći ne budu potpuno sami i od svih zaboravljeni, potrudili su se ovih dana čitaoci "Vesti" i naš saradnik i veliki humanista Hido Muratović iz Novog Pazara. Teškom mukom, Hidovim terenskim vozilom probili smo se do Odojevića i na pola puta prema Zmijincu sreli kompletnu porodicu Barać.

Pre nego što smo im krenuli u posetu i "po spisku" poneli mnogo namirnica i nove čizme za Nikolinu i Dijanu, Radiša nas je zamolio da mu u Novom Pazaru kupimo i nekako ponesemo građevinska kolica kako brašno i druge namirnice do kuće ne bismo nosili na leđima. Mnogo im se obradovao kada ih je video.

- Teško živimo, još teže školujemo decu... Ne znam da li ćemo izdržati. Neki ljudi nam predlažu da se selimo, a mi i da hoćemo nemamo gde da odemo. Još teže će biti kada Nikolina i Dijana završe četvrti razred. Putovanje je nemoguće, biće teško i da žive same u Novom Pazaru. Možda se u naredne dve godine nešto i promeni, možda nam poprave put i uvedu autobus, a možda bude još i gore - dodaje Radišina supruga Liza.

Potrebni kućni aparati

Baraćima još mnogo toga nedostaje. Nemaju električni šporet, frižider, veš mašinu.... Deca bi volela i kompjuter. Nedostaje im i najosnovnija poljoprivredna mehanizacija, pa Radiša i Špresa po celo leto kopaju i kose ručno kako bi se pripremili za zimu.
- Ništa nam nije teško da radimo, nevolja je samo što je ovo pasivan kraj, zemlja posna, pa sve što zasejemo slabo rodi, a i vrlo često grad nam slisti kompletnu letinu - priča Špresa Barać i naglašava da je Rogozna mnogo podseća na Vraku (planinski kraj iznad Skadra) odakle je došla u želji da se uda i zasnuje porodicu.

Pomoć porodici Barać stigla je iz Amerike od Aleksandra Bugarina, starešine manastira Svetog Save u Kanzas Sitiju (60 dolara), Envera Ibrića, takođe iz Amerike (100 dolara) i Milijane Nenadović iz Nemačke (50 evra). Za kolica iz svog džepa dao je Hido Muratović još 30 evra.

- Hvala svima koji su nas se setili i pomogli nam kad je teško, svim dobrotvorima želimo sreću i dobro zdravlje! Nama ostaje da se borimo za bolji život na opusteloj planini i da nekako iškolujemo naše ćerke. Nikolina je odličan đak, a prve petice dobila je i Dijana. Kasno sam se oženio (jer nijedna, osim Albanki, nije htela u zabito selo na Rogozni) i one su naša jedina i najveća sreća - ističe Radiša.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Od sreće zaplakala
HUMANITARNI MOST Plakala je od sreće
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online