Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Ponedeljak 06.02.2017.
18:00
B. Simonović - Vesti - Foto: Privatna arhiva A

Bijelićima na radost, Stevićima tuga

Vredna donacija Kola srpskih sestara Žene mironosice pri crkvi Sveti arhiđakon Stefan iz Melburna i Udruženja Srba iz Hercegovine, koja je krajem prethodne godine stigla za mnoge mališane i omladinu zlehude sudbine u otadžbini, uručena je i porodici Ive Bijelić (11) iz Herceg Novog.

Privatna arhiva
Pravila Sneška po prvi put: Iva Bijelić sa bratom

Tokom susreta sa Bijelićima, kako bismo im predali za lečenje ćerkice Ive deo priloga od 500 AUD iz daleke Australije, saznali smo i jednu lepu vest.

Ova odlična učenica i perspektivna mlada odbojkašica, čija je iznenadna teška bolest (karcinom kostiju), pre jedanaest meseci digla na noge, ne samo grad pod Orjenom i Boku Kotorsku, nego i sve ljude dobre volje do kojih je doprla ta vest, uspešno se oporavlja u štutgartskoj bolnici.

Uverena da je jača od podmukle bolesti i da će se zdrava vratiti u rodni grad. Njen otac Pero ne sme sasvim da otvori srce i poraduje se nakon golgote koju su on i cela porodica preživeli od marta prošle godine, kada su risanski ortopedi Predrag Dobrović i Savo Marić zapazili promene na kostima njegove ćerke, odnosno da otok njenog kolena nije posledica bezazlene povrede.

On i njegova supruga satima mogu do detalja i najsitnijih pojedinosti da se prisećaju trauma koje su preživljavali obijajući sa Ivom pragove bolnica od Herceg Novog i Risna do Beograda, do Bolonje i konačno Štutgarta. Prosto im ponestaju reči zahvalnosti za doktora Aleksandra Đorđevića iz Beograda, profesora Manfrenija ili onkologa Manuela Pelegrinija iz Bolonje, a naročito profesora dr Stefana Bilaka iz klinike u Štutgartu koji im je povratio nadu da bi njihovo dete moglo ozdraviti i vratiti se normalnom životu:

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

- Neću da pričam o mukama koje je za sve vreme trpela moja Iva, terapijama i svemu što one podrazumevaju, o šokovima i svemu onome što smo preživeli u borbi za zdravlje našeg deteta - to ne daj Bože nikome - ali moram da kažem da sam ja sada, najblaže rečeno, ohrabren. Od svih, očigledno uspešnih i plodotvornih terapija, pored svih rezultata koji zapanjuju i u koje prosto ne mogu da veruju ni sami lekari, mene najviše hrabri njen duh, njen bezgranični optimizam i razdraganost, njena volja i samouverenost da je jača od bolesti - kaže Ivin otac.

Humani gest Živkovića

Sudbina male Ive Bijelić, naravno, ganula je i naše dobrotvore iz Australije, čiju smo donaciju za njeno lečenje uručili beskrajno zahvalnom Ivinom ocu Peru, koji nam je ispričao kakav je šok doživeo kada mu je u štutgartskoj bolnici saopšteno da za četiri dana mora uplatiti 300.000 evra!
- Imao sam na računu jedva 30.000, pa možete zamisliti moj očaj: vidim da moje dete ide nabolje već posle prve terapije, a ja nemam da platim da se terapija nastavi. I onda, u takvoj situaciji i mom očajanju, meni kaže Nada Živković, Hrvatica, supruga Draga Živkovića - ljudi koje sam sreo u Štutgartu i tek dvadesetak dana poznavao. Samo mi je rekao: "Slušaj, ja ću da ti dam 50.000 evra, toliko imam na računu, pa ćemo videti kako ćemo skupiti ostatak!", ispričao je ganuti Pero Bijelić.

Nabrajajući gromovite pozitivne promene kod svog deteta, Pero Bijelić nam je ispričao da je letos, pre nego što je podvrgnuta terapiji i sistemu lečenja u Štutgartu, nisu smeli čak ni pomilovati, jer joj je svaki i najmanji dodir izazivao žestoki bol. Ona sada, međutim, ne koristi čak ni štake, bez kojih doskora nije mogla ni korak napraviti. Otok na nozi je sasvim iščezao, čašica na kolenu se ukazala i ona sada sasvim normalno savija nogu i može gotovo normalno da se kreće.

Nepoznat sportski as dao podstrek

Humanitarna akcija za prikupljanje sredstava za lečenje Ive Bijelić, koju je u početku koordinirao Radio Jadran iz Herceg Novog, urodila je plodom utoliko što je i republički Fond zdravstva odrešio kesu i obezbedio gro novca. Veliki podstrek i ohrabrenje za sve je, međutim, predstavljala jedna anonimna donacija od 50.000 evra, koje je uplatio nepoznati darodavac. Navodno, reč je o jednom poznatom sportisti, koji je odlučio da pomogne, ali nije želeo da mu se ime javno spominje, jer to ne čini radi nekakve lične promocije, već od srca, kao čovek ganut nesrećom jednog deteta.

Kako Iva i njena porodica od letos žive u neposrednoj blizini klinike u kojoj se leči, u takozvanoj Plavoj kući, posebnom prihvatilištu za takve bolesnike, njihove pratioce i porodicu, nedavno kada je pao sneg Iva je izašla u dvorište sa svojim mlađim bratom i napravila pravog Sneška Belića. Uživala je radeći ono za šta joj se ranije nije pružila prilika u rodnom, uvek toplom i sunčanom Herceg Novom. I to je bio jedan od nesumnjivih znakova napretka u njenom lečenju - da su njena mladost i optimizam jači i od opake i podmukle bolesti.

- Hvala tim dobrim ljudima iz daleke Australije, našim sugrađanima, sunarodnicima, svim dobrim ljudima širom sveta koji su nam uputili svoju podršku i pomoć. Svima sam podjednako zahvalan, jer bez njih ne bi bilo nade za Ivu, niti bi išta bilo moguće - poručio je Pero.

A. Čukić
Tuguje za sestrom: Mirjana Stević Femić

Milica izgubila bitku...

Pored Ive Bijelić iz Herceg Novog, poslednji dar od 500 AUD namenjen za Milicu Stević (31) iz Donje Gušterice na Kosovu i Metohiji, obolele od tumora na mozgu, reporteri "Vesti" u beogradskom Dopisništvu "Vesti" uručili su njenoj sestri Mirjani Stević Femić. Zahvalivši se na donaciji, Mirjana nam je saopštila da je za Milicu, nažalost, ova pomoć stigla prekasno, jer je još sredinom oktobra izgubila borbu sa opakom bolešću, ali da porodica, koja je još u šoku, to nije obznanila javnosti. Kako je iza Milice ostao trogodišnji sinčić, to će ovaj dar, kako kaže Mirjana, biti poklon njenom detetu

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Ko bi rek'o čuda da se dese
HUMANITARNI MOST Tri godine svesrdne podrške
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online