Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Tračak nade u tužnom domu

Zlehuda sudbina male Slađane Mutić iz Ozrinića kod Nikšića, koja će 18. novembra napuniti tri godine, bez ikakvog saznanja o tome, zbog bolesti koja je od rođenja prati, duboko je ganula čitateljku "Vesti" Vesnu Hubert iz Sarbrikena.

Privatna arhiva
Ne priča, ne sedi, ne hoda...: Slađana Mutić

Kako bi bar malo olakšala teško breme namučenih roditelja, Nenadu (37) i Marini (34) Mutić, poslala je pomoć na kućnu adresu u vidu novčanog priloga od 50 evra.
- Ima dobrih ljudi! Bog im pomogao i svako dobro dao. Vesna nam se prva javila i izrazila želju da pomogne, što je i učinila. Nama je, verujte, svaka pomoć dragocena, jer za Slađanino lečenje u Beogradu svako malo potreban novac. Kao prevremeno rođena, zadobila je teška oštećenja mozga i epilepsiju, ima slabu motoriku, hipotoniju, tešku mentalnu retardiranost i brojne druge posledice, koje su, po svemu sudeći, greška su genetike. Nažalost, prema rečima lekara i njen životni vek će zbog toga biti skraćen. To saznanje mnogo boli... Ipak, mi ne možemo da odustanemo od svog deteta i daćemo sve od sebe da joj ulepšamo i olakšamo život. U kreditu smo do guše, što se kaže, pri tome nemamo prava na refundaciju sredstava za njeno lečenje i stalno kupujemo preparate iz manastira Ravanica, radimo fizikalne tretmane svakog dana kako joj mišići ne bi atrofirali. Potrebna je i banja, ali za sve to treba mnogo novca. Upravo nam je zato svaka pomoć i više nego dobrodošla - podelio je sa novinarima "Vesti", nesrećni otac Nenad Mutić, zaposlen pri vojsci Crne Gore, dodavši:
- Pored divne Vesne Hubert, javio nam se Slađan Pavlović, koji je rodom iz Srbije, a radi u Austriji i pitao šta nam je najpotrebnije. Rekao mi je da će nam pomoći finansijski, ali se isto tako ponudio i da nam kupi terapiju iz manastira Ravanica kad nam ponestane, jer je rodom iz sela, udaljenog na oko 15 kilometara od ovog manastira. Zato mu se ovom prilikom unapred i od srca zahvaljujem u ime cele naše porodice.

Iscrpljene sve mogućnosti

- Slađa ne može da sedi samostalno, ni da govori, čak nije svesna ni prostora u kome je. Pije šaku lekova svakog dana zbog epilepsije, pa ipak ima pomaka u njenom lečenju. Da bi nekako ispratili troškove konstantne fizikalne terapije i odlazaka u Beograd, pored posla za koji sam minimalno plaćen, često nadničim i fizikališem da bih obezbedio novac i svakodnevne potrebe i život. Nažalost, to opet nije dovoljno, iscrpeli smo svaki finansijski aspekt - rekao je kroz težak uzdah Nenad Mutić.

Više je razloga zbog kojih su se Mutići odlučili da potraže pomoć dobrih ljudi i sada se uveravaju da nisu pogrešili, iako im nimalo nije lako palo. Nažalost, kako je višak hromozoma, nastao u toku trudnoće, doveo do velikog broja posledica kod Slađane, a samim tim, do dugog i iscrpljujućeg lečenja, više nisu imali kud. Međutim, iako je devojčica višestruko ometena u razvoju, njena lepota i ljupkost sijaju poput dragog kamena usred tame. Nenad i Marina su, kako kažu, veliki vernici i zato ih ni posle tri godine velike borbe za zdravlje ćerkice ne napušta nada da će se uz pomoć Boga, medicine koja napreduje iz dana u dan, ali i dobrih ljudi, možda jednog dana naći lek i za njihovu devojčicu za koju bi sve dali, baš kao i za stariju ćerku, osmogodišnju Saru.

Kontakt adresa

Plemeniti čitaoci "Vesti" koji žele da pomognu porodici Slađane Mutić i olakšaju im teško breme, mogu da stupe u kontakt sa njima putem telefona na broj: +382 69 71 91 71 i +382 69 88 22 40 i dogovore oko načina slanja i dostave pomoći. Njihova adresa je: Ozrinići bb 81400, Nikšić, Crna Gora. Naravno, na usluzi je, kao i uvek, Redakcija "Vesti".

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Puno srce uprkos nedaći
HUMANITARNI MOST Čovek se oslanja na čoveka
HUMANITARNI MOST Jedan dan kao san
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online