Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Ponedeljak 07.11.2016.
18:00
K. Nedeljković - Vesti - Foto: Privatna arhiva A

Na ivici smo svake snage

Mala Slađana Mutić iz Ozrinića kod Nikšića će 18. novembra napuniti tri godine. Nažalost, kao ni prethodnih godina, neće biti svesna toga da joj je rođendan, niti će, poput njenih vršnjaka duvati svećice na torti, željno iščekivati poklone ili zamisliti želju.

Privatna arhiva
Ne hoda, ne sedi, ne priča: Slađana Mutić

Ko je za to kriv, sudbina, lekarska greška ili već nešto mnogo veće od nas, niko sa sigurnošću ne može da zna, niti odgovori zašto je to tako. Kao prevremeno rođena, zadobila je teška oštećenja mozga i epilepsiju, a slaba motorika, hipotonija, teška mentalna retardiranost i sve ostale posledice, po svemu sudeći, greška su genetike.

Višak hromozoma, nastao u toku trudnoće, doveo je do velikog broja posledica. Lepotu i ljupkost joj nije uskratio, ali sve drugo jeste. Nesrećni roditelji, Nenad i Marina Mutić, pokušali su sve što je u njihovoj moći da svojoj ćerkici Slađani pomognu.

Vodili je kod raznih specijalista i lekara, uradili sve analize, iscrpeli svaki finansijski aspekt i našli se sami, na ivici svake snage. Dok pišemo ove redove, mala Slađana, njena majka Marina i sestra Sara su u beogradskoj Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

Budući da nisu srpski državljani, svaku kontrolu, dolazak i lečenje, plaćaju iz sopstvenog džepa. Samo jedan dolazak košta i do 1.000 evra.

- Mnogo toga se promenilo u našim životima. Nama je svako malo potreban novac za Slađanino lečenje, a odakle, više ni sami ne znamo. Ne znam ni koliko treba novca, jer njena bolest je takva da joj konstantno treba nega, da ne bi završila u postelji kao biljka. U mnogome zavisimo od lečenja u Beogradu, jer smo u Podgorici naišli na veliku nestručnost. U kreditu smo do guše što se kaže, pritom, nemamo prava na refundaciju sredstava za njeno lečenje. Stalno kupujemo preparate iz manastira Ravanica, radimo fizikalne tretmane svakog dana kako joj mišići ne bi atrofirali. Potrebna je i banja, ali za sve to treba mnogo novca... - podelio je sa novinarima "Vesti", nesrećni otac Nenad Mutić, zaposlen pri vojsci Crne Gore, dodavši:

- Da bi to nekako ispratili, pored posla za koji sam minimalno plaćen, često nadničim i fizikališem da bi obezbedio novac, kako za njeno lečenje, tako i za svakodnevne potrebe i život. Jednom rečju, naš život je golema borba protiv vetrenjača. Ali, mi ne možemo drugačije. Sve što je u našoj roditeljskoj moći, moramo da učinimo. Supruga i ja smo veliki vernici. Zato verujemo da koliko medicina može da pomogne našoj Slađi, isto toliko nam i Bog može pomoći da joj olakšamo život.

Mutići, više nemaju kud. Zato su i odlučili da se za pomoć obrate dobrim ljudima. Nije im lako palo, ali problema je sve više iz kojih ne vide izlaz. Svaka pomoć im je i više nego dobrodošla, na čemu se unapred zahvaljuju.

Mali pomaci

- Naša Slađa ne može ni da sedi samostalno, ni da govori, čak nije svesna ni prostora u kome je. Pije šaku lekova svakog dana zbog epilepsije, ipak u svoj toj muci i našim naporima, kao doktora i fizioterapeuta, ima pomaka. Mali su, ali za nju mnogo značajni da bi kroz neko vreme učvrstila kičmeni stub, ojačala i bar fizički bila pokretnija. Za to je, istina potrebno mnogo rada i truda, ali kao roditelj, ne mogu da dopustim da mi dete uvene pred očima. Moja je i za nju dišem, kao i za stariju ćerku, koja je Bogu hvala zdrava i dobra devojčica - iskreno će Nenad Mutić.

Sarina jedina želja

Starija sestra Sara (8), mnogo pati zbog toga što ima sestru sa kojom ne može da priča i da se igra. Zato svaki svoj rođendan proslavlja uz samo jednu želju.
- Kada sam je pitao šta želi za rođendan, dobio sam odgovor: "Tata, zamislila sam želju, istu kao i prošle godine, da sestra bude dobro". Ona vidi i oseća našu muku i pokušava da razume, ali je još samo dete. Trudimo se da je ne zapostavimo, ali činjenica je da će ožiljci ostati zauvek na njenoj duši - navodi Nenad.

Kontakt adresa

Poštovani čitaoci "Vesti" ukoliko možete i želite da pomognete porodici Slađane Mutić i olakšate im teško breme, možete da stupite u kontakt sa njima putem telefona na broj: +382 69 71 91 71 i +382 69 88 22 40 i dogovorite oko načina slanja i dostave pomoći. Njihova adresa je: Ozrinići bb 81400, Nikšić, Crna Gora. Naravno, na usluzi je, kao i uvek, Redakcija "Vesti".

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Ne brinite, nisam ugrožena
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online