Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Utorak 23.08.2016.
12:00
B. R. - Vesti - Foto: Vesti A

Za srećnije detinjstvo dece sa Kosova

Ovih dana mnogi roditelji širom Srbije sa svojom decom ulaze u knjižare i kupuju im udžbenike, sveske, torbe, sve što je njihovim potomcima potrebno da od malih nogu shvate da je učenje preduslov za srećan i uspešan život, i da se ne uči samo u školi i ne samo za ocene. U istoj zemlji, u južnoj srpskoj pokrajini Kosovu i Metohiji, nekoliko stotina kilometara dalje, nema takvog zanosa, dečjih glasova i radosti.

Vesti
Praktična nastava: Gimnazijalci iz Orahovca i Velike Hoče

Tamošnje srpske đake u enklavama je život najviše i najteže podučio: kreću se sve kraćim stazama, idu u neuslovne škole, a na putu do njih, bez đačkog autobusa, strepe od zalutalih metaka, dok u ruksacima nose pokoju poklonjenu knjigu i skroman sendvič. Neki od preostalih Srba u Orahovcu i Velikoj Hoči krenuli su put novih seoba, trbuhom za kruhom, ili tamo gde može mirno da se spava... jer ne vide više svetlo u tunelu.

Ipak, ako je suditi po odgovoru zemljaka iz dijaspore, koji su se odmah odazvali na očajnički apel nastavnika orahovačke Gimnazije, ova improvizovana škola, čije postojanje od 1966. nije decenijama dovođeno u pitanje, mogla bi da otvori, na našu i njihovu radost, svoja vrata u septembru i opstane u srcu Kosova kao jedina srednja škola.

Poziv donatorima

Poštovani čitaoci, ukoliko želite i možete da obezbedite mesečnu stipendiju po jednom đaku od najmanje 50 evra, bili bismo vam zahvalni da kontaktirate Humanitarni most "Vesti". Na usluzi vam je telefon Redakcije u Bogradu:+381 11 31 93 771, naša centrala u Frankfurtu kao i dopisništva u Sidneju, Torontu i Beču.

Prvi se javio priložnik O. V. iz Sidneja, 44-godišnji lekar rođen u Australiji, naše gore list, a koji je zajedno sa svojom suprugom psihologom, poreklom iz Sarajeva, i svojom decom, iskazao veliku želju da finansira četvoro đaka orahovačke Gimnazije, šaljući im svaki mesec stipendiju u iznosu od po 100 australijskih dolara. Sredstva ove plemenite porodice iz Australije ići će za stipendiranje braće: 16-godišnjeg Timoteja i 17-godišnjeg Nikolu Matića, koji žive u staroj i trošnoj kući, ustupljenoj od jedne odseljene srpske porodice iz Orahovca jer su im dom zapalili ekstremisti 2002. godine.

Vesti
Ni nalik na školu: Gimnazija u Orahovcu

Srce u junaka

Ovako danas izgleda orahovačka Gimnazija, na mestu nekadašnje samoposluge i Doma kulture. Niko od slučajnih prolaznika ne bi rekao da je to obrazovna ustanova, a pogotovo ne gimnazija koja zajedno sa đacima iz osnovne škole deli učionice, i dotrajali školski inventar.  Ovde nema "pametnih školskih tabli", ali ima pametne dece koja uče i bez kompjutera, laptopova i ostalih savremenijih pomagala. Jer, "boj ne bije svijetlo oružje, već boj bije srce u junaka..."

Njihova srca osvojile su i dve devojčice, 16-godišnja odlična učenica Kristina Baljošević i takođe odlična maturantkinja Jovana Antić. Familija dobrotvora iz Sidneja već je uplatila svoju prvu stipendiju za četvoro kosovskih učenika, na čemu im se od srca zahvaljujemo u ime "Vesti".

Ništa manje nismo zahvalni ni našoj čitateljki iz Toronta u Kanadi, 65-godišnjoj Slavki Stojanović, koja živi u Kanadi više od sedam godina, a korene vuče iz okoline Zvornika u Republici Srpskoj. Nestrpljiva do što pre pomogne, ova naša humana čitateljka poslala je po prijateljici Ranki Ćulum 200 kanadskih dolara, koje smo primili u beogradskom dopisništvu, a namenjeni su kao jednokratna pomoć učenicima za nabavku školskog pribora.

Vesti
Zajedno kroz šumu: Stefan Pendić i pas Žuko

Srećno, Stefane!

Plemenitu porodicu našeg zemljaka O. V. iz Sidneja nije trebalo ubeđivati da pokloni i sredstva za petu stipendiju. Zahvaljujući baš ovoj uglednoj familiji, rešili smo slučaj Stefana Pendića, 11-godišnjeg đaka pešaka iz sela Đonlije na Goliji, koji svakodnevno pešači gotovo pet sati do škole i kuće. Njegovim roditeljima već je uplaćena prva stipendija za vrednog školarca u visini od 150 australijskih dolara. Srećno, Stefane!

"I dalje ostajem pri nameri da stipendiram jednu učenicu ili učenika iz orahovačke Gimnazije, a izbor ko će to biti prepuštam nastavnom osoblju i Humanitarnom mostu. Biće mi drago da svakog meseca pomognem sa 50 evra, čovek ponekad potroši i na ono što nema značaja, a sem nade da ćemo pomoći đacima, iskreno verujem da ćemo na ovaj način uspostaviti i kontakt sa samim učenicima, koje jednog dana možemo videti i rado ugostiti u našim domovina. I sklopiti trajna prijateljstva...", poručila je donatorka Slavka Stojanović, uz čiju pomoć smo dosad obezbedili pet stipendija za đake orahovačke Gimnazije.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.



 

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Obećanje zlata vredno
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online