Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Sepsa odložilla povratak kući

Zbog komplikacija koje su se kod dvogodišnjeg Nenada Jokića iz Poloma kod Bratunca, rođenog bez jednjaka, javile nedugo po izlasku sa bolničkog lečenja u novobeogradskom Institutu za majku i dete, mali Nenad je ponovo hospitalizovan.

Privatna arhiva
Mali borac: Nenad Jokić

Uzrok je, između ostalog, teška sepsa, nastala nedugo po urađenoj operaciji ugradnje veštačkog jednjaka u francuskom gradu Lilu, kao i hirurške intervencije dilatacije (proširenja) jednjaka u beogradskom Institutu za majku i dete. Zbog čega je sve to nastalo, još nije sasvim jasno ni stručnjacima. Mali borac je zbog svega toga, nažalost, prebačen na intenzivnu negu, zbog čega je i majci Danijeli pristup sinu odmah ograničen.

- Sve se brzo odigralo i dramatično, kao u filmu. Nenad je danima bio pod temperaturom, koja je ubrzo stigla i do preko 40, jako je teško disao. A onda je nakon analize krvi usledila odluka lekara da ga prebace na odeljenje intenzivne nege zbog teške sepse, kako bi sestre danonoćno bile uz njega i pratile svaku promenu. Koliko sam shvatila, Nenadov želudac nije proradio, pa je i to bio jedan od razloga komplikacija. Obuzeo me je očaj... - kazala je našim novinarima majka Danijela Jokić, a potom dodala:

- Nije mi preostalo ništa drugo do da molim Boga da sve bude u redu, da će moj mali borac izboriti i tu bitku. Morala sam brzo da se saberem. Pošto je na intenzivnoj nezi, ne mogu da budem stalno sa njim. Pri tome, on je stalno u polupospanom stanju i na aparatu za disanje, pa ne može ni da razgovara. Zato sam odlučila da se na nekoliko dana vratim u Polom i budem malo i sa starijim sinom, koji takođe pati zbog cele situacije i naše razdvojenosti. I to mi je teško palo, ali nije bilo drugog rešenja. Ipak, stalno sam na vezi sa lekarima i ono što sada znam jeste da je Nenadovo stanje stabilnije. Počeo je da diše bolje, pa nije stalno na aparatu za disanje. Hranu prima preko tankog creva, lekari ne smeju još da mu forsiraju želudac, sve dok potpuno ne izleče sepsu. Dakle, sve je u rukama lekara i božje volje. A, sve dok ne bude ojačao, ne možemo ništa drugo da preduzmemo. Od toga posebno strepim.

Najave pomoći

- Iskoristila bih ovu priliku i da se zahvalim dobrim ljudima koji su nam se javili i pitali kako da nam pošalju pomoć. Moj suprug je razgovarao sa njima, pa nisam sigurna tačno kako se zovu. Znam jedino da su iz Crne Gore i Srbije. Iako njihova pomoć još nije stigla do nas, to ne umanjuje njihovu dobru volju i mi im se zahvaljujemo. Svaka podrška i pomoć u ovim teškim trenucima su nam dragoceni i daju nam snagu da se borimo - poručila je Danijela Jokić, koja je kao i suprug Milivoje, demobilisani borac, na birou i bez ikakvih sigurnih primanja.

Kao što je majka Danijela rekla i dalje nije isključena mogućnost da se njen mališan ponovo uputi u Francusku, gde mu je rađena operacija ugradnje veštačkog jednjaka. A kada će i da li će to biti moguće, nije poznato. Još očekuju odgovor lekara iz Francuske kojima su poslali lekarsku dokumentaciju, kao i predračun novog odlaska i lečenja u Lilu.

- Verujte da bih najviše volela da Nenadu proradi želudac dok smo u Beogradu i da sve dođe na svoje mesto. Da ne moramo ponovo u inostranstvo na lečenje. Samim tim i da brinemo da li ćemo za to imati novca. Za koji dan ću opet biti uz Nenada, jedva čekam da ga vidim. Svim srcem se nadam da ćemo i ovo pregrmeti. Da će moj sin jednom konačno živeti život kakav zaslužuje svako dete. Da bude zdrav, bezbrižan i uživa u svim čarima detinjstva - rekla je u dahu mlada majka, koja uprkos svim nedaćama nije poklela, već se kao i njen sinčić, trezvenošću bori za svoju porodicu.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Na svet stigao i Bogdan
HUMANITARNI MOST Brzo ozdravite mali heroji!
HUMANITARNI MOST Despote budi nam dobro!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online