Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Utorak 05.07.2016.
12:00
K. Nedeljković - Vesti - Foto: Vesti A

U srcu otadžbina i njeni heroji

"Dragi Novice, pročitao sam priču u "Vestima" o tvojoj teškoj sudbini. I ja sam prošao Drugi svetski rat u svojoj mladosti, ali, na sreću, nisam bio ranjen. Vidim da si dobar patriota, Srbin i otac svoje dece, pa i pored svih nedaća ne tražiš ničiju pomoć. To je divan karakter ratnika, junaka s Košara. Žalim što odgovorni nisu u stanju da obezbede pristojan život za sve one koji su branili otadžbinu i postali invalidi. Šaljem ti 500 dolara posredstvom "Vesti" da ti se nađe pri ruci...", pisalo je, između ostalog, u pismu Milana Kneževića iz Perta u Zapadnoj Australiji.

Vesti
U mislima zemljaka: Novica Spasić sa porodicom

Pored saosećanja s nevoljama 37-godišnjeg Novice Spasića iz sela Bojnik kod Leskovca, oca sedmoro dece, koji je tokom NATO agresije na SRJ ostao bez levog oka i sa metkom u levoj nozi, ovog plemenitog čoveka iz daleke Australije veže i iskrena ljubav, kao i uzvišeno osećanje prema otadžbini iz koje je potekao.

To najbolje oslikava sećanje ovog humanog starine i čitaoca "Vesti", na stihove uklesane u spomenik 1.300 kaplara na Rajcu delu Suvobora, đacima koji su nastradali u Prvom svetskom ratu:

Sledi uručenje

Podršku u vidu novčane donacije od 500 australijskih dolara, jednom od junaka s Košara, kao i toplo pismo Milana Kneževića iz Perta, reporteri "Vesti" uručiće ratnom vojnom invalidu Novici Spasiću prvom prilikom, kao i adresu na koju mu može pisati i lično se zahvaliti. U jedno smo sigurni: Novica i njegova porodica će se silno obradovati.

"Na ovome mestu, zgarište bitke Kolubarske beše, a snagu joj đaci kaplari doneše. Poleteli su u borbu kao orlovi u visine da živote uzidaju u temelje otadžbine. To beše skopski bataljon "1300 kaplara" đaka golobradih dečaka. Školske im klupe rovovi zameniše, slobodu iznad života staviše. Krv za nju proliše i zastavu belu nikad više ne podigoše. Ginuli su slavno u Rudničkoj ofanzivi, pokolenje nek im se divi. Grlili su zemlju na Rajačkom visu, a živote za pobedu žalili nisu. Posejaše grobove po celom Balkanu, donesoše slobodu. Rane, ordene, štake i potomke zadužiše za večite dane da primerom njenim Otadžbinu brane. A, spomenik ovaj nek vekove kiti, pokolenja zahvalna će biti. O putniče, zastani na Rajcu, pokraj spomenika koji čuva ime kolubarskih ratnika. Padali su na svome pragu, braneći ga od tuđina. Saborci im spomenik dižu i zahvalna Otadžbina."

Da svi ti heroji nisu zaboravljeni, podsetio je Milan Knežević kroz navede stihove, koje između ostalog, nije uputio i posvetio samo Novici Spasiću, nego i svima onima koji su u teška vremena hrabro branili rodnu grudu od tuđina.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Olakšano teško breme
HUMANITARNI MOST Poplave uništile plastenike
HUMANITARNI MOST Redovnije i od plate
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online