Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Četvrtak 28.04.2016.
12:00
Ekipa "VESTI" - Foto: M. Karović A

Tamo daleko neko te voli

Lepa vest da je Rajka Tarlać, stalna dobrotvorka iz Sidneja, sa svojim prijateljima: Draganom Šundić, Ljiljanom Travicom, Verom Aleksić i anonimnim sveštenikom poklonila za Vaskrs 2.000 dolara za 18 štićenika "Vesti" širom Srbije i Republike Srpske, unela je prazničnu svetlost u domove mnogih nevoljnika.

M. Karović
Dete koje se brine o majci: Helena Terzić u "Vestima"

 Neki od njih će ovaj dar, koji im ponovo ukazuje da tamo daleko ima neko ko ih voli, iskoristiti za proslavu praznika nad praznikom u porodičnom krugu, a neki za odavanje pošte preminulim, kupovinu hrane, lekova, plaćanje struje... Među prvim gostima Humanitarnog mosta bili su Beograđanka Ljiljana Terzić i njena šestogodišnja unuka Helena, kojima je uručen prilog od 100 dolara, a ponele su ga 30-godišnjoj Moniki Terzić, mladoj samohranoj majci koja je prilikom porođaja ostala u stanju budne kome. Dečja želja da njena majka progovori nije se ispunila, ali zato je ova teška bolesnica svoje najmilije nagradila prvim osmehom. "Naša Mona je, hvala Bogu bolje, iako je kao i brojni stopostotni invalidi izbrisana iz mape zdravstva Srbije. Sami se borimo za svaki njen mig okom, a evo sada nam je poklonila i osmeh. Moja unuka mi pomaže svaki dan sve više i neguje svoju majku, a svoju ljubav pokazuje kroz crteže na kojima je uvek i jedino slika njene mame Monike, ali u svetu zdravih. Prenesite našu veliku zahvalnost dobrotvorima iz Sidneja, kao i svim ostalim ljudima koji nas već duže vremena pomažu. Ovu donaciju ćemo čuvati za Monikin odlazak u Specijalnu bolnicu na Zlatiboru, na rehabilitaciju", poručila je požrtvovana Ljiljana Terzić.

Ž. Janjić
Najlepši cvet u bašti: Marija Okuka


Od dobrotvorke Tarlać i njenih prijatelja 66-godišnji Vukomir Tomović i njegovi nepokretni sinovi 41-godišnji Predrag i 31-godišnji Ivan i paralizovana osmogodišnja unuka Katarina dobili su 200 dolara. Kada ga je nedavno telefonom nazvao naš dopisnik D. N. Petrović i saopštio mu da su ponovo dobili donaciju, ovaj siromašak iz novopazarskog naselja Šestovo, koji godinama sam i bez ikakvih prihoda brine o dvojici od rođenja nepokretnih sinova, bio je u svom rodnom Pasijem Potoku na Rogozni. Javio nam se iz šume gde je, kako kaže, pripremao drva za zimu. A, njegovo prvo pitanje bilo je: "Je l' opet od Rajke?" Kad smo mu odgovorili potvrdno, kratko je rekao: "Znao sam - ona nas obraduje za svaki praznik, sad nam sigurno šalje za Vaskrs, vidimo se u bolnici Novopazarska Banja, tamo su Peđa i Ivan na terapijama i vežbama".
"Jedino kada su Predrag i Ivan na sigurnom, u bolnici ili u banji, mogu da na dan-dva da odem u planinu, i odsečem drva, kući ne smem da ih ostavim same, nepokretni su i bolesni, bojim se da im se nešto loše ne dogodi, posle smrti supruge Zore ja sam im i otac i majka", objašnjavao nam je Vukomir pri susretu u Novopazarskoj Banji koji će Vaskrs zahvaljujući plemenitoj družini iz Sidneja provesti za punom trpezom, a deo donacije iskoristiće da plati prevoz drva sa Rogozne. "Šta bi mi bez Rajke i drugih dobrih ljudi, godinama nas hrane, odevaju i nabavljaju nam lekove. I kuću su nam sagradili, da nije bilo čitalaca 'Vesti' i humanitaraca iz ovog kraja još bi se patili u Pasijem Potoku na Rogozni sa invalidima odsečenom od sveta. Želimo da naša Rajka sa svojim najrođenijima u zdravlju i veselju dočeka i proslavi još mnogo Vaskrsa", poručuje porodica Tomović.

Pozdrav iz Hercegovine

Učenici Marko i Marija Okuka, brat i sestra iz hercegovačkih Berkovića, koji su tragičnom igrom sudbine ostali bez oba roditelja, nakon saobraćajne nesreće oktobra 2010, i ovog će Vaskrsa, osim od svojih bližnjih, dobiti poklone i iz Sidneja. "Zahvalni smo gospođi Rajki na novčanoj pošiljci, od koje ćemo deci kupiti poklone, ali isto toliko smo joj zahvalni i na činjenici što naša unučad znaju da imaju nekog 'tamo daleko' ko im poput nas, njihovih najbližih srodnika, želi dobro u odrastanju i životu. Oni to osećaju na svoj način, dečjim srcima, i takvo im saznanje prija", rekao je našem reporteru Žarku Janjiću njihov deda po majci - Goran Đurica. Oboje dece pohađaju OŠ "Njegoš" u Berkovićima, jednoj od najmanjih opština Srpske. Marko već nekoliko godina trenira fudbal u školi i mašta da bi jednog dana mogao zaigrati kao slavni Ronaldo, dok je Marija članica folklorne sekcije sa kojom je već putovala na Jahorinu kod Pala i nastupala sa svojim vršnjacima.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

Bolji život

Sa 100 dolara plemenita družina iz Sidneja obradovala je po ko zna koji put i Bajru Suljović iz Novog Pazara koja u iznajmljenom stanu i bez ikakvih prihoda, pune 23 godine sama brine o nepokretnoj i gluvonemoj ćerki Arijeti. Ova žena-heroj koju je suprug napustio čim je saznao da će roditi dete invalida dve decenije "ne izlazi iz kuće" i svakog časa je uz bolesnu ćerku. Posle prvog teksta u "Vestima" više nije sama, a zimu je prebrodila bez problema, kirija i struja su izmireni, imala je i dovoljno ogreva, potrajale su i zalihe hrane i lekova. "Hvala od srca na daru, od ovih para platićemo račun za struju... Sve je uz pomoć i brigu dobrih ljudi mnogo lakše, naš život se promenio nabolje, ko zna, možda jednoga dana ozdravi i moje dete. Pozdravite tetka Rajku i njene prijatelje, srećan im Vaskrs, i recite joj da je mnogo volimo", kaže Bajra Suljović.



 

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST S novim cipelicama u školu
HUMANITARNI MOST Dobra dela sama zbore
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online