Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Petak 18.03.2016.
12:00
Đ. Barović - Vesti - Foto: Vesti A

Deset tona pomoći žiteljima Konjevića

U Konjevićima kod Čačka - selu koje je najviše pogođeno poslednjim talasom poplava, gde je reka Čemernica naterala na evakuaciju nekoliko stotina stanovnika, ovih dana je u pravi čas, zahvaljujući plemenitosti naših zemljaka iz parohije Svete trojice iz Roterdama dopremljeno oko deset tona pomoći, uglavnom najpotrebnijih stvari dok se brojne ugrožene porodice, među kojima ima i dece, ne snađu.

U pravi čas: Pomoć podeljena posredstvom sveštenika Miodraga

Dupke pun kamion i kombi sadržali su dušeke, ćebad, nameštaj, odeću i obuću, kao i kolica za bebe.

- Već godinama zahvaljujući udruženju "Sveta majka Anastasija" i gospođi Vanji Bukanović pomoć naših zemljaka iz Holandije šaljemo tamo gde je u tom trenutku najpotrebnije. Nažalost, Konjeviće su drugi put za samo dve godine pogodile poplave i taj narod je s pravom očajan - priča Vojislav - Vojo Bilbija, protojerej-stavrofor, starešina roterdamske parohije Svete trojice, Zapadnoevropske eparhije Srpske pravoslavne crkve, arhijerejski namesnik za Holandiju.
Otac Bilbija ističe da su njegovi parohijani ne samo sakupili ovu pomoć, već i finansirali transport, špediciju i "ležarinu" robe u Luci Beograd.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.- Nažalost, u Srbiji već decenijama nije dovoljno da naši ljudi sakupe pomoć u zemljama gde žive ili da plate transport do Srbije, već i u otadžbini moraju da plaćaju čak i carinjenje onoga što se prikupi kako bi se pomoglo sirotinji - kaže ogorčeno otac Bilbija koji je poslednju deceniju zahvaljujući humanitarnoj pomoći naših doseljenika, ali i Holanđana, uputio nebrojeno šlepera hrane, obuće i odeće ugroženim Srbima širom matice.

Stoga ne bez razloga protu Bilbiju zovu jednom od najsvestranijih stvaralačkih ličnosti među živim Srbima: on je i ikonopisac, vajar, pojac, gitarista i guslar, stomatolog u penziji, nekadašnji zapaženi karatista, i humanitarac, ali i ispovednik Srba zatočenih u Ševeningenu i čuvar njihovih tajni.

Nameštaj manastiru

U saradnji sa mnogim Holanđanima, 73-godišnji otac Bilbija koji od 1972. godine živi u Holandiji, tamo prikuplja nameštaj koji zatim donira manastirima po Srbiji, ali i Republici Srpskoj. Ovog puta, "kontingent" fotelja, troseda i plakara dopremljen je u manastir Denkovac kod Kragujevca, duhovni dragulj pitome Šumadije, gde svake godine na manastirsku slavu Uspenije Presvete Bogorodice stiže mnogobrojni narod.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Apel za pomoć ugroženima!
HUMANITARNI MOST Srbijo, ne zaboravljamo te!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online