Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Kuća puna hrane, drva pred vratima

Kada reporteri Humanitarnog mosta "Vesti" obave zadatke, uglavnom posredničke poslove uručivanja pomoći ubogim, bolesnim i ostavljenim na milost i nemilost životu, hladnoći i nemaštini, neminovno im se nameće pitanje: "Šta bi bilo sa tim ljudima da nije naših ljudi iz sveta koji shvataju njihovu sirotinju i bezizlaz i godinama im pomažu da im starost i samoća budu bar malo podnošljiviji?"

Z. Marjanović
Sada imam sve to mi treba: Živka Popović

Ovog puta, isto pitanje se nametnulo nakon uručivanja pomoći koju su starici 83-godišnjoj Živki Popović iz potkopaoničkog sela Tmava kod Kuršumlije poslali naši čitaoci iz Australije: humana baka D. Ć. iz Perta (100 AUD), penzioneri Vinko i Delveta iz Sidneja (110 AUD) i Ana iz Kambere (300 AUD) s molbama iz propratnih pisama da se baki Živki kupe drva i dosta hrane.

Prema želji darodavaca, učinjeno je onako kako je i rečeno i to u vreme kada se sneg i studen s Kopaonika ozbiljno približavaju selu u kojem živi i samuje starica Živka u kući staroj više od dva veka.

Ukratko, baki Živki je kupljeno i u kuću uneto dosta kilograma brašna, šećera, soli, suvomesnatih proizvoda, konzervi, toliko slatkiša koliko starica nije videla životu u svojoj kući, sokova, supa, voća, praška za pranje, sapuna... a ispred kuće joj je doterano, istrugano i složeno više nego dovoljno kubika drva da starici bude toplo cele zime.

Za crne dane

I na kraju, što je baku Živku opet obradovalo, ostavljeno joj je dovoljno novca da joj se nađe, ne daj Bože, za lekove, za odlazak kod lekara, za autobusku kratu do Kuršumlije jer je do sada zbog sirotinje u kojoj živi do doktora u gradu uglavnom pešačila.

"Ako budem živa, ostaće mi i za iduću godinu", procenjuje baka. Ostaće i za sledeću zimu. Uz sve ovo, a na osnovu onoga što smo primetili tokom više poseta da joj nedostaje u kući, baka Živki je kupljeno i novo kuhinjsko korito za pranje raznog posuđe, ali, ipak, starica se najviše obradovala novim kondurama.

Z. Marjanović
Nove kondure: Radost za baku

Najlepši poklon

- Kondure su mi se odavno izlizale i pukle, pa sam ih krpila užarenim kukačem, ali ništa ne vredi. Kao da ste znali da sam bez obuće i da su mi noge stalno mokre, a i broj ste pogodili - zahvalno kaže baka Živka kojoj smo doneli i najpopularniju obuću Srba koji žive na selu.

Od sada će baku Živku čuvati od snega i vlage gumene crne plitke čizme, ali i tokom leta, jer seljaci tvrde da je ovo najudobnija obuća za rad na njivi.

- Mnogo sam se obradovala svemu što ste doneli. Drva su mi pocepana, istrugana i složena i sada više ne moram u šumu da dovlačim granje. Brašna, konzervi i svega drugog za jelo imam za celu zimu, a slatkiše i čokolade koje ste mi doneli i niste baš morali jer ja u životu nisam navikla na lepo i slatko, ali kako da se zahvalim toj baki Duški, Vinku i Delveti, Ani, ali i Mirjani i Ostoji iz Nemačke i svim ostalima koji su mi do sada pomagali kada sam neuka i stara žena koja ne ume da nađe prave reči da im se zahvalim onako, ljudski. U životu nisam išla dalje od Kuršumlije, ali nije mala stvar da neko iz te daleke zemlje brine o meni. Pa da su mi najrođeniji, ne bi mi slali ovoliko. Hvala im do neba, hvala im i gde čuli i gde ne čuli jer neko treba baš da ima dušu, pa da pomogne nekome ko samuje u sirotinji i čamotinji u ovoj nedođiji - reči su kojima se baka Živka zahvaljuje na pomoći, na lepim željama i pozdravima iz pisama pristiglih iz Australije.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Sudbina uzela, pa opet dala
HUMANITARNI MOST Spremna za predstojeću zimu
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online