Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Utorak 17.11.2015.
12:00
B. R. - Vesti - Foto: O. Jorganović A

Darovima pune prazno ognjište

Baš kao što su s puno poverenja zemljaci iz Melburna darivali 500 evra Humanitarnom mostu "Vesti", dajući nam otvorene ruke da sami usmerimo ovu pomoć prikupljenu na nedavno organizovanoj devetoj Banijskoj humanitarnoj večeri, isto tako verujemo da će naši donatori biti zadovoljni što su "Vesti" odlučile da 300 evra pošalju u Gornje Jaruške srpskoj povratničkoj porodici Gligić, koja se nakon decenijskog poratnog izbivanja jedina vratila na ognjište u ovaj deo Federacije BiH, gde je nekad živela 21 srpska familija.

Na kućnom ognjištu: Domenik i Stefan Gligić

Sada su sami u skromnoj kući, podignutoj na zgarištu nekadašnjeg imanja, otac invalid 62-godišnji Rajko, ćerka 37-godišnja Stana, njen suprug 50-godišnji Vlado i dvoje zdrave dece, učenici 11-godišnji Stefan i sedmogodišnji Domenik. Okruženi su komšijama Bošnjacima s kojima dele i dobro i zlo, ali na žalost u ovoj porodici jedino radi Stana koja prodaje mleko od vrata do vrata i tako izdržava svoju petočlanu porodicu.

- Morali smo se vratiti iz Srpske gde smo mislili da smo našli utočište. Na žalost, bili smo deložirani iz tuđeg stana, potucali smo se po podstanarskim sobama dok smo mogli da plaćamo, a onda smo odlučili da 2009. krenemo nazad put zavičaja. Mislili smo da nam gore ne može biti nego što nam je bilo. Drago nam je što smo opet na rodnoj grudi, ali teško je živeti ni od čega. Živimo isključivo od onoga što sami posejemo ili uzgojimo. U prvo vreme smo izvlačila drva iz šume, cepali ih i prodavali, ne znajući da ulazimo u minska polja. Ostala nam živa glava na ramenima... Teško mi je da pričam o svom životu, sada jedva izbijem 55 evra mesečno za mleko koje prodajem po 18 centi po litri. Vozim na biciklu ili nosim kante s mlekom svaki dan šest kilometara u jednom pravcu, deci ne ostavim ni kap jer moram prodati da imam čim kupiti brašno i platiti struju. Ono što suprug donese iz nadnice nedovoljno je za sve nas. U jesen ako naberem šipka i oraha u čemu mi pomažu i mališani, i to prodam... Mi smo vredna porodica, ali sve što imamo drugi su nam poklonili. Ide zima, bar da imam neki zamrzivač da mogu deci ostaviti hranu, ali nemam - kaže kroz suze Stana, izvinjavajući se zbog svojih suza.

Za čestitke

Sa Banijske večeri u Melburnu zemljaci su poslali "Vestima" 4.000 evra. Prilog od 2.500 evra uručen je porodici Šević iz Novog Grada u Srpskoj za lečenje njihovog 12-godišnjeg sina Sergeja, a donacija od 1.000 evra predata je porodici Nikolić iz Mladenovca čiji je sedmogodišnji sin Viktor već operisan u Beogradu. Preostalih 500 evra Banijci su predali Humanitarnom mostu, od čega smo 300 evra upućujemo Crvenom krstu Petrova za familiju Gligić. Hvala, Banijci! Dao Bog da se dobrotom iskažete i na narednim humanitarnim večerima.

Odluku Humanitarnog mosta da im se pokloni suma od 300 evra kako bi aktivisti Crvenog krsta Petrova iz Republike Srpske, koji ih jedini povremeno obilaze, kupili zamrzivač od 300 litara čija je cena 275 evra i prevezli ga do njihove kuće, silno je obradovala majku Stanu:

- Hvala, ali još ne verujemo ušima, to će nam biti najlepši poklon za Božić i Novu godinu, pa makar stajao i prazan zamrzivač. Napunićemo ga vremenom... Hvala i nepoznatoj gospođi Slavi iz Beča koja nam je poslala poklon paket na kućnu adresu, deca su se danima veselila... Hvala...  - još dugo su odzvanjale reči zahvalnosti ove porodice posle našeg telefonskog razgovora.

Kontakt adresa

Adresa porodice Gligić glasi: selo Gornje Jaruške, 75290 Banovići, FBiH. Domaćicu Stanu Gligić možete da dobijete i na mobilni telefon: +387 62 891 243. Na usluzi vam je kao i uvek redakcija "Vesti": +381 11 31 93 773.

A "Vesti" se zahvaljuju Crvenom krstu u Petrovu i predsednici Veri Cvijanović koji su na sebe preuzeli obavezu da kupe i isporuče zamrzivač Gligićima.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Nema zime za Marjanoviće
HUMANITARNI MOST Glas iz duše jedne žene
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online