Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Četvrtak 05.11.2015.
12:00
Lj. Mudrinić - Vesti - Foto: Lj. Mudrinić A

Pomozimo malom Sergeju da ozdravi!

Vest da je novčana donacija stigla čak iz Melburna do skromne kuće porodice Šević koja živi na sedamnaestom kilometru u mestu Blatna pored magistralnog puta Novi Grad - Krupa na Uni u rekordnom roku, obradovaće organizatore i učesnike Devete Banijske humanitarne večeri kada je za jednog dečaka iz Republike Srpske prikupljeno 2.500 evra.

Naoružani nadom: Tata Dalibor, sin Sergej i majka Tijana Šević

Time su plemeniti zemljaci iz Australije ponovo pokazali koliko veliko srce imaju. Prilog koji je donela novinarka Humanitarnog mosta "Vesti" i uručila familiji Šević izazvao je iznenađenje, ali i radost, jer se ova porodica u poslednje četiri godine bori sa bolešću svog sina. Sergej je dečak kao i svaki drugi. Ima samo 12 godina i ide u osnovnu školu u Novom Gradu. Ima majku Tatjanu, oca Dalibora i starijeg brata Severina. Porodicu koja ga voli i sve preduslove za srećno detinjstvo i mladost i da izraste u dobrog čoveka.

Hvala, Banijci

Naši zemljaci u Australiji svake godine povuku crtu ispod onog što su učinili. Zbir koji iznosi 65.940 australijskih dolara koje su prikupili i poslali kao pomoć deci u otadžbinu tokom poslednjih osam godina je za čestitke. Želimo im u ime "Vesti" još mnogo banijskih večeri, jer da nije bilo ovih humanitarnih zabava mnogi mališani ostali bi bez osmeha.

Ali, na tom putu prva prepreka postavljena je još 2012, kada je Sergej sa devet godina dospeo u bolnicu u Prijedoru, zatim u Banjaluku, a odatle u martu iste godine na Univerzitetsku dečju kliniku u Beogradu. Tamo je ustanovljeno da Sergej boluje od veoma retke bolesti suženja nadbubrežnih arterija (sekundarne arterijske hipertenzije renovaskularne prirode), koja uzrokuje ne samo nedovoljan rad bubrega, nego i izuzetno visok pritisak (preko 160), što ima za posledicu stradanje većine unutrašnjih organa. Pored neadekvatnog rada bubrega i vida koji mu je već načet, među prvim organima na udaru je i srce, za čiji normalan rad više puta dnevno pije tablete. Lekari u Srpskoj i Srbiji uputili su roditelje da pomoć potraže u Londonu - klinika Great Ormond Street Hospital for Children.

Život po bolnicama

Tek je na početku života, a Sergej je već prošao više operacija. U Beogradu mu je prvo rađena balon diletacija arterija kako bi se na taj način pokušale proširiti, ali pokušaj nije dao očekivani rezultat. Posle toga mu je ugrađen bajpas kako bi se pokušali premostiti suženi delovi arterija, ali ni tu nije bilo uspeha. Lekari su uradili i autotransplantaciju jednog bubrega - bubreg je izvađen, zatim zaleđen, pa mu onda transplantiran tako što je postavljen u položaj drugačiji od prvobitnog u nameri da se otkloni uzrok. Ali ponovo bez uspeha.

- Engleski lekari su nam saopštili dobre vesti da se može pomoći našem Sergeju, ali da bi bio primljen u ovu bolnicu potrebno je prvo položiti depozit od 37.500 evra. Pored toga, jedan dan lečenja košta 7.000 evra, i to ukoliko nema dodatnih intervencija i medicinskog tretmana. Znači, našem Sergeju je za lečenje potrebno minimalno100.000 evra. Kako prikupiti toliki novac - pita se 42-godišnji otac Dalibor koji je već četvrtu godinu bez stalnog posla. - Možete da zamislite kolika je naša sreća kada smo primili 2.500 evra iz Australije, hvala tim divnim zemljacima, Sergej može pobediti bolest samo uz ljubav i pomoć humanih ljudi. Svoju nesebičnu podršku pružili su nam i neznani zemljaci iz Kanade koji su nam poslali 1.020 dolara. Za sada smo od avgusta uspeli da prikupimo oko 8.000 evra, ali verujemo da će nam se u ovoj akciji života pridružiti još mnogo plemenitih ljudi.

Kontakt adresa

Za sve koji žele i mogu pomoći obolelom Sergeju adresa porodice Šević je: Blatna 46 Zadnja pošta Rudice 79226, Novi Grad, Republika Srpska. Kontakt telefon oca Dalibora je: +387 650 030 04. Na usluzi vam je kao i uvek redakcija "Vesti": +381 11 31 93 771 ili +381 11 3193 773.

U izlečenje veruje i bolesni Sergej kome su ovih dana najveći oslonac njegovi prijatelji iz škole: "Iako ne idem redovno na časove, izostanem kada mi nije dobro, mnogo su me obradovali učenici iz moje škole koji su krenuli, uz pomoć starijih, u akciju za mene. Hvala im", poručuje Sergej.
 

Koncerti duž Srpske

Za pomoć u lečenju Sergeja Ševića udružile su se dve organizacije Srce na dlanu i Iskra života iz Banjaluke, koje su aktivirale humanitarni broj 1458 tokom oktobra. Do sada su organizovani koncerti u Novom Gradu, Prijedoru i Kostajnici. Klubovi i kafići u Novom Gradu i Prijedoru i dalje prikupljaju novac za Sergeja, a u novembru su planirani i rok koncerti.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Nema zime za Marjanoviće
HUMANITARNI MOST Od dobra se bolje ne traži
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online