Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Subota 17.10.2015.
12:00
B. R. - Vesti - Foto: A. Čukić A

Dečji osmeh nema cenu

Humanitarni most je još jedno svedočanstvo da je ljudska dobrota neprolazna. I da će trajati. Neznani podvižnici ili pak oni poput 79-godišnjeg Boška Vukića iz Nemačke, nedavnog gosta "Vesti", su dokaz da oni šalju svetlost ljudskog lica, duše i srca, bez obzira na granice i udaljenost koje nas dele.

A. Čukić
U majčinom i očebvom zagrljaju: Nebojša Vulić

Baš kao i naš dugogodišnji čitalac iz Filingena koji je iznenada stigao u beogradsko dopisništvo "Vesti", noseći sa sobom na desetine primeraka naših novina, različitih datuma. U svakom broju zaokružio je nekoliko imena sa Humanitarnog mosta, nežno rukama prelazio preko fotografija i skromno rekao:

"Dosad sam bio samo verni čitalac, od danas želim biti i dobrotvor, čovek koji će ovoj deci, njihovim majkama i očevima da pomogne. Od srca... Dosad sam se godinama borio za zdravlje svoje ćerke jedinice Dušanke, učinio sam sve što sam mogao... Niko nikada nije postao siromašan dajući i drugima ", kazao je naš zemljak rođen u Vreocima kod Lazarevca, koji je već proslavio i vlastiti jubilej - pedeset godina rada i života u Nemačkoj.

A. Čukić
Humanost na delu: Boško Vukić u "Vestima"

Grad dobrih ljudi

Iz nemačkog grada Filingena već treći put stižu u Srbiju neki dobri ljudi. Pored porodica Milutinović i Ristić, osvedočenih prijatelja štićenika "Vesti", na listu humanih ljudi upisao se i naš novi donator - Boško Vukić. Hvala im što se između sebe druže, što se uzajamno bodre i što plemenitost jednih pobuđuje dobrotu i kod drugih. Zato i verujemo u reči našeg posetioca da ćemo se uskoro videti. "Doći ću i pre nego što se nadate, želja mi je da uputim pomoć i napaćenom narodu na Kosovu i Metohiji. Svesrdno ću podržati rad narodnih kuhinja", obećao je Boško Vukić. Nema razloga da ne verujemo.

Otišao je davne 1964. godine iz Jugoslavije, seća se čak i datuma 25. maja, da bi zlatnim zanatom metalostrugara postigao izobilje svojoj familiji. "Imam i više nego što mi treba, svoje sam potomke obezbedio, svoju sam domovinu uvek voleo i rado se sećao lepih vremena, ali došlo je čas da deo svoga srca poklonim i drugoj deci u nevolji", kaže Boško Vukić predajući nam donaciju od 1.800 evra.

Iako je životna knjiga dobrotvora Boška Vukića uveliko ukoričena, i ne može niko da promeni stranice koje su već napisane, uvek se može otpočeti sa novim poglavljem. Zato će ovaj dar otići na pet adresa: po 300 evra porodicama Vulić i Simić iz Beograda, Zorićima iz Zrenjanina, Šušićima iz Nikšića, Pajovićima iz Drežnika kod Užica, a 300 evra stavio je na raspolaganje Humanitarnom mostu da pokloni nekom mališanu koje će zaspati sito ili krenuti u školu u novim cipelama...

N. Đurović
Svetlo u tunelu: Tijana Simić prima donaciju

Neustrašivi borac

I ovoga puta je mlada 23-godišnja Beograđanka Tijana Simić svoju zahvalnost na prilogu od 300 evra, uputila rečima, a još više osmehom.

Donacija Boška Vukića je ovoj devojci novo svetlo u tunelu iz kojeg pokušava godinama da izađe. Iako boluje od neizlečive bolesti - pigmentne retinopatije - koja joj svakim danom smanjuje očno polje, ona se nada i veruje da će turski lekari uspeti da joj sačuvaju i poboljšaju vid.

"Imam dovoljno hrabrosti da pokušam, čak i kada svi drugi izgube nadu, ja ću se i dalje nadati", poručila je Tijana uz veliko hvala.

Hvala Boško, vaš poklon od 300 evra smo već uručili porodici Vulić, prognanicima sa Kosmeta, majci Violeti, ocu Radosavu i njihovom bolesnom 19-godišnjem sinu Nebojši kojeg su roditelji dovezli kolima do ispred naše Redakcije i izneli ga na rukama. I dok su prolaznici zastajkivali gledajući neobičan prizor, ni ne znajući da je Nebojša proveo devet meseci ispod krila smrti na aparatima u beogradskom Institutu za majku i dete, Vulići su pokazali da nije tačno da je skupo sve ono što je lepo.

Evo, dečji osmeh i zagrljaji u beogradskom bulevaru Mihajla Pupina bili su tog dana neprocenjivo lepi, a besplatni. To u stvari nema cenu! Ne postoji ništa što donosi veće zadovoljstvo od srećnog i nasmejanog deteta...

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Vulići, niste zaboravljeni!
HUMANITARNI MOST Zanemeli od iznenađenja
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online