Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Ide zima, valja je dočekati

Prve jesenje kiše ozbiljno su oštetile seoske puteve na planini Rogozni kod Novog Pazara, pa su mnoga sela već u nekoj vrsti blokade. Teško se stiže i do zabitog Dragočeva, sela sa još nekoliko duša, gde sama živi starica 76-godišnja Stana Minić, starica o kojoj smo već pisali u "Vestima" i kojoj su pomagali naši čitaoci.

Kupila lekove: Stana Minić sama na Rogozni

Uz pomoć Staninog rođaka Moma Minića, koji živi u Novom Pazaru i džipom povremeno ode do Dragočeva, uspeli smo da starici uručimo donaciju od 100 australijskih dolara koju joj je iz Sidneja poslao naš čitalac i dobrotvor Slobodan Nedeljković.

- U maju sam sahranila majku Cvetu koja je doživela 96 godina, a zbog koje sam, ne razmišljajući da se udam i odem negde u grad, ostala u selu. Ovo je prva zima koju dočekujem sama, neće biti lako, zato se moram što bolje spremiti za dane kad neću moći da izađem iz kuće. Tada neće biti ni radnika koji seku šumu, pa mi povremeno donesu po koji hleb iz Novog Pazara, ni šumara, koji me upita za zdravlje, ni rođaka Moma koji mi kolima donese brašna, šećera i zejtina... Biće mučno, ali živeti se mora - poručuje ova starica. Da baka Stana ipak lakše prebrodi dugu i hladnu zimu, ranije su se pobrinuli naši čitaoci iz Toronta, koji su joj kupili novi šporet smederevac, nabavila je i nekoliko kokošaka, a donacija Slobodana Nedeljkovića dobro će joj, kaže, doći da se ovih dana dodatno snabde brašnom i lekovima. "Samo da me zdravlje posluži, hvala Bogu još sam na nogama, dok je čovek pokretan sve je lakše, kad padne na postelju, gotovo je, posebno ako ste stari i ovako kao ja odsečeni od ostalog sveta. Pozdravite Slobodana iz Australije i puno mu se u moje ime zahvalite - poručuje starica Stana Minić.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

Još 100 australijskih dolara stiglo je u ovaj kraj, u selo Đonlije na takođe zaboravljenoj i zapuštenoj planini Goliji. Ovu donaciju poslali su naši verni čitaoci i humanisti, bračni par Ljiljana i Slobodan Joksić iz Sidneja, a uručili smo je mališanu Stefanu Pendiću, do prošle godine jedinom učeniku četvororazredne škole u Popama, a sada đaku-pešaku i učeniku osnovne škole u Šaronjama.

Čizme đaku pešaku

- Teško živimo, imamo još jednog sina Srđana koji ima problema u razvoju, nadali smo se da će država i grad Novi Pazar učiniti nešto za porodice u nevolji kakva je naša. Na žalost, niko nam, osim čitalaca "Vesti", do sada nije pomogao. Dar porodice Joksić, kojoj želimo svu sreću ovoga sveta i dugujemo zahvalnost, iskoristićemo da za Stefana i Srđana kupimo toplu obuću i zimske jakne - ističe Rada Pendić iz sela Đonlije.

- Škola u Popama, gde sam ja povremeno radila kao spremačica, zatvorena je jer posle Stefana više nije bilo đaka. Moj sin sada je prinuđen da kroz bespuće i šumu pešači do deset kilometara udaljenog sela Šaronje. Još je slabašan, često ne može da izdrži pešačenje i ne ode u školu, nastavnici zasad imaju razumevanja. Bojim se šta će biti kad dođe zima i napadaju veliki snegovi - priča Stefanova majka Rada Pendić i naglašava da je pokušavala da Stefana upiše u neku školu u Novom Pazaru, ali da se to ispostavilo 'nemogućom misijom', jer ne bi imali od čega da plate stan, ali i zbog toga što je Stefan još mali i teško bi se sam snašao u gradu.

Brašno i čokolada

- Svaki dinar, sada pred zimu, nam je dragocen. Do proleća nemamo šta da radimo i zaradimo, niti možemo računati na neki prihod. Kupiću našoj Mari čokoladu, a ostalo ću potrošiti za brašno. Nek bog čuva porodicu Tomašević iz Kasela, hvala im neizmerno - poručuje Milan Milanović iz Žunjevića.

Mala radost stigla je i u zabito selo Žunjevići na Rogozni: Milanu i Evi Milanović i njihovoj četvorogodišnjoj ćerki Mariji, koju su naši čitaoci, koji su ranije pomagali ovoj siromašnoj porodici, nazvali od milja "mala Mara". Od familije Tomašević iz Kasela u Nemačkoj porodica Milanović dobila je 40 evra. Pošto se do Žunjevića nikakvim vozilom nije moglo, po novac je u Novi Pazar, pešice, došao Marin tata Milan, glava porodice koja je zahvaljujući našim čitaocima dobila kravu, konja, kola namirnica, motornu testeru...

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Plakala je od sreće
HUMANITARNI MOST Sad znaju da nisu same
HUMANITARNI MOST Neumorni u humanosti
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online