Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Sad znaju da nisu same

Nakon reportaže u nedeljnim "Vestima" u kojoj smo, polovinom avgusta, ispričali mnogo toga o nevoljama usamljenih i bolesnih starica s Rogozne, Peštera i Golije, koje nekada mesecima ne sretnu čoveka i jedva preživljavaju, naša stalna čitateljka i dobrotvorka Duška iz Perta, poželela je da u čast svog 78. rođendana, koji je proslavila 18. septembra u krugu svoje porodice, počasti s prilogom od 150 dolara bar neke od ovih zaboravljenih starica.

D. N. Petrović
Bez poroda i primanja: Kimeti Grišević pomažu samo komšije

Pošto je zbog ogromne daljine bilo nemoguće da ovom ovom susretu prisustvuje i naša darodavka rodom iz Romanovaca u Srpskoj, koja pomaže i mlade i stare iz otadžbine, ova, kako sama u šali kaže "mlada baka", rođena 1937. godine, zamolila je preko "Vesti" humanitarca iz Novog Pazara Hidu Muratovića da poseti neke od starica, ponese im Duškine pozdrave i skromne darove i sa njima popije kafu.

- Bio je ovo jedan od "težih zadataka" koji sam prihvatio sa radošću i velikim zadovoljstvom - priča Muratović.

D. N. Petrović

Večna uspomena

- Pamtiću ovu kafu dok sam živa, jer je došla od jedne, sigurna sam, predobre duše koja se i na kraju sveta brine o nama. Dobila sam dovoljno kafe skoro za celu zimu, na žalost, najčešće ću je piti sama, ali kad god je popijem setiću se vršnjakinje Duške iz daleke Australije - priča Miljojka Aksentijević iz Žunjevića na Rogozni koja živi u trošnom kućerku, bez ikakvih primanja i igde ikoga svog.

Mislio sam da bar dve-tri skupim na jednom mestu i u jednom selu i da zajedno proćaskamo i popijemo Duškinu kafu, ali se, zbog velike udaljenosti, loših puteva i bolesti nekih od njih, ispostavilo da je to nemoguće, no Duškin "amanet" se morao ispoštovati - dodaje ovaj poznati humanista.

- Odlučio sam se za 79-godišnju Miljojku Aksentijević iz Žunjevića na Rogozni, 87-godišnju Kimetu Grišević iz Janče podno Peštera i bolesnu 68-godišnju Muhru Hadrović iz Sebečeva kod Novog Pazara, jer su u najtežoj situaciji. Prvom sledećom prilikom posetiću i popiću kafu i sa Milkom Kuč iz Boljara na Pešeru, Hankijom Ramović iz Svračića kod Tutina i Olgom Mihajlović iz Dagočeva na Rogozni koje su takođe pominjane u ovoj reportaži "Vesti" - naglašava Muratović.

D. N. Petrović
Dvostruka radost: Bolesna Muhra Hadrović

Duškinu donaciju od 150 dolara Muratović je podelio na tri dela, po 50 dolara svakoj baki, a osim šećera i kafe, Miljojki, Kimeti i Muhri poneo je i po džak brašna, nekoliko flaša zejtina, sredstva za higijenu i druge potrepštine.

Kafi i drugim poklonima puno su se obradovale i starice Kimeta Grišević, bez poroda i pomoći države, i polupokretna Muhra Hadrović koja se kreće uz pomoć štaka i sakuplja novac za operaciju kukova.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

- Kad mi je Hido rekao da mi donosi poklon iz daleke Australije prvo sam pomislila da se šali, jer tamo nemam nikoga, a i daleko je, bre, preko sveta, a kad mi je objasnio da jedna moja vršnjakinja želi da mi život učini bar malo lepšim bila sam oduševljena, eto, nisam sama, neko i tamo daleko misli na mene - priča Muhra i šalje puno poljubaca i najlepših želja Duški i svim njenim najbližima uz poruku "Neka vas sve, koliko vas ima, Bog čuva i sreća prati na svakom koraku.".

Dar iz Toronta

Posetu bolesnoj Muhri Hadrović iskoristili smo i da joj uručimo i donaciju od 50 kanadskih dolara iz Toronta od našeg najstarijeg čitaoca i humaniste od prvog dana "Vesti", 94-godišnjeg dobrotvora Đorđa Čordaševića. Ovim novcem platiće struju, i nabaviće nešto lekova. "Hvala Đorđu, mora da je mnogo dobar čovek kad se setio moje muke i samoće, Bog će nagraditi njegova dobra dela", poručuje ova starica iz Sebečeva kod Novog Pazara.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Plakala je od sreće
HUMANITARNI MOST Neumorni u humanosti
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online