Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Plemenita družina iz Sidneja

Ko god misli da naši zemljaci uživaju u zemlji blagostanja poput Australije i da ih ne dotiču beda i čemer zemlje Srbije, žestoko se varaju. Oni zaista žive u lepoj i uređenoj zemlji, mnogi od njih i sa skromnim penzionerskim primanjima, ali ne zaboravljaju odakle su potekli. Zato nas nije iznenadio novi prilog dokazanih humanista, iako je prošlo samo tri meseca od poslednje velike donacije od 1.700 dolara koje je Humanitarnom mostu uputila verna čitateljka "Vesti" Rajka Tarlać iz Sidneja i njeni prijatelji.

Jezik dobrote: Rajka Tarlać

Ovoga puta plemenita družina poslala je 1.250 dolara uz spisak i osam adresa, iza kojih se kriju teške sudbine stradalnika širom Srbije i Republike Srpske, uz kratko objašnjenje:
"Donaciju šalje Rajka Tarlać, sa prijateljima Nadom Ostojić, Savkom Stojčić, sveštenikom SPC i grupom vernika iz Australije, koji žele da ostanu anonimni".

Novac su poslali želeći da obraduju što više štićenika Humanitarnog mosta, služeći se izrekom iz Biblije "da ne zna levica tvoja šta čini desnica tvoja" i uz molbu da sve donacije uručimo do 19. avgusta, kada srpska pravoslavna crkva i vernici obeležavaju Preobraženje Gospodnje, koje se u pravoslavlju ubraja u dvanaest velikih Hristovih praznika. I opet su progovorili jezikom dobrote koji gluvi mogu da čuju, a slepi da vide.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

Prvih 200 AUD plemenita grupa iz Sidneja namenila je siromašnom Lovri Lošiću iz sela Dragočaj kod Banjaluke koji posle ženine smrti živi sam sa dvoje "patuljaste" dece u nezapamćenoj bedi u kojoj i bolesna deca nadniče za par marki.

U selo Karanovac, nadomak Banjaluke, gde žive naši štićenici, invalidi 54-godišnji Zoran i 50-godišnji Zlatko Stanković, braća koja godinama boluju od teškog oblika mišićne distrofije, stiže 150 dolara, baš kao i mučenom seljaku Vukomiru Tomoviću iz novopazarskog naselja Šestovo, koji sam, bez ikakvih primanja brine o paralizovanim sinovima Predragu (40) i Ivanu (30).

Porodici bolesnog Janoša Papa iz Mužlje kod Zrenjanina i njegovoj deci, od kojih su troje mentalno zaostali, darovano je 150 AUD, a ista suma stići će i na adresu Monike Terzić, mlade Beograđanke koja se već četiri godine nalazi u stanju budne kome posle porođaja.

Sudbina Bajre Suljović, hrabre samohrane majke koja sama podiže u bedi 23-godišnju bolesnu ćerku Arijetu ganula je mnoge, pa dar od 150 AUD ide na adresu ove Novopazarke. Poslednji na spisku je 44-godišnji pustinjak bez igde ičega, Goran Bojković iz sela Gornji Punoševac nedaleko od Vranja kome će biti uručeno 100 australijskih dolara. "Vesti" se zahvaljuju svim humanim čitaocima i stalnim dobrotvorima iz Australije.

Spavaju na livadi

U šatoru pod orahom: Stojanka i Miroslav Dišović

Iako je već uputila svoju i donaciju svojih prijatelja u dopisništvo "Vesti" u Sidneju, plemenita Rajka Tarlać javila se telefonom i Humanitarnom mostu moleći da se spisku stradalnika doda i ime porodice Dišović, starice Stojanke i njenog sina Miroslava iz sela Krčmare na Rogozni koji su za nekoliko minuta ostali u požaru bez ičega što su godinama sticali. I od dobrih domaćina postali beskućnici.

"Kasno smo saznali za njihovu tragediju, ali nije kasno da im pomognemo", poručila je ova dobrotvorka rodom iz Potkozarja kod Banjaluke, dodavši da im šalju kao prvu pomoć 200 AUD.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Bravo Marina, Ana i Esma!
HUMANITARNI MOST Prvi Petrin rođendan
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online