Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Utorak 21.07.2015.
12:00
B. R. - Vesti - Foto: A. Čukić A

Samo ste vi verovali u Monu!

Već godinu dana jedna majka bori se sa stranica Humanitarnog mosta za svoju ćerku i unuku. I uspela je! Ona se zove Ljiljana Terzić, a njena ćerka 29-godišnja Monika postala je totalni invalid, greškom lekara, posle porođaja i rođenja zdrave devojčice Helene.

A. Čukić
Tri borca: Monika, Ljiljana i Helena Terzić

Teška sudbina ove mlade samohrane žene, koja se već nekoliko godina nalazi u stanju budne kome, i uz pomoć bližnjih, majke i oca, se svim silama trudi da ozdravi i vrati u normalne tokove, ganula je i naše čitaoce. Apel njene majke Ljiljane Terzić koja nam se teška srca obratila s molbom za pomoć, ipak je stigao do dobrih ljudi.

Najveća nagrada

Srećna sam što Monika sve više razume, počela je smeškom da mi daje na znanje šta joj prija. Ipak, najviše se obraduje svojoj ćerkici Heleni, kad joj sedne u krilo. To je za mene najveća nagrada", ističe Ljiljana Terzić od koje nećete ni čuti da im je novac najveća prepreka u životu. Za njih je najveća bol što su nekada imali zdravu ćerku, a sada nisu u stanju da joj obezbede optimalne uslove za oporavak u koji veruju i lekari i oni.

"Molim vas pomozite mojoj Moniki koja je više nego ikada potrebna svom detetu...", rekla nam je krajem juna prošle godine, tražeći samo jedno - da se njenoj ćerki omogući boravak u Atomskoj Banji Gornja Trepča, specijalizovanoj ustanovi, u čiju efikasnost veruju i lekari.

Ali, uzaludne su bile doktorske preporuke, slovo zakona je bilo jače, a ono ne poznaje ni muku ni bedu, a ponekad čini nam se ne prepoznaje ni bolest.

Jedina dva lečilišta u Srbiji gde je Monika mogla dobiti adekvatnu terapiju, Atomska i Banja u Kanjiži su odavno privatizovane i Fond za zdravstveno osiguranje Srbije ne šalje tamo pacijente, sem o njihovom trošku. Bolesna Beograđanka ipak je stigla u željenu banju, zahvaljujući plemenitim ljudima koji su pružili utehu ovoj porodici.

"Želim svim čitaocima 'Vesti' da se zahvalim, svima znanim i neznanim koji su pomogli mojoj ćerki Moniki da ode na rehabilitaciju u Banju Trepču. Monika danas vidno napreduje, ispravili su joj stopala, a i noge koje su bile bukvalno zgrčene, što znači i bolju cirkulaciju. Takođe, na prstima šaka, koji su bili zgrčeni, vidi se pomak napred. Radili su joj dva puta dnevno kinezi terapiju... Boravak u banji i upotreba te lekovite vode, pa i sam vazduh je značio boljitak: bolji rad bubrega, više kiseonika za mozak. Svako ulaganje u Moniku dalo je, hvala bogu, uspešne rezultate, iako smo u banji boravili samo 12 dana. Šta bi tek bilo da smo proveli 30 dana, koliko su savetovali lekari?

Želela bih da kažem, možda to sada i nije tako bitno, da Zdravstveni fond Srbije nije hteo da odobri ni jedan jedini dan mojoj Moni za rehabilitaciju iako znaju da joj to život znači. Sve sam uredno po zakonu podnela i dopunu izvršila, čak sam deo godišnjeg odmora posvetila sakupljanju silne dokumentacije, kako bi Monika bila koji dan više u banji. Ali, oni jednostavno izmišljaju razloge da vas odbiju, ovakvi pacijenti su za njih zauvek otpisani. Ja kao majka sam ostavljena da se sama borim za njen oporavak, jer naš zakon o zdravstvu ne dopušta nikakvu kućnu rehabilitaciju, niti logopeda, što je još važnije, čak ni neurologa, već lekara sama moram da plaćam, kupujem skupe lekove, vežbe fizioterapeuta...

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

Time je još veća moja zahvalnost prema vama, jer dragi humani ljudi samo vi verujete u moju Monu, a ona će progovoriti i dignuti se iz kolica, to mi govori moje srce, ja to dobro znam... Još jednom izražavam svoju veliku zahvalnost i kao majka i kao baka na podršci koju ste nam pružili, na svakom telefonskom razgovoru, rečima ohrabrenja, na svakom evru koji ste nam poklonili... To se nikad ne zaboravlja", napisala je Ljiljana Terzić redakciji "Vesti" i njenim čitaocima.

Dar humanih

Od čitalaca "Vesti" iz Australije, Nemačke i Švajcarske i drugih zemalja primili smo oko 1.000 evra, na čemu smo im od srca zahvalni. Samo 15-dnevni boravak u Atomskoj Banji košta 1.500 evra, kaže službenica Ljiljana Terzić, koja izdržava i bolesnu ćerku i petogodišnju unuku, kupuje lekove kao "gliatilin"
kojeg dobavljaju iz Rusije, a "ceroksin " iz Švajcarske, skupe preparate za jačanje imuniteta i plaća dodatne medicinske usluge.




 

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Pune ruke poklona
HUMANITARNI MOST Melem na ratnikove rane
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online