Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Ponedeljak 18.05.2015.
12:00
B. R. - Vesti - Foto: Vesti A

Sad je ceo svet Draganov

Neke lepe akcije "Vesti" započnu ujutro a završe se istog dana, a da i ne osvanu na stranicama novina. Baš kao i ova za 19-godišnjeg Dragana Radočaja iz Ljeskara kod Prijedora, jedinog u BiH koji boluje od retke bolesti, sindroma "staklenih kostiju".

Vesti
Borac: Nova kolica za Dragana Radočaja

Prvi mejl koji je stigao na Humanitarni most iz Norveške potpisala je zemljakinja Miloranka Radosavljević u ime Udruženja Srba "Ivo Andrić" upitavši nas da li je nekom iz Republike Srpske hitno potrebna pomoć. Na naših pet predloga, dobili smo odgovor da će njihov humanitarni prilog otići na adresu ovog invalida i to za kupovinu kolica na električni pogon!

Dela govore

Iako se nisu sami pohvalili, uočili smo na sajtu članova ovog srpskog udruženja iz Norveške, da su se odazvali apelu OŠ "Milivoje Borović" iz zlatiborskog sela Mačkata čiju su biblioteku obogatili za više od 200 knjiga, potom uplatili sredstva za potrebne lekove majci Jeleni i ćerki Vanji Radovanović iz Šida, a pomogli su i domaćinstvu 13-godišnje bolesne Andrijane Petrović iz Plane kupovinom šporeta. Dela govore više od reči.

Veličina i snaga jednog naroda se meri spremnošću da pomognu svojim sunarodnicima u nevolji, piše u pozivu Udruženja Srba "Ivo Andrić" sa sedištem u Stavangeru u pokrajini Rogaland na jugozapadu Norveške, a njihovih 120 članova očito ne treba podsećati na ljubav prema otadžbini.

Ali, ako se zna da su osnovani tek 3. juna prošle godine, neposredno iza katastrofalnih poplava u Srbiji, i da još nisu proslavili jubilarnu godišnjicu postojanja, onda njihova aktivnost, na čelu sa predsednikom UO Udruženja Nikolom Lazarevićem, zaslužuje svaku pohvalu. Baš kao i odziv srpskog življa sa područja Rogalanda, gde ima oko 1.000 naših zemljaka.

Iz prostorija na Nitorgetu u centru Stavangera, koje su 2. maja bile mala srpska ambasada, gde su članovi i prijatelji Udruženja dostojno predstavili srpsku gastronomiju i kulturu, stigla nam je lepa vest od zemljaka: iznos od oko 650 evra biće uplaćen Fondu zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, a za koji dan će pred vrata šestočlane porodice Radočaj stići i invalidska kolica, pravljena u Banjaluci, po Draganovim merama.

Time su okončali u istom danu akciju "Vesti" i ostvarili jedinu želju nepokretnog mladića, koji nije mogao da sakrije radost kada smo mu javili da će uskoro sam krenuti u svoju prvu šetnju do najboljih drugara u selu: "Takva kolica moji roditelji nemaju odakle da plate, ali meni ona znače kao čitav svet, neću više biti vezan za jedno mesto i zavisiti od drugih da me izvedu napolje", kaže ozareno Dragan koji je do svoje desete godine izbrojao više od stotinu lomova, a koliko je vremena proveo u gipsu to čak i on ne može da izračuna.

Lomio je čak i u snu ruke, noge, prste, vilicu, rebra, ključnu kost... Ipak, uprkos bolesti i prestanku pohađanja škole iako je bio odličan đak, nije posustao, uz pomoć interneta savladao je čak i engleski jezik, jer je njegov životni moto oduvek glasio: "Treba se boriti. Sve sam proučio o staklenim kostima. I onima koji ne znaju mogu reći da ti lomovi mnoge bole. Ali, prođe i idemo dalje..." A sada uz pomoć kolica, nada se majka Dragana, možda će ovaj pametni mladić i nastaviti školovanje. Zato hvala i u ime "Vesti" zemljacima iz kluba "Ivo Andrić".

Čuvari tradicije

Udruženje Srba Rogaland "Ivo Andrić" čine uglavnom Srbi sa područja cele bivše Jugoslavije, većina je iz Srbije, Republike Srpske, Federacije i Hrvatske, a tu je i nekoliko Norvežana. Dečje radionice za učenje srpskog jezika i čuvanje srpske kulture, kao i sportske aktivnosti kako za najmlađe tako i za omladince biće osnovane na jesen, a u planu je i formiranje folklornog društva, kaže potpredsednik Goran Stjepanović.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Aparat za prijedorske bebe
HUMANITARNI MOST Glas iz duše jedne žene
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online