Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Četvrtak 19.02.2015.
12:00
S. Princip - Vesti - Foto: Vesti A

Niste više s nama, zauvek ste u srcima

I fudbal, najvažnija sporedna stvar na svetu, u emigraciji je, kao i ceo ostali život, pun nostalgije, posebno sećanja na stare drugare iz otadžbine. O tome svedoči i januarski turnir u malom fudbalu, odigran u sidnejskom Liverpulu, a posvećen FK Jedinstvo iz Islama Grčkog. Mesta u Ravnim Kotarima, u severozapadnoj Dalmaciji, koje pripada gradu Benkovcu, u zadarskom okrugu, danas u Republici Hrvatskoj. Kako su nam organizatori ovog turnira napisali, igrali su daleko od svog stadiona, ali nisu zaboravljali igrače s kojima su nekada u ovom timu davali golove.

Vesti
Srčani: Jedinstvo Islam Grčki i SK Liverpul uz menadžera Gorana Subotića

"Mnogi od njih nisu više među nama, ali će večno ostati u našim sećanjima i srcima", poručili su momci iz Islama Grčkog i okoline, koji danas žive u Sidneju. Oni su to dokazali i na delu, sakupljajući za vreme turnira donacije za sedam porodica igrača s kojima su nekada zajedno bili u timu.

Dobrovoljci

Da bi bilo više novca za slanje porodicama, među učesnicima turnira nađene su četiri porodice koje su za ovaj događaj darivale hranu, piće, kafu i slatkiše.
Humani dobrovoljci bile su familije Veselinović, Arčaba, Kožul i Mlinar. Od prikupljene donacije od 2.105 AUD zasad je direktno u Rijeci isporučeno 300 dolara porodici Oluić, a ostalih šest familija će ova sredstva dobiti preko Humanitarnog mosta "Vesti", što će i nama predstavljati čast.

Prikupljeno je ukupno 2.105 australijskih dolara, dakle, po 300 dolara, ili oko 185 evra poklonjeno je svakoj od familija i putem Beo-eksporta, koji se kao i uvek odrekao svoje provizije kada su u pitanju humanitarne akcije, poslato na njihove adrese. Na turniru su učestvovala deca ispod deset godina: Jedinstvo Islam Grčki, Sportski klub Liverpul i Bonirig Sidnej, kao i timovi seniora: Kašić-2013, Sidnej Igls i Elitna ekipa.

Turnir su osvojili Sidnejski orlovi. Organizatori, putem jednog od njih, Milenka Arčabe iz Sidneja, zamolili su "Vesti" da sa naših stranica pošaljemo "pozdrav svim porodicama iz daleke Australije, od svih učesnika ovog humanitarnog turnira". I ne samo to, oni su podsetili da se na ovakav način odužuju za nekadašnje drugarstvo, koje traje već nekoliko godina, i da će - nastaviti.

Inače, ljudi čija je mladost ostala povezana sa Jedinstvom, nastoje i na druge načine da sačuvaju lepe uspomene. Tako, već niz godina, nekadašnji kapiten Vinko Pupovac vodi blog na kome se javljaju pored njega i nekadašnji igrači i navijači.

Jedan od njih, potpisan sa "Rajko", tamo je o njihovom klubu napisao da Jedinstvo 'večno živi u našim srcima, jer ono nije bilo samo fudbalski klub, a to najbolje znaju oni koji su u njemu igrali'. Uz ovo nalazimo kako Rajko pre nekoliko godina obaveštava svoje drugare o memorijalnom turniru "na Morcijevom terenu", kao i da su spremni dresovi FK Jedinstvo.

Ono što mu je Vinko Pupovac tada odgovorio daje punu sliku o ljubavi tih nekad mladića, kazuje o drugarstvu koje su negovali i koje nastoje da sačuvaju i danas, iako rasuti po celom svetu.

Vesti
Pobednici turnira: Sidnejski orlovi

"Svaka takva ili slična vest umanjuje bol u našim ranjenim srcima. U pravu si da naše Jedinstvo živi večno i ne samo zbog lopte, nego što je naš klub bio specifičan po mnogo čemu. Davno sam napisao da takvog prijateljstva nije bilo u celoj Jugoslaviji. Moralna obaveza nam je da nam turnir bude memorijalan zbog našeg Morcija, koji mi je izdahnuo na rukama. Hvala puno zbog dresova i želeo bih da budem i ja od neke pomoći (samo recite šta treba). Hvala ti puno na lepim rečima koje si uputio meni, a ja tvrdim da mi je bio ponos nekoliko godina biti kapiten našeg kluba, upravo zbog toga što su tu kapitensku traku zasluživali svi igrači, pa i oni koji su bili rezerve", pisao mu je Vinko. Onda je dodao i tračak nade - da se možda "zbog naših (dakle fudbalskih) aktivnosti mnogi mogu odlučiti na definitivni povratak...".

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

Za sada, posle uspešnog obeležavanja 22-godišnjice Jedinstva Islama Grčkog, daleko od svog stadiona, organizatori se zahvaljuju svim ljudima koji su pokazali svoju plemenitost na turniru, a porodicama bivših igrača žele sve najbolje, da u zdravlju i veselju potroše ovu malu donaciju...
 

Odneo ih rat

Ilija Pupovac, koji je radio kao nastavnik u Islamu Grčkom, potrudio se da na portalu benkovačko guvno objavi spisak igrača kluba koji je postojao od osnivanja 1976, sve do "hrvacke Oluje" kako naziva trenutak kada je za ljude iz ovih krajeva vreme stalo. Iz tog spiska izdvajamo sećanje na imena onih koji su poginuli u ratu. To su: Đorđe (Budin) Đaković, Đuro (Milenka) Trkulja, Svetozar (Sretka) Oluić, Dragan (Vlade) Oluić, Dragan (Živka) Subotić, Dragan (Jovanov) Ostojić, Dragan (Jovanov) Mišković, Mladen Simo (Dušanov) Parena, Boško (Krstin) Kožul, Đorđe (Lakin) Visić, Radoslav (Radin) Vujanić, Zoran (Bogdanov) Milić. "U ratu nam poginu više od jednog sastava fudbalske momčadi koji su svi osim Parente bili moji đaci", navodi čovek koji u školskim klupama pred sobom i dalje vidi te drage dečake koje je znanju i razumu podučavao u miru, da bi ih zbog tuđeg ludila izgubio u ratu.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Lepa reč najlepši dar
HUMANITARNI MOST Paket stigao bez adrese
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online