Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Novinari jedini gosti u kući bake Živke

Do zabačenog planinskog sela Tmava, koje se nalazi na pola puta između Kuršumlije i Blaca, u zimskom periodu za putnika namernika postoje samo dve mogućnosti - ili će prevariti vreme i u selo doći između dva snega, ili će osetiti surovost kopaoničkih jastrebačkih zima koje se susreću baš u ovom selu. Ovog puta sreća je bila na strani ekipe "Vesti" koja je 81-godišnjoj starici Živki Popović uručila novac koji su joj po ko zna koji put uputili plemeniti Mirjana i Ostoja Debeljak iz Grosenfilgena u Nemačkoj. Uz novčanicu od 100 evra, od čega je deo utrošen na kupovinu najosnovnijih životih namirnica, kao i uvek do sada, predali smo i Mirjanino i Ostojino pismo ispisano s ljubavlju i molbom da baki Živki prenesemo puno pozdrava.

Život je nije mazio: Živka Popović

Kuću u kojoj živi starica koju je napravio Živkin pradeda još pre dva veka kao da je zaleđena u vremenu. Da u njoj ipak ima života vidi se jedino po nakrivljenom dimnjaku iz koga se vije dim, ali i kroz široke pukotine na ulaznim vratima vremešne kuće.

Svetlo u mraku

- Hvala Mirjani i Ostoji, tim dobrim ljudima kojima želim svu sreću ovoga sveta, ali hvala i svim koji su me dosad pomagali, od čijih para mi je prvi put u životu uvedena struja u kuću i svima drugima koji su mi ove staračke dana učinili bar malo lepšim - reči su koje je baka Živka uputila plemenitim čitaocima "Vesti".

- Sada je dobro, ali je onomad bilo strašno jer od snega nisam mogla da izađem iz kuće, a nisam ni smela jer je bilo toliko hladno da sam se plašila da me ne ubije mraz. Nego, da se malo ispričamo, pa da vas ispratim jer se ovde nikada ne zna kada će ponovo da udari mećava. Kao što vidite, živim onako kako moram, od danas do sutra. Rano ležem kako bih uštedela na drvima koja ste mi vi kupili prošle godine, a onda čekam da svane. Kada svane, dan mi prođe u sedenju pored šporeta i čekanju da se smrkne i tako iz dana u dan. Niti mi ko dolazi, niti imam gde da odem. Kad padne sneg do moje kuće nema prtine, ali iz ove kože u drugu ne mogu. Kad bi me sada neko pitao šta čekam, ne bih znala da mu kažem. Možda, eto, čekam da prođe ovaj život jer sam na ovom svetu samo na broju - priča starica, a kao da priča samoj sebi.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

Živku Popović, kao i mnoge druge ostaljene zaboravljene od svih, život stvarno nije mazio. Posle mnogih porodičnih tragedija ostala je sama na milost i nemilost životu. Ali, ipak nisu je baš svi zaboravili.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Baku Živku ne zaboravljaju
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online