Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Sreda 03.12.2014.
12:00
B. R. - K. M. - Foto: Vesti A

Pozdrav Sofiji i kamenoj kolevci

Oni su izabrali svoj put: bračni par iz Nikšića, 33-godišnja Vesna i njen četiri godine stariji suprug Svetozar, rodom iz Konjica, zajedno sa svojom bolesnom bebom 15-mesečnom Sofijom, vode se već više od godinu dana pravilom - ne predaj se nikad.

Najlepši osmeh: Sofija Šušić uzvraća darodavcima
 

Ni predaje ni odstupanja. Ili što bi u Svetozarevom zavičaju rekli: "Ne veži tugu za srce." Ali, pre nego što su pokucali na vrata Humanitarnog mosta "Vesti" bili su pred neprelaznim jazom. Ni napred, ni nazad... Suza i reči im je ponestalo od momenta saznanja da njihova preslatka ćerka boluje od retkog oboljenja mozga, genetski uzrokovanog, a za koju savremena medicina još nije našla pravi lek. Bilo ih je sramota da jauknu, a nisu ni znali koga da pozovu u pomoć iz svog skromnog podstanarskog stana i jedne više nego bedne plate.

Bravo organizatori: Velimir Dragić, Milosav Antić i Bratislav Kuribak

Iskrene želje

- Potrudili smo se da sakupimo 1.500 dolara za srećniju budućnost i zdravlje bebe Sofije, čija je sudbina dotakla mnoga srca Hercegovaca u Melburnu. Želimo da pomognemo koliko možemo ljudima u nevolji. I danas i sutra. Ova sredstva smo prikupili u blic akciji tokom naše zabave. Nadamo se da će dobro doći mladim roditeljima - rekao nam je Bratislav Kuribak prenevši i zahvalnost Udruženja Hercegovaca iz Melburna redakciji Humanitarnog mosta "Vesti" koje će njihov, kažu skroman prilog, proslediti Vesni i Svetozaru Šušiću i preneti im iskrene želje za ozdravljenje njihove ćerke.

Danas, kada god se sretnemo, ili čujemo telefonom, Šušići zrače zadovoljstvom, ne samo zbog toga što se zdravlje male Sofije evidentno poboljšalo nakon boravka u Institutu u Igalu, već i zbog činjenice da su među našim brojnim čitaocima stekli prave prijatelje, ljude koji iako je akcija za pomoć bebi iz Nikšića uspešno završena, još uvek ne zaboravljaju ime deteta koje im se nastanilo u srcu. Zato i najnoviji prilog ovoj porodici od 1.500 australijskih dolara, dar Udruženja Hercegovaca iz Melburna, nije nikog začudio u Humanitarnom mostu. To je bila samo još jedna potvrda da plemeniti ljudi širom sveta, i naši čitaoci, daju dušom što ne može da se meri ni centimetrima, a ni novcem.


Srbi iz Hercegovine nastanjeni u Melburnu, ali i njihovi prijatelji, okupljaju se jednom godišnje na njihovoj tradicionalnoj Hercegovačkoj humanitarnoj večeri, ne samo da bi se družili i zabavili, već da bi pomogli zemljacima u nevolji. Prioritet su im deca u nevolji i njihovo školovanje, a često šalju i sredstva za obnovu i izgradnju crkvi u starom kraju. U Melburnu danas živi oko 300 porodica rodom iz Hercegovine, a posebno vuku korena sa područja Konjica i Nevesinja. Veliki broj njih dolazi redovno na godišnja druženja, koja se najčešće organizuju u crkvenoj sali u melburnskom Kizborou.


Na posećenim zavičajnim druženjima, koja se održavaju krajem oktobra ili početkom novembra, Hercegovci se okupe sa svojim prijateljima iz svih srpskih krajeva. Tamo se uz hercegovačku gangu ispevaju, neki i puste suzu kada se sete svojih napuštenih ognjišta. Dobrovoljni prilozi sa Hercegovačkih večeri redovno se šalju u zavičaj za školovanje mladih iz njihovog kraja, bolesnima, ljudima u nevolji... Ove godine pozamašno su pomogli Ustanovu za decu i omladinu sa posebnim potrebama Moja nada iz Nevesinja, na čiji je račun uplaćeno 10.260 evra. Ali, nisu zaboravili ni Sofiju Šušić. Hvala Hercegovcima u ime "Vesti".
 

Ljubav za ljubav

Kratak mejl porodice Šušić iz Nikšića prosleđen Humanitarnom mostu pokazao je da ova porodica u svojoj sreći nije zaboravila ni druge. Naime, Vesna i Svetozar su nas obavestili da prilažu u ime ćerke Sofije 50 evra kako bismo slatkišima ulepšali bar jedan dan nezbrinutoj deci ili mališanima ometenim u razvoju. Lep gest roditelja naše štićenice koji je za svaku pohvalu.


POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Sofija, srećan put!
HUMANITARNI MOST Sofijin osmeh svima za nadu
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online