Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Smrt bila brža od donacije iz Sidneja

Poslednji put se obratio 26. avgusta ove godine zemljacima u rasejanju vapajem "Dijasporo, pomozi, mi smo na umoru!" Krajem avgusta, u 85. godini, na Rogozni je preminuo Kamenko Ilić, višegodišnji šef Mesne kancelarije i predsednik Mesne zajednice Rajetići, višedecenijski borac za izgradnju puteva i druge infrastrukture, zaustavljanje seoba, povratak odseljenih i spas ove od opštine Novi Pazar i od države Srbije potpuno zaboravljene i zapostavljene planine.

Snimak uoči smrti: Kamenko Ilić sa suprugom Draginjom
 

Borio se lavovski celog života i bez dlake na jeziku, čak i u dubokoj starosti, ali njegove apele niko nije hteo da čuje. Iako po prostranstvu ogromna i prebogata prirodnim i rudnim bogatstvima, Rogozna je ostala bez asfaltnog puta, prodavnice, autobusa, ambulante...


- Nije počela ni eksploatacija ogromnih rezervi rude bakra, srebra i zlata u koju je Kamenko polagao velike nade. Dece gotovo da više nema na Rogozni, škole se zatvaraju, u Rajetiću nastavu pohađaju samo četiri đaka, retki mladići i devojke beže iz bespuća i siromaštva - kaže Živko Ilić, Kamenkov sin koji ga je nasledio u Mesnoj kancelariji Rajetići.
 

Beznađe

Mi smo doživeli ekonomski genocid, zbog bespuća, siromaštva i bede, čak 90 odsto stanovništva moralo je da se odseli u centralnu Srbiju, u selima na Rogozni ostali su starci, rekao nam je nedavno Kamenko, poslednji put apelujući na nadležne, prevashodno u Beogradu, da učine nešto za spas Rogozne. Slične nevolje muče još stotine starih na Goliji i Pešteru o kojima Srbija ne brine, pa prepušteni sudbini neki u beznađu sebi i život prekrate.

Kamenkova borba za Rogoznu bila je povod da naša čitateljka i dobrotvorka Rajka Tarlać iz Sidneja s prijateljem sveštenikom pošalje "Vestima" 200 AUD sa željom da ih Kamenko uruči nekome od najsiromašnijih žitelja ove planine. Nažalost, smrt je bila brža: dok je novac putovao ka Rogozni, Kamenko je otišao na onaj, nadamo se, bolji svet. U dogovoru sa darodavcima, novac ćemo uručiti starici, 80-godišnjoj Miljojki Aksentijević iz sela Žunjevići o kojoj smo, na Kamenkov predlog, napravili priču za Humanitarni most "Vesti".


U kolibi oblepljenoj blatom koju može da oduva malo jači vetar, sa jednim sobičkom, i imovinom koju čine kovani šporet, dotrajali metalni krevet, nekoliko izrabljenih ćebadi, dve ovce i tri kokoške, u devetu deceniju života uskoro će ući Miljojka, najsiromašniji žitelj Žunjevića, najsiromašnijeg sela na Rogozni, najsiromašnijoj od svih planina u Srbiji. I mada je snaga polako izdaju, a i ne čuje baš najbolje, Miljojka se, uprkos sirotinji, bori da poživi što duže i da se njeno ognjište ne ugasi. Ova starica nije imala sreće u životu: udala se na drugoj strani planine, u opštinu Zvečan, nije imala poroda, a kada je muž preminuo, odlučila je da se vrati u Žunjeviće i da sama proživi ostatak života.
 

Miljojka Aksentijević

- Zaspiš sam, probudiš se sam, zimi čujem i kurjake oko kuće, i nije mi baš svejedno jer do prvog komšije ima kilometar, ponekad pričam sama sa sobom da se okuražim i da ne poludim, a najviše se obradujem kad navrati neko od rođaka ili komšija, često mi donesu nešto od hrane, voće ili sok - priča Miljojka i naglašava da joj ipak najviše nedostaje televizor. - Imala sam jedan koji je pre nekoliko godina izgoreo i ne može da se popravi, od tada sam lišena jedine razonode kojom sam prekraćivala duge noći i dane - kaže Miljojka koja bi se silno obradovala i nekom polovnom, a još očuvanom televizoru.


- Dok budem mogla da hodam i sama da muzem ovce, biće mleka i sira, a posle, bog sam zna: bojim se, završiću kao mnogo staraca na Rogozni, koje nije imao ko ni da sahrani - kaže Miljojka s gorčinom i strahom.

- Obećavali su neki ljudi da će mi pomoći da nabavim televizor, ali su zaboravili na obećanja. Ne mogu ni sebe da prehranim, a kamoli da ga kupim. Televizor bi mi sigurno produžio život bar za koju godinu - veruje Miljojka i objašnjava da nema nikakva primanja i da jedva uspeva da plati struju koju potroši jedna sijalica u njenom domu.

Iako ne ide lekaru, baka je još spremna da radi i zaradi. Nažalost, na opusteloj planini gde su svi sirotinja za nju nema posla. Ipak, Miljojka ne sedi. "Još dobro vidim i mogu da predem i pletem, ko god donese vunu, ja mu ispletem džemper, čarape, za uzvrat dobijem kafu, šećer, zejtin, pirinač..."

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Sad znaju da nisu same
HUMANITARNI MOST Ima samo jednu želju
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online