Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Četvrtak 31.07.2014.
12:00
D. Đorđević - Vesti - Foto: D. Đorđević A

Bogorodice, zaštiti moje dobrotvore

Donacije koje su proteklih dana pristizale posredstvom "Vesti" za Srbu Stankovića, nekada zlostavljanog dečaka-ovčara, koji sada živi u planinskom selu Kozji Dol kod Trgovišta, stigle su u njegove ruke.

Raduju se životu: Novica i Srba Stanković
 

Za to su se pobrinuli naši reporteri, koji su ovom 33-godišnjem mladiću uručili 100 AUD anonimnog donatora iz Sidneja, 200 AUD od donatorke D. Vukmirović iz Melburna uz reči ohrabrenja, 100 AUD od baka Dane iz Australije i njeno toplo pismo, kao i 250 evra od članova Srpskog penzionerskog kluba u Cirihu.

Put u Makedoniju

- Mi smo trojica braće od istog oca i majke. Stojanče je najstariji i on je ostao u Makedoniji. Nadničio je kao mlad, našao fino devojče i oženio se. Radi u rudniku, lomi kamen macolom... Od ovih para odvojiću deo da ga obiđem, da vidim decu, jer sam srećan što sam čiča, što su naša krv... I neću da se tamo setim svog detinjstva, kako me je zlotvor, onaj gazda, spuštao u bunar vezanog za konopac sa glavom naniže - obećava Srba.

Srba, koji je ostavši bez roditelja, kao dečak dopao ropstva u jednom planinskom selu iznad Krive Palanke u Makedoniji, silno se obradovao donacijama jer namerava da sa bratom Novicom, s kojim zajedno živi u staroj školi, sagradi svinjac i da imaju meso, kako ne bi jeli prazna jela tokom godine.


- Majka Božja, moja golema zaštitnica svima da podari zdravlje, da svi rastu u visinu i širinu, da su sve naše rabote drage njoj, a posebno da zaštiti moje dobrotvore, čitaoce "Vesti" koji nas godinama čuvaju i kada je najpotrebnije darovima pomažu da preživimo i volimo život koji nam je toliko puta okrenuo leđa - zahvaljuje Srba na mešavini srpsko-makedonskog i nastavlja:


- Imamo mali plastenik koji smo napravili od letvi i pokrili najlonom. Dva puta nam ga je nosio vetar i obarala kiša, ali popravimo... Ako Bog da, biće malo krompira, pasulja, paradajza, luka... Pare od dobrotvora čuvamo u banci da bismo imali sredstva za zimu, kada je ovde najteže. Tad ne može da se izađe iz kuće i nema posla za brata Novicu nadničara. Daće Bog... - veli Srba i na rastanku poručuje da je srećan, da prvi put diše punim plućima, da ga bolesti zaobilaze, ali ne i strahovi od nepoznatih ljudi.

Pismo iz Sidneja

Novi prilog od 100 AUD za Srbu i Novicu Stankovića poslale su Milanka i Tijana Latinčić iz Sidneja koji ćemo uručiti prilikom sledeće posete braći. Naše čitateljke su poslale i pismo u kojem pišu: "Poručite im da će svakog meseca od nas dobiti ovu sumu da im život olakšamo bar malo..."


"Jedem redovno, dva puta, po malo, ali dovoljno. Zanimam se oko baštice, odem do komšija kad zahladi, pomognem oko skupljanja sena, daju mi malo sira i mleka i slatko se ispričamo", završava Srba i još jednom zahvaljuje: "Bez ikone Bogorodice ne ležem. Ona je ispod jastuka, čuva mene i moje najbliže, a među njima su svi moji dobrotvori širom sveta."
 

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete dobiti i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Kako sejali tako želi!
HUMANITARNI MOST Biće mesa za narednu zimu
HUMANITARNI MOST Lazar ostvario životni san
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online