Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Hvala vam, braćo, bog vas blagoslovio

Kiša i blato nisu dozvolili humanitarcu Hidu Muratoviću i reporterima "Vesti" da se vozilom probiju do zabitog Dedilova na Rogozni kako bi porodici Radomira Janićijevića, u njihovom domu, uručili donaciju od 1.485 evra koju su im prikupili i poslali članovi SKK "Sveti Sava" iz Hokston Parka i Srpskog nacionalnog centra Boniring u Australiji, predvođeni Milicom Brkljač i Rankom Ignjatićem.

Radomir prima prilog iz Australije
 

Na predlog Janićijevića, koji nam je zapregom, sa sinom Jovanom i ćerkama Kristinom i Jasminom, krenuo u susret, sreli smo se u susednoj Belanskoj gde su Radomir, njegova supruga Nataša i deca u aprilu ove godine preživeli pravu dramu.

Podsetimo, dok su se zapregom vraćali iz susednog sela Grubetići upali su u oluju i survali u nadošlu Belansku reku, odakle su jedva izvukli žive glave, ali ne i konje Cvetka i Dorata koji su se podavili u podivljaloj bujici.

Stigao i "Vihor"

Kada su Janićijevići ostali bez konja Cvetka i Dorata najtužniji je bio najmlađi član porodice 12-godišnji Jovan. Danima je plakao i patio, a prvu radost doživeo je kada je od Konjičkog kluba Mustang iz Aranđelovca dobio ždrepca Vihora koga svakodnevno pevajući timari i hrani.
- Do proleća će Vihor ojačati, pa ću i ja imati svog konjića, još boljeg od tatinih - veli Jovan.

Kako nam je objasnio Radomir, bila je ovo prilika da nam pokaže da ga Vidra i Đogo, kojim su zamenili nastradale Cvetka i Dorata i koje su kupili zahvaljujući ranijim donacijama naših čitalaca iz Australije i Rusije, dobro slušaju i mnogo im znače.


- Oni su nam sve što imamo, sva imovina i bogatstvo, njima idemo u nadnicu, njima izvlačimo drva iz šume, od njih preživljavamo. Da nije bilo "Vesti" i dobrih ljudi, mi ne bismo imali od čega da živimo, ovako, posle velike tuge, radost je konačno stigla i u našu trošnu kuću na Rogozni - priča Radomir i naglašava da je prvo telefonom obavešten o novoj donaciji i da u prvi mah nije mogao ni da poveruje da su "tamo daleko" neki njima nepoznati, a dobri i humani ljudi za njega i njegovu porodicu sakupili tako velike pare. "Nikada u životu nisam u rukama držao 115.000 dinara (1.485), za nas je ovo je pravo bogatstvo, uz donaciju od 620 AUD
koju smo nedavno dobili od Boćarskog kluba iz Kabramate kod Sidneja i 500 evra koje su nam donirali čitaoci "Vesti" iz Švajcarske, sakupili smo dovoljno novca da zemljane podove zamenimo patosom i za malterisanje kuće, ali i za još jednu investiciju koja će nam olakšati život - kaže glava porodice Radomir.
 

Reportere odvezli zapregom koju su im poklonili naši čitaoci
 

Janićijevići planiraju da uskoro počnu izgradnju štale sa torom u kojoj će od proleća do jeseni držati ovce koje će da iznajme u Šumadiji. "Imaćemo mleka, ostaće nam vuna i jagnjad, biće lakše nego sa drvima koja iz šume iznosimo na rukama i uz pomoć konja Vidre i Đoga. Kad sledeći put dođete imaćemo čime da se pohvalimo", ističe ovaj siromašni gorštak sa Rogozne, a njegova starija ćerka Kristina u ime cele porodice poručuje: "Hvala vam, braćo iz Australije, spasli ste nas i izvukli iz velike nevolje, neka vas bog blagoslovi i čuva!"

Ram za dugo sećanje

Janićijevići su pročitali spisak imena svih darodavaca iz Australije I rekli:
- Spisak ćemo odštampati i uramiti u kući i dok smo živi pamtićemo ko nam je pomogao kada smo bili u najvećoj nevolji. Ko zna, možda i mi budemo jednog dana u prilici da se revanširamo bar nekome od naših dobrotvora ili drugima u muci i sirotinji pomognemo.

 

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.


POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Plakala je od sreće
HUMANITARNI MOST Sad znaju da nisu same
HUMANITARNI MOST Ceo život nestao u trenu
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online