Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Nije sam u nevolji

Posle reportaže objavljene u "Vestima" o Aleksandru Gojkoviću (70) iz zabitog sela Poljice na Goliji, koji živi u kamenoj straćari bez struje, punoj vlage, pacova, zmija, muke i sirotinje, humanitarcu iz Novog Pazara, Hidu Muratoviću, odmah se javilo nekoliko naših čitalaca koji su poželeli da mu pomognu. Među prvima, iz Nemačke se javio Zijad Košuta, poreklom iz ovih krajeva, koji je Aleksandru, koga žitelji okolnih sela zovu Kralj, poslao 150 evra uz poruku da ih potroši za hranu i da više ne gladuje.

Obradovan: Aleksandar Gojković
 

Još 50 evra ovaj oboleli, gladni, često promrzli, iscrpljeni i neobični siromašak je dobio od Omera Binjoša, takođe iz Nemačke, uz preporuku da se obuje i toplo obuče. Ubrzo potom stiglo je i 100 evra Ranka Kostića iz Švajcarske. Malo je reći koliko su ga samo obradovali. Mada ga zovu Kralj, Aleksandar živi kao poslednji bednik. Pre punu deceniju je ostao bez struje, pošto nije mogao da plati "dve sijalice". U međuvremenu, morao je da sahrani oca i majku, a preživljavao je od šumskih plodova, pečurki dok ga je zdravlje služilo i od "svojih ruku" i nadničenja!


- Mrak mi najteže pada, zimi posebno, jer je dan kratak. Dok spavam, pacovi mi se vrte oko glave, a čim stigne proleće iz zida se pojavljuje divlja zmija, koja mi "merka" hranu - žali se Aleksandar.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.


Saznavši razlog posete reportera "Vesti" i Hida Muratovića, naglašava da ga je "sunce ogrejalo":


- Znao sam da mi nosite nešto dobro, nešto što će mi olakšati i produžiti život. Za mene su ovo ogromne pare. Nikakvih primanja nemam i već desetak godina u rukama nisam imao više od 1.000 dinara. Da nije bilo komšija iz okolnih sela koje su mi donosile hleb i mleko, odavno bih već bio na onom svetu. Neizmernu zahvalnost dugujem Zijadu, Omeru i Ranku što su me se setili u najtežim trenucima mog, inače, preteškog života. Kupiću manju zalihu najosnovnijih namirnica. Hido mi je doneo jaknu i čizme, pa ću kupiti i neke tople cipele. Nabaviću i nešto lekova, a 100 evra ostaviti na stranu, zlu ne trebalo.

Zahvalni Dudićima na pomoći: Omer Hot sa decom
 


Već godinama Aleksandar pati od kile, koja mu ne dozvoljava da bilo šta radi. Nema zdravstveno osiguranje i ne može da se operiše. Zato će pokušati da uz pomoć Hida Muratovića i ljudi dobre volje sakupi novac za operaciju na nekoj privatnoj klinici, kako bi se oslobodio bar te nevolje.


Teška sudbina ovog starine "ganula" je i socijalne radnike u Novom Pazaru, koji su posetili "mučenika sa Golije", uvideli i sami njegovu situaciju i obećali mu stalnu socijalnu pomoć.


- Eh, kad bih od države dobio bar za hleb i lekove, gde bi mi bio kraj?! Obećali su, ali dok ih ponovo ne vidim ovde, ne verujem u njihove reči. Duže od dve decenije živim ovako i znam da su znali za moje nevolje, ali niko se za mene nije zainteresovao dok me Hido Muratović i "Vesti" nisu posetili - iskren je Gojković.
 

Donacija porodici Hot

Porodica Dudić, poreklom iz Sandžaka, poslala je iz Nemačke 200 evra porodici Hot iz Bujkovića na Pešteru.
- Dudićima hvala do neba! Njihova pomoć mnogo će nam značiti: platićemo struju, deci ćemo kupiti knjige, bolesnom Adnanu lekove... Neka im Bog podari sve najbolje i neka ih sreća prati - kaže Omer prinuđen da sam sa deset prstiju hrani i školuje osmoro dece od kada ga je ostavila supruga Nermina.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Sad znaju da nisu same
HUMANITARNI MOST Da Alina ne oskudeva
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online