Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Školarcima pribor, bebi topla garderoba

Siromašnoj porodici Aleksić iz planinskog sela Gradnja, kod Vranja, reporteri "Vesti" nedavno su uručili poklone dobročinitelja Ilije Mikija Vujovića iz Pariza i njegovih prijatelja, kao i plemenitih sugrađana, profesorki Milice Mitić, Olivere Kostić i njenih drugarica iz Vranja.

Za bebu najviše: Majka Jasmina sa ćerkicom sarom
 

Reč je o školskom priboru i slatkišima 10-godišnjem Stefanu i osmogodišnjoj Aleksandri, koje su pripremili donatori iz Francuske, dok su garderobu za petomesečnu bebu Saru prikupile i poslale pomenute humane sugrađanke. Opisati radost ovih mališana, željnih svega, u trenutku kada smo im predali sve ove poklone, teško je i našim novinarima, kojima se u mnogim trenucima tokom posete ovoj porodici srce stezalo. Zato ćemo pokušati da dočaramo bar delić tog raspoloženja. Kako mali Aleksići čokoladu nisu probali ko zna koliko dugo, to je prvo što su brat i sestra podelili na ravne časti i u slast pojeli, dok se ogromno zadovoljstvo širilo njihovim licima.


- Hvala svim tim dobrim ljudima, Bog im sreću i zdravlja dao! Deca su se posebno obradovala svime što ste nam doneli, pošto suprug Goran i ja to ne možemo da im priuštimo. Oduševili su i mene i skinuli nam veliki deo tereta sa pleća, jer Sari bar neko vreme nećemo morati da kupujemo odeću - zahvaljuje se majka Jasmina Aleksić, ubrzo se ispravivši:

Čokolada podeljena na ravne časti: Aleksandra Aleksić sa sestrom Sarom i bratom Stefanom
 


- Ma, gde bih kupovala, to samo pričam tako. Zamišljam kako bi to bilo lepo, eto. To vam je sva istina. Više se ni ne sećam kada sam deci nešto posebno kupila, nemamo od čega...

Od našeg poslednjeg pisanja o Aleksićima i njihovoj borbi za preživljavanje, ali i velikoj međusobnoj ljubavi i uvažavanju, dobili su i treće dete, ćerkicu Saru. Otac Goran je jedini koji radi i zarađuje za najosnovnije potrebe njegove porodice tako što odlazi u nadnicu, najviše u šume na seču drva za ogrev kod privatnika. Radi i sve ostale poslove. Mlad je, zdrav i ništa mu nije teško. Imaju bašticu, od koje su dobili nešto crnog i belog luka, krompira, imaju orahe i malo zimnice koju su smestili u jednu od najhladnijih prostorija.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

Oko čuvanja bebe, majci Jasmini pomažu sin Stefan i ćerka Aleksandra, presrećni što su dobili seku. Ipak, Aleksiće i dalje prati težak usud nemaštine i siromaštva od kako znaju za sebe. Nikako da im krene nabolje. Ne zato što ne mogu da rade, već zato što Jasmina nema gde da radi, a Goran nema stalan posao, samim tim ni prihode. Zato se potucaju po selu i naseljavaju stare kuće, koje renoviraju i održavaju potomcima vlasnika koji žive daleko od rodnog sela.

Trenutno su u kući koja, takođe, nije njihova već je održavaju. Ne plaćaju kiriju. Naišli su na dobre ljude, familiju Popović iz Vranja, koja ima staru porodičnu kuću pored potoka u selu Gradnja. Svaki dan za njih je novi izazov i golema borba za puki opstanak. Posebno od kako je na svet došla beba Sara. Treba obezbediti pelene i još mnogo toga za dva školarca, a kako to zna da bude teško svako ko je roditelj može i sam da pretpostavi.

Siromasi od rođenja

Kada smo posetili Aleksiće, glava porodice Goran je bio u šumi u nadnici. O životu ovog siromaška ispričala nam je njegova supruga Jasmina:
- Moj suprug je rodom iz Trstene, sela koje je sada uz administrativnu granicu sa Kosovom. U njegovoj porodici je bilo ukupno 16 dece iz dva braka. Neki su u međuvremenu umrli. Ostalo ih je 11. Svi se čuju povremeno, nema svađe između njih jer nemaju oko čega da se spore. Imovinu nemaju, a kuća u rodnom selu je pala dok su bili mali. Nije mogao da ide u školu, zbog siromaštva. Nisu imali knjige, sveske, ništa. Ko je mogao da uči kad su i danju i noću sanjali komad hleba?! Tako je Goran još sa 15 godina krenuo u nadničarenje. Od tada traje njegova borba za bolje sutra, ali ono nikako da dođe...

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online