Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Ponedeljak 21.10.2013.
12:01
D. Đorđević - Vesti - Foto: D. Đorđević A

Ni rod rođeni nas ne bi ovako gledao i pomagao

Za sedmočlanu, siromašnu porodicu Jović iz planinskog sela Uševce kod Vranja, nedavno je stigao redovni mesečni prilog Ljiljane iz Australije. Ovog puta, u vrednosti od 220 dolara, koji su pre svega namenjeni najmlađem članu Jovića, osmomesečnoj bebi Sanji.

Tetka je pazi i neguje danonoćno: Beba Sanja sa Jagodom Jović
 

Po želji njihove dobročiniteljke, koja svakog meseca misli i pazi na njih, za Sanju je kupljeno adaptirano mleko i pampers pelene za mesec dana. Od ostatka novca, a po želji Jovića, nabavljena je kantica eurokrema, mesni narezak i paštete, koje Aleksandra i Sara posebno vole. Predat im je i novac koji je pretekao, u iznosu od 8.000 dinara, da sami kupe ono što im je najviše potrebno.

Voli da ručka

Jagoda čuva sestričinu Sanju i ne odvaja se od nje. Kaže da počinje da biva interesantnija, da ih sve zabavlja svojim gukanjem, da želi da se šeta...
- Veselo je dete, sito, pije mleko ovo kupovno, ali jede i drugo. Sve što joj daš neće da odbije. Voli da gricka koricu taze pečenog hleba i samo guče: njam, njam, njam... Onako veselo i zadovoljno, a nama milo, suze nam poteku od radosti - kaže Jagoda koja ima problema sa nogama, pa hoda pomalo otežano. Radost je izazvao i eurokrem, dve kofice koje će biti u slast pojedene.

U njihovo selo, 15 kilometra udaljeno od Vranja, reporteri "Vesti" stigli su po sunčanom vremenu. Pravo miholjsko leto. Dočekali nas Miodrag, nevoljna ćerka Jagoda i beba Sanja. Ostali su u poslu. Koriste lepo vreme da pomognu u poljoprivrednim radovima kod komšija i zarade koji dinar. Stanislavka, sa ćerkom Suzanom, bila je u nadnici na đubrenju njiva, dok su najmlađa ćerka, Aleksandra (12) i Jagodina ćerka, Sara (10), čuvale koze pored reke Veternice.


- Svi radimo. Znamo da ne može da se živi od milostinje. Sve dok je lepo vreme, trudimo se da zaradimo i sačuvamo neku paru, a kad dođe jaka zima nema izlaska iz kuće. Zato moraju da se naprave zalihe brašna, krompira, pasulja, da se napuni kaca sa kiselim kupusom, da zakoljemo jedno svinjče, ako uštedimo novac i kupimo ga. Eh, jedno od 80 kg bilo bi dovoljno za celu zimu. Ne trošimo mi na gluposti, sve što pretekne stavi se na sto i dogovaramo se šta ćemo - navodi Miodrag, dodavši sa velikom zahvalnošću:

- Hvala toj dobroj ženi koja nas nije videla, a pomaže nam kao da smo njeni. Od kako je počela da nam stiže njena pomoć za dete, kuća nam je zablistala. Kao da uđe neka svetlost kroz odžak i sve krenu nabolje. Beba Sanja je bila bolešljiva, kada je pila kozje mleko, a kada ni toga nije bilo, zašećerenu mlaku vodu. Kažu nam ne valja vam to, ali nismo mogli drugačije.

Zahvalan: Miodrag Jović sa poklonima
 

- Završila je u bolnici, ali oporavila se. Kad se vratila kući, Bog se javio u liku i delu dobročiniteljke iz daleke Australije, koja nam reče šta treba da pije i evo napreduje kao nikad. Unuki od naših prijatelja, koja ima 10 meseci kupuju pampers br. 3, a mi našoj Sanji, koja je dva meseca mlađa već br. 5. Ma, ko malo bumbarče je, pogledajte joj obraščiće - kaže Miodrag, najstariji u kući i jedina muška glava.
 

POZIV DONATORIMA

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

Na deonici regionalnog puta koji prolazi kroz selo, u nizini, krpe se rupe na asfaltu. To radi privatno preduzeće iz Vranja. Saznavši to, Miodrag je ne časeći časa, otišao da potraži posao, jer je čuo da su im potrebni fizički radnici.


- Rekli su mi da dođem i počnem da radim. Za sad, fala Bogu, služi me zdravlje. Radim sve što mi padne do ruke. Jak sam, jači od nekih mnogo mlađih od sebe. Ne zabušavam, i to gazde cene. Dok ima ovde posla, radiću, a posle videćemo - razmišlja naglas Miodrag.


Rastajemo se od Jovića, Miodrag ima posla, da pozavrši oko creva za vodu, da ga prespoji i učvrsti, a od sutradan odlazi u nadnicu na putu. Raduje se. Biće možda nedelju dana posla, čak i više, tako mu rekli. Svaki dinar za njih je velik kao kuća.

Ispomoć i za samohranu majku

Istina, pored Jovića, dobrotvorka iz daleke Australije je mislila i na samohranu majku petoro dece, Božanu Aleksić, iz Donjih Garevaca kod Prijedora. Znajući koliko je teško da sama odgaja petoro dečice, bez ikakvih sigurnih primanja, namenila joj dar od 120 dolara, koji je već na putu za Republiku Srpsku. Reporteri "Vesti" će, naravno, kao i do sad, verno zabeležiti slikom i rečju, uručenje ovog priloga Božani Aleksić o čemu će njihova dobrotvorka moći da pročita u jednom od narednog izdanja našeg lista.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Vaši smo dužnici!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online