Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Sinovima sada i otac i majka

Duže od tri decenije traje hod po mukama Vukomira Tomovića, siromašnog seljaka iz zabitog Pasijeg Potoka na planini Rogozni koji, zahvaljujući najviše čitaocima "Vesti", od pre tri godine, sa od rođenja paralizovanim sinovima 35-godišnjim Predragom i 25-godišnjim Ivanom živi u naselju Šestovo na periferiji Novog Pazara.

Hod po mukama dug tri decenije: Vukomir Tomović sa bolesnim sinovima i majkom
 


Potresne slike Vukomira i njegove pokojne supruge Zorke, snimljene dok satima na leđima kroz bespuća i po vejavici nose Predraga i Ivana lekaru u 30 kilometara udaljeni Novi Pazar, svojevremeno su obišle svet i ganule mnoge čitaoce "Vesti" i dobre ljude iz dijaspore. Mnogi su se javili, od Čikaga do Sidneja, da pomognu Tomovićima da sagrade kuću u Novom Pazaru, da više ne pešače, da se ne pate po blatu i snegu i da Predrag i Ivan budu blizu lekaru i Rehabilitacionom centru u Novopazarskoj Banji.

Snalazi se i u kuhinji: Vukomir Tomović

Za dve godine, na placu koji im je poklonila opština Novi Pazar, Vukomir je prilozima iz celog sveta i solidarnošću nekoliko Novopazaraca podigao kuću u koju se uselio sa bolesnim sinovima, suprugom Zorkom, majkom Vukosavom i trećim (jedinim zdravim) sinom Zoranom i snajom Marinom koji, da muka i tuga budu još veći, imaju nepokretnu sedmogodišću ćerku Katarinu. I mala Kaća je vezana za invalidska kolica, stalno je po bolnicama i na rehabilitaciji u Novopazarskoj Banji, sa slabim izgledima da uskoro prohoda.


- Do prošlog leta, dok nas zauvek nije napustila Zorka, nekako smo se i snalazili, naši sinovi Predrag i Ivan imali su kakvu-takvu negu, stizala nam je povremeno pomoć čitalaca "Vesti", imali smo za hranu i lekove, više nam nije ni trebalo. Ali, Zorkina smrt nas je sve duboko potresla, kako dani prolaze shvatamo koliko nam je značila i koliko nam nedostaje, bila je stub kuće. Sad sam ja Predragu i Ivanu otac i majka, moram da brinem i o baki Vukosavi, a patim i za unukom Katarinom kojoj ne mogu da pomognem - priča kroz suze Vukomir.

Naglašava da ne zna kako će dalje kroz život i da li će, sa svojim siromaštvom i mukom, moći da bude oslonac svojim paralizovanim sinovima. I sam je narušenog zdravlja, mislio je da će ga Zorka nadživeti i da će, ako se njemu nešto desi, ona brinuti o Predragu i Ivanu.

Samo da Kaći bude bolje

Vukomir Tomović sada je preuzeo Zorkinu ulogu i u kuhinji. Sve stoički podnosi, zna da je jedini oslonac porodici i nada se da će bar unuka Katarina jednog dana stati na svoje noge. Prilikom posete reportera "Vesti" nije bila kod kuće, sa roditeljima je otišla u Beograd na još neke preglede.
- Zasad nema pomaka, stalno je na rehabilitacijama u Novopazarskoj Banji i po bolnicama, ali ona je još dete, verujem da će medicina napredovati i da će doći dan kada će naša Kaća stati na noge. Bila bi to, uz svu nesreću koja nas decenijama prati, velika sreća za sve nas - naglašava Tomović.


- Sudbina je htela drugačije... Da nije bilo čitalaca "Vesti" iz Australije, Nemačke, Amerike i drugih zemalja, koji nas se sete za Božić, Vaskrs i druge praznike, ne znam kako bismo izdržali. Život se sa nama surovo poigrao, a našim nevoljama kao da nema kraja, Predrag i Ivan nikada nisu prohodali, celog života su nam "na rukama". Tek pre dve godine nabavili smo prva invalidska kolica, činimo sve što je u našoj moći da im ublažimo nevolje i koliko-toliko ulepšamo život. Ali, od posne zemlje na Rogozni, malo šume i dve krave koje smo imali nismo mogli više da im priuštimo. Preseljenjem u Novi Pazar naš život se promenio nabolje, ali nas je iznenadna i prerana Zorkina smrt ponovo vratila na početak - ističe Vukomir.


Ipak, ovaj čovek kaže da se neće predati, da će možda i za njegovu decu doći bolji dani.


- Moramo verovati u bolje sutra, moramo se nadati... Moramo se boriti i zbog svih dobrih ljudi iz naše dijaspore koji nas bodre i pomažu nam u našoj nevolji. Svima se iskreno zahvaljujemo i svima želimo dobro zdravlje i uspeh u životu - poručuje ovaj hrabri Novopazarac.

POZIV DONATORIMA

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST S novim cipelicama u školu
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online