Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Ponedeljak 20.08.2012.
12:00
S. Sarajlija - Vesti - Foto: A

Ruka prazna, duša puna

O donacijama Dušanke Ašić iz Toronta pisali smo stotinak puta. Ispod njenih kratkih, ali toplih poruka upućivanih štićenicima Humanitarnog mosta uvek je stajao isti potpis "Baka Dušanka". Tako se polako i neosetno izgubilo prezime ove dobrotvorke, najpre u razgovoru sa mališanima i njihovim roditeljima kojima je pomoć nesebično slala, a onda i sa stranica našeg lista na koje je ušla na krajnje originalan način.

Radost je u davanju: Dušanka Ašić
 



Bilo je to vreme kada je Srbija grcala od posledica višegodišnjih sankcija. Na Humanitarnom mostu ređale su se potresne priče o bolesnicima kojima su lekovi nedostupni jer ih ima samo u privatnim apotekama, a isplata naknada za bolovanje kasni mesecima, o bolničkim krevetima prekrivenim posteljinom u ritama, bubašvabama koje su osvojile toalete i hodnike. Prizori u socijalnim ustanovama, poput domova za decu bez roditeljskog staranja ili sa smetnjama u metalnom razvoju i fizičkim hendikepom bili su još crnji.

Prva stanica

 

Pre dolaska u beogradsko Dopisništvo "Vesti", Dušanka Ašić odnela je pune kutije polovne, dobro očuvane garderobe u Crveni krst Srbije. Čini to uvek kada dođe u Zemun uverena da se ovoj humanitarnoj organizaciji obraćaju za pomoć najbespomoćniji ljudi, one koje je napustila svaka nada da će im biti bolje. Zatvoreni u svom beznađu, zatvoreni su i za oči medija pa tako ih i pošiljke drugih humanitarnih organizacija po nepisanom pravilu mimoilaze.

Posle poziva da se pomogne kupovina skupih naočara jednom polazniku Specijalne škole za slepu i decu oštećenog vida "Veljko Ramadanović " iz Zemuna, javila nam se Dušanka Ašić. Rekla je da je Zemunka, da živi u Torontu i da želi da se uključi u pomenutu akciju, ali tako što će pomoći ne jednom nego svim štićenicima ove ustanove internatskog tipa pored koje je mnogo puta prolazila i uvek s tugom u srcu gledala dečake i devojčice čiji su dani crni koliko i noći.


- Sada sam u prilici da im bar donekle poboljšam životne uslove. Moja penzija stečena radom u Beogradu biće uplaćivana na račun ove škole za potrebe dece - rekla nam je odlučno Zemunka iz Toronta, a mi smo joj odali priznanje i diskretno je upozorili na komplikovanu birokratsku proceduru koja će morati da se obavi.


Jedino što smo mi mogli bilo je da Dušanku Ašić povežemo sa tadašnjom direktorkom škole i da pišemo o ovom obliku dobročinstva u nadi da će stići i do onih koji ovu ideju treba da ozakone.


Na naše iznenađenje, postupak je trajao neuobičajeno kratko. Penzija Dušanke Ašić redovno je stizala na račun škole, a na svim proslavama rukovodstvo je govorilo o značaju ove pomoći za podizanje nivoa nastave i đačkog standarda uopšte dok su deca klicala njeno ime. Roditelji, koji bi našli novca da doputuju iz unutrašnjosti i uveličaju Dan škole ili kakav drugi važan datum u dugoj istoriji te ustanove, upućivali su "baki" svoje dece pozdrave i želje za dug život i dobro zdravlje.

Birokratija

 

Dušanka Ašić sa žaljenjem kaže da je pre tri godine banka prestala da prebacuje penziju sa njenog računa Školi "Veljko Ramadanović":


- Škola je mislila da sam promenila odluku, a u banci kažu da sam bila dužna da obnovim ugovor, o čemu me nisu obavestili. Taj novac je, nažalost, izgubljen. Na kraju sam digla ruke, iako teška srca.

Petnaest godina posle prvog razgovora, novinari Humanitarnog mosta imali su čast da upoznaju Dušanku Ašić, iako je u međuvremenu mnogo njenih donacija prošlo kroz naše ruke pre nego što se našlo kod onih kojima bolest leči ili gladna usta hrani. Kad su nam se pogledi sreli, a ruke u pozdravu dotakle, prva asocijacija je bila da smo u društvu žene kojoj nijedno drugo ime ne bi pristajalo kao ovo iz njene krštenice. Iako gazi osmom decenijom i pri hodu se pomaže štapom, osmeh joj ne silazi sa usana dok se zajedno prisećamo svih kojima je od svoje tamošnje penzije donacije slala i što joj je novčanik bivao prazniji, duša bi joj bivala punija.


- Ni moj život nije bio posut ružama. Pre 35 godina suprug i ja odlučili smo da odemo u Kanadu, iako smo oboje radili, ja kao knjigovođa, on izuzetno dobar zanatlija, ali stan nismo imali niti smo videli mogućnost da do njega dođemo. Ta prva godina u Torontu bila je pakleno teška. Nismo znali jezik, radili smo poslove na koje ni u najcrnjim snovima nismo pomišljali. Moj suprug nije izdržao. Vratio se i, nažalost, nedugo potom preminuo, a ja sam smogla snage da ostanem sa tri ćerke i borim se za život dostojan čoveka - nastavlja naša sagovornica.

POZIV DONATORIMA

 

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.


I uspela je. Ćerke su završile škole koje su želele, imaju svoje porodice i uspešne karijere, a majku su usrećile darujući joj tri unuka i jednu unučicu. Ali, srce bake Dušanke dovoljno je veliko da primi i desetine mališana sa stranica Humanitarnog mosta kojima nesebično daruje pomoć umotanu ljubavlju.

Najveće žrtve Milica i Matija 

 

Baka Dušanka vadi iz tašne već pomalo pogužvan isečak iz "Vesti". Nosi ga sa sobom celog leta. Planirajući put u Zemun i Republiku Srpsku, gde je prisustvovala krštenju najmlađeg unučeta u zavičaju zeta, odredila je i mališane kojima će poslati novčani dar od 3.000 dinara. To su trogodišnji blizanci Matija i Milica koje odgaja samohrani otac Ivan u selu Žbevac kod Bujanovca.


U porodičnoj drami Ristića, baki Dušanki najpotresnije je što će mališani jednog dana saznati da ih je majka ostavila i nikada od odlaska nije za njih pitala. Porašće Matija i Milica. Otac Ivan i deda Vlasta obasipaće ih pažnjom, brigom i ljubavlju, čitaoci "Vesti" su ih nahranili, obukli, dom im opremili i oplemenili. Činiće to i dalje, baka Dušanka takođe, ali će se Milica i Matija, poput dece slične sudbine, pitati tokom celog odrastanja da li su možda oni krivi što su ostavljeni. 

 

Svako ima svog miljenika

 

Baka Dušanka kaže da deci najradije pomaže, mada duboko saoseća i sa izbeglicama koji su već duže od dve decenije u barakama zvaničnih i nezvaničnih kampova širom Srbije.


- Deca su i u bolesti i u siromaštvu najugroženija. Ta mala nedužna stvorenja trebalo bi da imaju bezbrižno detinjstvo kako bi mogli da podnesu životne udarce koji nikog nisu mimoišli. Zato su moje novčane donacije po pravilu namenjene mališanima i brižljivo pratim sve što u "Vestima" piše o njima - rekla je Dušanka Ašić, a na pitanje ko joj je iz te armije mališana ljubimac, posle kratkog razmišljanja je odgovorila:

 

- Aco Golijan iz Han Pijeska. Sećam se slike bebe kojoj je život zavisio od specijalne vrste mleka. Nedavno sam videla sadašnju sliku i istinski bila srećna. Svi smo dali pomalo i spasili smo bolesnu bebu koja je izrasla u lepog, pravilno građenog i vedrog dečaka.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Marjanoviće nikako da krene
HUMANITARNI MOST Svaka pažnja mnogo znači
HUMANITARNI MOST Prava pomoć u pravi čas
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online